Fra stummende mørke stiger verdens største religiøse byggverk sakte fram i morgendisen. Himmelen farges lilla, skifter til rød, oransje og gul. Lyden av motordur fra tuk-tukene i det fjerne, klikkende kameralinser og en summende symfoni av verdensspråk bryter stillheten i mørket – og brått bergtas du av det magiske byggverket som viser seg.

Soloppgang Angkor Wat (Bilde BH)

Kilometer på kilometer med historie

Noen kilometer nord for byen Siem Reap, i nordlige Kambodsja, ligger ruinbyen Angkor og mesterverket Angkor Wat. Angkor Wat anses for å være en av de største religiøse bygningene i verden, og det arkitektoniske høydepunktet i den klassiske Khmerkulturen.

Sammen med resten av Angkor-området ble tempelet satt på UNESCOs verdensarvliste i 1992. Tempelkomplekset ble bygget til ære for guden Vishnu, og hele Angkor skulle forestille det hinduistiske universet. Med en radius på om lag 400 kvadratkilometer kan man bruke mange dager på å få oversikt. Med sykkel eller tuk-tuk-sjåfør tar du deg enkelt rundt mellom de ulike mesterverkene.

Om eventyrlysten enda ikke har fått deg til å lure på om det er verdt turen hele veien til magiske Angkor, så «sett deg oppi kørja og la ballongen gå». Kambodsja neste! (bilde: BH)

Blant bygninger og ruiner kan du vandre rundt og drømme deg tilbake til en svunnen tid. Jungel, grønne lianer og enorme trestammer omgir templer, ruiner og flotte fortellinger inngravert i steinmassene.

Tempelutsikt (bilde BH)

Steinansiktene

Mest imponerende er kanskje Bayon-tempelet ved Angkor Thom, der utallige steinansikter pryder de mange tårnene. Tempelet ble bygget av Kong Jayavarman VII, og er et buddhistisk tempel med elementer fra hinduismen. Hvert ansikt bærer på sin egen lille hemmelighet med minner fra de mektige kongenes historier.

Les mer om Kambodsja HER

Steinansikt ved Bayon-tempelet (bilde BH)

Eventyrtempelet

I den dypeste jungelen finner du det kongelige tempelet, Rajavihara, i dag kalt Ta Phrom. Som i en Indiana Jones film, trekkes du inn i en eventyrlig verden. Trær og mektige røtter pakker inn ruiner, og historien i veggene prøver intenst å trenge ut, men svelges av jungelens overtak. Utvilsomt tempelet med mest spesiell atmosfære, men også det mest populære blant turister. Det var her Angelina Jolies eventyrer, Lara Croft, slang seg mellom trærne i Tomb Raider-filmene.

Kilde Berg-Hansens reiseblogg som du finner HER

Angkor Wat anses for å være en av de største religiøse bygningene i verden (bilde BH)

Tempel (Bilde BH)

Tomb raider (bilde BH)

Apekatter (Bilde BH)

Apekatter (Bilde BH)

Kommentarer