Aosta-dalen er kjent for sin romerske historie og gastronomiske spesialiteter, og med 20 skiområder og et stort spekter av arrangementer, er dette området et svært populært reisemål på vinterstid. I de kommende månedene blir skiløypene også besøkt av skiløpere i fantasifulle kostymer.

Carnevale di Allein - Aostadalen - Italia
Carnevale di Allein i Aostadalen (Billedkilde: Archivio Regione Valle d Aosta)

Aosta-dalen, Italias minste region, er med sin romerske historie og de flotte nasjonalparkene et interessant bekjentskap året rundt. Og dalen er definitivt ikke blitt mindre attraktiv denne vinteren, når området gjør seg klar for en rekke viktige sportsarrangementer.

Den nye sesongen markerer på denne måten at Aosta-dalen igjen er vertskap for det internasjonale World Cup sirkuset i alpint, når verdens beste utøvere i denne disiplinen igjen vil konkurrere i La Thuile, for første gang siden 2016.

Federica Brignone - Alpinist - Italia - Utforløype - La Thuile - Aosta
Den italienske alpinisten Federica Brignone under utforrennet i Ski World Cup 2015-16 (Foto (Marco Trovati – Pentaphoto)

Konkurransene i både Super G og slalåm vil finnested i den berømte Franco Berthod løypa. Fra et teknisk perspektiv, er denne nedfarten en av de mest interessante i verden, med sine bratte partier og krappe svinger.

Les mere om Ski World Cup i La Thuile HER

Bare noen uker senere, fra 5. til 14. mars, konkurrerer også et stort antall langrennsløpere i og omkring den lille landsbyen Cogne under de såkalte “World Master” konkurransene i langrenn.

Cogne -Aostadalen - Italia - Vinterlandslandskap - Landsby
Cogne i Aostadalen (Foto: @PaoloRey)

Karneval og tradisjonsrike ritualer

For mange av landsbyene i Aosta-dalen, er vinteren også karnevalstid, og det er bokstavelig talt den tiden av året da alle innbyggerne samarbeider om og er involvert i de mange festlighetene.

Courmayeur Carnival representerer en feiring av naturens fruktbarhet, og inkluderer den fascinerende badoche, en tradisjonell dans som har røtter tilbake til historiske ritualer.

Et annet tradisjonsrikt karneval er det som foregår i Nus, som i mer enn 60 år har funnet sted nøyaktig tre dager før Askeonsdag, en dag som markerer starten på den kristne fasten, som I første rekke feires av katolikker.

Arrangementet henter inspirasjon fra historien om baronene i Nus, og er knyttet til historiske begivenheter fra 1.300-tallet, “Seigneurs” kommer ned fra den gamle festningen, ledsaget av et opptog med fakler, klarsynte og budbringere, og anført av en livlig, velkledd karismatisk leder.

I mer enn 90 år, har det også vært en karnevalsfeiring i Villefrance, den største byen i Quart, og dette året er ikke noe unntak fra regelen.

For de yngste, foregår det en mengde ting under Saint-Vincent Carnival, der elever fra folkeskolen er ansvarlige i 11 dager sammenhengende. I denne perioden, finnes det en spesialstyrke av “Little Policemen” som har myndighet til å utstede bøter til (eller be om bidrag fra) de voksne. Likevel er det ingen grunn til bekymring, siden alle pengene som kommer inn blir donert til veldedighet.

Ikke engang skiløypene er et fredet område under den fargerike karnevalsperioden. Under det spesielle Carnevale Bianco ved resorten Pila, kjører deltagere I fargesprakende og tradisjonsrike kostymer etter hverandre I løypene.

Du kan lese mer om de ulike karnevalene HER

Nettportalen “The Portal of Skiing in Aosta Valley” finner du HER

Finn flere reisetips om Aosta-dalen HER — Les mer om Aostadalen HER  Flere nyheter om Italia finner du HER 

Larissa Yurkiw -Alpinist - Canada - Målgang World Cup utfor - La Thuile - Aosta - Italia
Målgang Larissa Yurkiw fra Canada i utforrennet under Ski World Cup i La Thuile 2015-2016. (Bilde: Pentaphoto/Alessandro Trovati)

Kommentarer