logo-white

Felleseuropeiske regler for mobilbruk på reise gjelder fra 15. juni

Alt ligger nå til rette for at norske mobilbrukere fra 15. juni 2017 vil være omfattet av de felleseuropeiske reglene for bruk av mobilen på reise i EØS-land. Kundene skal nå kunne bruke sin mobil slik de gjør i hjemlandet uten at det skal koste ekstra.
Brandenburger Tor i Berlin (foto: ©otoerres)

Ordningen er omtalt som «Roam Like At Home» i reguleringen. Det har vært noe usikkert om de nye reglene for mobilbruk på reise innen EØS ville bli gjeldende for norske mobilbrukere samtidig med at reglene blir gjeldende i EUs medlemsland. Årsaken er at reglene må tas inn i EØS-avtalen etter bestemte prosedyrer.  Dette tar alltid noe tid, men nå ligger alt til rette for at regelverket vil bli gjeldende fra 15. juni 2017. De fleste mobiloperatørene har allerede tilpasset sine abonnement slik at de oppfyller kravene i regelverket.

Roam Like At Home

De nye reglene for bruk av mobilabonnement på reise innebærer at du ikke skal betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når du er på reise i andre EØS-land, så lenge du har et «normalt forbruk». Det er viktig å merke seg at reglene gjelder for mobilbruk når du selv er på reise i Europa, og ikke når du ringer fra Norge og til utlandet.

Det er noen begrensninger i den nye ordningen:

Kan ditt abonnement brukes i utlandet?

De aller fleste mobilabonnement kan brukes på reise i andre land, men dette er ikke et krav i regelverket. Det er lov for mobiloperatører å tilby abonnement som kun kan brukes i hjemlandet. Det er for eksempel mange mobile bredbåndsabonnement som ikke kan brukes på reise. Du bør derfor forsikre deg om at abonnementet ditt kan brukes i utlandet før du reiser.

Selfie ved Goethes hus i Weimar (©otoerres)

Du må være innbygger eller ha andre stabile forbindelser til landet du kjøper abonnementet i

I følge regelverket må du være innbygger eller ha andre stabile forbindelser til det landet du ønsker å kjøpe et mobilabonnement i, for at du skal ha rett til å få bruke mobilen på reise uten ekstra kostnader. Din mobiloperatør kan be deg dokumentere dette. Dersom du ønsker å kjøpe abonnement i et annet land enn det du bor i, kan du bli bedt om å fremvise en arbeidskontrakt, et studentbevis eller liknende.

Du må bruke mobiltelefonen din mer hjemme enn på reise

Din mobiloperatør kan kreve at du oppholder deg mer, og bruker mobiltelefonen mer hjemme enn på reise. Dersom mobiltelefonen din i løpet av fire måneder har vært registrert flere dager i andre Europeiske mobilnett enn i mobilnettet hjemme og du samtidig har et høyere samlet forbruk i utlandet enn hjemme, så kan din mobiloperatør sende deg et varsel om at du vil bli pålagt å betale ekstra for bruk på reise i EØS-land dersom du ikke endrer ditt reise- eller bruksmønster.

Ti land står for over 80 prosent av nordmenns samlede datatrafikk på mobil i utlandet. Spania er blant de mest populære roaming-destinasjonene. Her fra Punta Prima på Costa Blanca (©otoerres)

Begrensninger på store datapakker

Dersom du har et abonnement med mye eller ubegrenset datatrafikk inkludert i abonnementet, kan din mobiloperatør fastsette en grense for hvor mye av dette du kan bruke i utlandet før du skal betale ekstra. Det er regler for hvordan slike grenser kan fastsettes. Du skal få informasjon om eventuelle grenser som gjelder for databruk i ditt abonnement på din mobiloperatørs hjemmeside. Din operatør skal også sende deg en SMS når du har brukt opp din datakvote i utlandet.

Dersom du bruker opp datapakken din mens du er på reise og du ikke har fått beskjed om at utenlandskvoten din er brukt opp, gjelder de vanlige prisene for overforbruk i ditt abonnement.

Hvor stort er pristillegget som operatørene kan kreve?

Dersom du ikke har krav på å få kjøpe et abonnement som inkluderer bruk i utlandet (ikke er innbygger eller ikke kan dokumentere andre stabile forbindelser),
– eller du bruker mobilen din mer på reise enn hjemme,
– eller du har brukt opp utenlandskvoten din for datatrafikk,

Selfie på festningen i Alicante (foto: ©otoerres)

kan din mobiloperatør legge til et prispåslag. Påslaget skal ikke være større enn 36 øre per minutt, 11 øre per SMS eller 8,6 øre per MB datatrafikk. Alle prisene inkluderer merverdiavgift.

Hvor gjelder regelverket?

Denne listen viser hvilke land EUs regelverk gjelder i:

  • Alle de 28 EU-medlemslandene: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.
  • Guadeloupe, La Réunion, Mayotte, Martinique, Fransk Guyana, Saint-Martin Asorene, Madeira og Kanariøyene.
  • EFTA-landene: Island, Liechtenstein og Norge.
Pyramiden utenfor Louvre (©otoerres)

Det er fremdeles viktig å være oppmerksom ved reiser i land utenfor EØS. Husk at land som Sveits, Monaco, San Marino, Andorra, Kanaløyene og Isle of Man ikke er forpliktet til å følge denne reguleringen. Tilbyderne skal imidlertid på sine hjemmesider gi informasjon om prisene for å ringe, sende SMS, MMS og bruk av datatjenester i andre land. Du skal også få prisinformasjon på SMS når du ankommer et nytt land og automatisk varslings- og sperretjeneste for datatrafikk når forbruket når 570 norske kroner (inkl mva).

Regelverket gjelder ikke om bord på ferger og cruiseskip når ikke lenger telefonen er tilknyttet ditt vanlige mobilnett. Ferger og cruiseskip har ofte egne GSM-nett om bord som benytter satellittkommunikasjon for å kommunisere med nettverkene på land, og dette kan gjøre det betydelig dyrere å bruke telefonen. Du bør derfor sjekke prisen på din mobiloperatørs hjemmeside før du reiser.

Økte priser på mobilabonnement

Nkom registrerer at mange mobiloperatører har valgt å øke prisen på abonnementet samtidig som bruk i utlandet blir inkludert. En slik prisøkning er ikke påkrevd i regelverket, men det er heller ikke forbudt. En prisøkning forutsetter at operatøren varsler sine kunder en måned i forkant av prisøkningen og informerer om at kunden har rett til å heve abonnementet.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(bildekilder: visitnc.com/related.dk)

På stjernejakt i det sørlige USA

(Kilde:/skjermdump: Flightradar24.com)

Avinor: Forsiktig åpning av luftrommet over Sør-Norge

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024

(Foto: Ivan Sardi)

Økende interesse for sykkellandet Kroatia

Sykehusskip: Håndterapeut Yieddy Ferreira jobber med mobilitet sammen med en pasient (Foto: Tirsa Tapia Zamora)

Nytt sykehusskip for gratis kirurgi og opplæring i Afrika sør for Sahara