Slovenia ønsker å tiltrekke seg et kresent og kvalitetsbevisst publikum, med unike, skreddersydde naturopplevelser. Man kan bl.a. komme under jorden i følge med en grotteforsker eller utforske undergrunnen med en tidligere gruvearbeider.

Postojnagrottene (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Mange har nok hørt om Slovenias imponerende Postojna-grotter. Her, i de kilometerlange tunnellene i jordens indre, guides det på en lang rekke forskjellige språk, for hulene er landets mest berømte og best besøkte turistattraksjon.

Les mer om Postojna Cave Park HER

I en tid med fokus på masse- og overturisme er det imidlertid stor etterspørsel etter mer eksklusive opplevelser, og under overskriften Unique Experiences og Luxury Slovenia, forsøker det lille alpelandet å imøtekomme dette behovet.

Slovenia Unique - logo
(bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Dermed kan man nå unngå de lange køene og i stedet gå i de første oppdagelsesreisendes fotspor i deler av grottene, som normalt er et lukket land for turister.

Les mer om Unique Experiences og Luxury Slovenia HER og HER

De vanlige guidene er byttet ut med erfarne biologer og speleologer (grotteforskere). Og utstyrt med tau og hodelykter, kan man oppleve på kroppen hvordan det var å være Luka Cec, mannen som var den første oppdagelsesreisende i begynnelsen av 1800-tallet som utforsket grottene under jorden.

Underveis vil man også få økte kunnskaper om det biologiske mangfoldet i undergrunnen og få muligheter for å møte den øyeløse menneskefisken i dens naturlige omgivelser.

En annerledes grottetur med spesialguide koster ca. 200 euro for en halv dag.

På tur med en gruvearbeider

Også andre steder i Slovenia kan man komme «off the beaten track». Under jorden, ved den tidligere bly- og zinkgruven Mezika, kan du padle rundt i kajakker på små innsjøer 700 meter under jordoverflaten. Guiden i disse gigantiske utgravingsområdene er en tidligere gruvearbeider, som viser de besøkende rundt på sin gamle arbeidsplass.

Slovenia - kajakk - grotte - Peca Mountain
Kajakkpadling 700 meter under bakken (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Gruven ligger ved Peca-fjellet i regionen Gorenjska, og den var i drift i mer enn 300 år, inntil stengningen i 1994.

Turene tar 4-5 timer, og med i prisen på 47 euro følger et vaskeekte gruvearbeidermåltid.

Les mer om den tidligere bly- og zinkgruven Mezica HER

Slovenia - Velenje - Dining - middag - under jorden
Middagen er servert i kullgruven – 160 meter under dagslyset !(bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Dersom man har interesse for det underjordiske, men ønsker en litt mer eksklusiv gastronomisk opplevelse, er det også muligheter for å spise en fire retters «tasting menu» i Slovenias kullgruvemuseum, som ligger 160 meter under jorden.

Nettsidene til Slovenias kullgruvemuseum finner du HER

Tretoppliv og krigens grusomheter

Blant andre unike opplevelser langt fra vanlig masseturisme, kan besøkende i Slovenia også sove i tretoppene ved den vakre og eventyraktige sjøen Bled. I Garden Village Bled kan man bo i trehytter formet som telt og med gulv-til-tak vinduer, som gir fritt utsyn til den omkringliggende skogen, der man kan nyte naturen i fred og ro.

Les mer om Garden Village Bled HER og om innsjøen Bled HER

Slovenia - Garden Village glamping - trehytte - skog - naturen
Trehytter i Garden Village Bled (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

For historisk interesserte, finnes det turer i fotsporene etter første verdenskrig, i og omkring Kobarid, som også er en spennende måte å oppleve de fjellrike grenseområdene mellom Slovenia og nabolandet Italia på. Det var her at noen av krigens største og mest blodige slag utspilte seg.

Les mer om Kobarid HER

For det progressive arbeidet med å vise vei til nye, spennende opplevelser med eksklusivt tilsnitt, er Slovenia nettopp blitt hedret med tittelen “Hottest destination of the Year” av Virtuoso, som er et globalt nettverk av agenter, som spesialiserer seg på luksus- og opplevelsesreiser.

Ifølge Morana Polovic, som er prosjektleder for “Slovenia Unique Experiences“, er det snakk om autentiske aktiviteter av høy kvalitet, som skal understøtte historien om det grønne Slovenia.

– Vi bestreber oss på å skape opplevelser med elementer av overraskelse, med respekt for tradisjon, men samtidig med den moderne forbrukers behov for øye. Tilbudene skal være lokalt forankret og med et sterkt følelsesmessig og personlig preg, forklarer Morana Polovic.

Les mer om Slovenia HER – Les flere saker og finn nye reisetips om Slovenia HER

Slovenia - Piran - par - dining - middag - småbåt
Fine Dining med hvit duk ombord i en liten båt (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Kommentarer