Erfurt var allerede i middelalderen delstatens Thüringens “hovedstad” og et viktig handelssentrum. Dette takket være beliggenheten i skjæringspunktet mellom de store, europeiske handelsveiene Via Regia og Nürnberger Geleitstrasse.

Oppblomstringen av blåfarge-planten waid (Isatis tinctoria) førte til at  Erfurt utviklet seg til en velstående by med maleriske bindingsverkshus og staselige renessanse-bygninger.

Erfurt ble skånet for store ødeleggelser under annen verdenskrig og preges i dag av sin middelalderske bykjerne, som er en av de største og beste bevarte i hele Tyskland. Over denne rager imponerende “Ensemble des Doms”, St. Marien- og Severikirche.

Krämerbrucke (Krämebroen) er enestående i sitt slag i Europa — med sin lengde på 120 meter og med 32 fullt restaurerte og bebodde småhus. Både erfurtere og turister strømmer til dens særpregede butikker, kafeer og gallerier.

UNESCOs verdensarvliste finner du HER

Augustinerkloster i Erfurt, et middelaldersk minnesmerke over ordenes byggekunst

Det evangeliske Augustinerklosteret – i sin tid et middelaldersk minnesmerke over ordenens byggekunst, og det aller viktigste Lutherstedet i Erfurt — vil under reformasjonsjubileet i 2017 gi alle tilreisende gylne tilbakeblikk. Den senere reformatoren, Martin Luther, levde som munk fra 1505 til 1511 på dette historiske stedet.

Sin betydning som ekte reformasjonsåsted, beviser Augustinerklosteret ved å komme med på søknaden om utvidelser av Luthersteder i Midt-Tyskland på UNESCOs verdensarvliste. Det er nå nominert i 2017.

Les mer om Augustinerklosteret HER 

Erfurt jødiske arv

På søknadslisten til UNESCO-steder står også Erfurts jødiske arv: Den gamle synagogen og Mikve — et jødisk ritual-bad — er en del av til Erfurt på samme måte som kultur- og byggeskikk-kostbarhetene er et, og de søker sine likeverdige.

Deler av den gamle synagogen har sitt opphav i det 11. århundre og er Mellom-Europas eldste, jødiske gudshus. Den huser “Erfurter Schatz” (Erfurt-skatten) i museet sitt — en verdensomspennende, enestående samling gull- og sølvsmykker og en usedvanlig kostbar giftering fra det 14. århundre.

Les mer om den gamle synagogen i Erfurt HER

Les mer om Mikve HER

Les mer om Erfurt HER 

Kommentarer