Flypassasjerer som rammes av forsinkelser eller kanselleringer på grunn av streik kan ha krav på erstatning fra flyselskapene. Det sier EU-domstolen Luxemburg. Flyselskapene risikerer nå en bølge av krav og søksmål.

Flyselskapene kan være erstatningspliktige med opp til € 600 per person dersom de blir rammet av forsinkelser på grunn av streik blant deres egne ansatte (Ill. foto: Chris Brignola)

Frem til nå har  luftfartsstreiker av alle slag blitt regnet som “ekstraordinære omstendigheter”, og dermed har flyselskapene sluppet å betale erstatning til passasjerene for forsinkelser eller kanselleringer. Den nye dommen, som ble rettskraftig  tirsdag 17. april, utgjør en viktig endring i hvordan flypassasjerrettighetene skal tolkes, forteller landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

– I dag har EU-domstolen fastslått at en streik ikke utgjør ekstraordinære omstendigheter. Det betyr at flyselskapene kan være erstatningspliktige med opp til € 600 per person dersom de blir rammet av flyforsinkelser på grunn av streik gjennomført av flyselskapets egne ansatte. Med dette vedtaket styrkes de europeiske passasjerettighetene betydelig, og det er vi selvsagt veldig fornøyde med, sier Hermansson.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

Dommen gjelder også for EØS og Norge, og dermed alle land som omfattes av flypassasjerrettighetene EC261. Dette betyr konsekvenser for flyselskapene også her til lands, sier Hermansson.

– Flyselskapene kommer til å måtte håndtere mange krav om kompensasjon, da denne avgjørelsen også gjelder for tidligere streiker. Vi i AirHelp kommer som en av flere aktører til å gjenåpne flere tusen lukkede saker på vegne av flypassasjerer, og vi anbefaler alle som har blitt rammet av streik om å søke kompensasjonen de har krav på fra flyselskapene, sier Hermansson.

Vant frem i retten

Den endelige dommen er et resultat av et passasjersøksmål mot flyselskapet TUIfly, som i september 2016 fikk utfordringer med forsinkelser og kanselleringer grunnet massive sykemeldinger fra ansatte i Tyskland. Domstolen i Luxemburg bestemte at den ulovlige streiken eller aksjonen var innenfor selskapets kontroll og dermed ikke en ekstraordinær hendelse. Derfor ansees forsinkelsene og kanselleringene som fulgte av denne aksjonen som erstatningspliktige, ifølge dommen.

Relaterte saker: Svært få flypassasjerer kjenner sine rettigheter - Første automatiske kontrolltjeneste for flykompensasjon lansert - Flyselskapene beregner for kort tid til transfer - Dette er de beste og verste tidspunktene å reise med fly på - Dette er de beste og verste dagene å fly på i jula - BCD med ny kompensasjonstjeneste som hjelper reisende - Nytt fordelsprogram: Egencia Advantage — en fullintegrert løsning for den totale reisen

Dommen fra EU-domstolen gjelder også Norge og EØS – DVS alle land som omfattes av flypassasjerrettighetene EC261 (Ill. foto: John McArthur)

Kommentarer