November er bare et par uker  unna  og for de fleste av oss betyr det en ting: Julen nærmer seg med stormskritt. Samtidig er høst og vinter høytid for storbyreiser, dermed velger stadig flere av oss å kombinere ferie med julehandel.

I november og desember florerer nemlig Europas storbyer av julemarkeder og er du en av dem som skal på storbyferie før jul, er dette markedene du ikke bør gå glipp av:

London:

Storfavoritten London leverer alltid, og særlig i førjulstiden da byen dekoreres med spektakulær julepynt og byr på mange ulike julemarkeder. Favorittene er Christmas at Kew, Hyde Park Winter Wonderland og Winter Village i Hackney.

Når: Fra 19. november til 3. januar

Fra julemarkedet i Tallinn (©otoerres)

Praha:

Julemarkedene i Praha blir stadig kåret til noen av Europas beste! De er fordelt på to torg i gamlebyen med fem minutters gange i mellom, og med hele den vakre byen som bakgrunn er du garantert julestemning.

Når: Fra 28. november til 1. januar

Berlin:

Berlin kan absolutt kalles Europas juleby, med utallige julemarkeder å velge mellom. Du finner dem på Gendarmenmarkt, Alexanderplatz, Opernpalais og Potsdamer Platz. Friluftsmuseet Domäne Dahlem har også julemarked i helgene frem til jul, med blant annet juleverksted for barn. For nydelig, nostalgisk stemning bør du dra til Schloss Charlottenburg.

Når: fra 28. november til 20. desember

Tysk julemarkedstemning (©otoerres)

Brüssel:

Spredd over to km i den gamle bydelen ved Grand-Place er “Winter Wonder”, som ikke bare er et marked, men mer en festival. Markedet har de siste årene blitt kåret til Europas 3. beste, og har stadig mål om å nå toppen. Her finner du både skøytebane, karuseller, show og parader — og selvsagt salgsboder og spisesteder.

Når: Fra 27. november til 3. januar

Budapest:

På julemarkedet på Vörösmarty Square i Budapest kan du vandre mellom over hundre salgsboder som selger unik julepynt og annet håndtverk. I tillegg er det utstillinger og underholdning og fasaden på Gerbeaud-bygningen forvandles til en enorm adventskalender, hvor et nytt vindu åpnes daglig.

Når: Fra 13. november til 6. januar

Noe å styrke seg på ? (©otoerres)

Riga:

Det sies at tradisjonen med å pynte juletre stammer fra Latvia og Riga. Om det stemmer, vet vi ikke, men julestemning er du nesten garantert å komme i om du besøker julemarkedet i Gamlebyen. Her er det korsang, juleverksteder og hyggelig stemning, salgsboder med håndverk og delikatesser.

Når: Fra 29. november til 7. januar

Tallinn:

Julemarkedet i Tallinn har i flere år vært på topplisten over Europas beste! Gamlebyen i Tallinn omtales ofte som“eventyraktig”, og er perfekte omgivelser for god, tradisjonell julestemning. På markedet kan du kjøpe nærmest alt som hører julen til — og se julenissen med reinsdyr i helgene!

Når: Fra 21. november til 8. januar

Krakow:

Gamlebyen i Krakow er vakker, og i førjulstiden er det intet unntak. På julemarkedet på Rynek torg kan du vandre mellom utallige boder og la deg friste av delikatesser, lokale håndverksvarer som ullsokker, luer og smykker og fylle kofferten med unike julegaver!

Når: Fra 29. november

Barcelona:

Fira de Santa Llucia kalles julemarkedet i Barcelona. Utenfor katedralen finner du hundrevis av markedsboder og julekrybber, mens musikalske parader og utstillinger er med på å sette en festlig stemning.

Når: Fra 28. november til 23. desember.

Husk toll!

Dersom du handler julegaver i utlandet lønner det seg å sjekke om det må betales toll eller avgifter for varene du kjøper. De fleste varer med verdi under 200 kroner er fritatt for toll, men over dette beløpet kan både toll og avgifter påløpe på for eksempel tekstilvarer — og sjokolade!

Tollvesenets nettsider kan du lese mer om toll og avgifter for julehandel i utlandet.

Kommentarer