En kaotisk juli måned i flytrafikken har ført til at rundt 600 flyvninger har blitt forsinket eller kansellert. Det er en økning fra rundt 125 flyvninger i juli 2017. Over 53 000 rammede flypassasjerer har dermed krav på erstatninger på til sammen rundt 150 millioner kroner.

Fra Paris Charles de Gaulle Airport (©otoerres)

Juli måned går inn i bøkene som en av tidenes mest kaotiske i forhold til flytrafikken i Norge og Europa. Mangel på piloter og mannskap, overbookinger, samt et økende antall turister — med medfølgende press på flyplassene — er hovedårsakene til at mange flyselskaper har hatt store utfordringer i sommer. Dette har ledet til unormalt mye ferietrøbbel for mange nordmenn, enten de har reist med rutefly eller charter.

Stor økning i flykanselleringer

Nå legger flyerstatningsselskapet AirHelp frem flystatistikk for juli måned 2018, og sammenlikner tallene med fjorårets feriemåned. De viser at vi har hatt en kraftig økning i flyforstyrrelser i år sammenliknet med i fjor: Hele 600 flyvninger har blitt kansellert eller forsinket i mer enn tre timer, noe som etter EU sitt flyreglement EC261 betyr at flyselskapene er erstatningspliktige. Dette har rammet rundt 53 600 passasjerer, som dermed har krav på erstatning på opp til 600 Euro hver.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

Til sammenlikning ble rundt 125 flyvninger rammet av tilsvarende forsinkelser og kanselleringer i juli 2017, noe som rammet rundt 14 200 passasjerer. I juli i fjor ble total erstatningssum på rundt 4,5 millioner Euro (42,7 millioner kroner i dagens Euroverdi), mot svimlende 15,8 millioner Euro i juli 2018 (150 millioner kroner i dagens Euroverdi).

– Vi har fulgt flytrafikken tett i sommer, og visste at vi kom til å få unormalt mange kanselleringer og forsinkelser i juli måned, men denne veksten overgår hva vi trodde var mulig. Jeg kan ikke huske å ha sett tilsvarende tall for norsk og europeisk luftfart, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

– Dette er selvsagt ikke positivt verken for flyselskapene eller flypassasjerene, men det er førstnevnte som i de fleste tilfellene bærer ansvaret og må gjøre opp for seg. Mange reisende har helt eller delvis fått sin ferie ødelagt, og fortjener kompensasjon for kanselleringer eller forsinkelser. Nå håper vi at aktørene i bransjen evaluerer nøye og tar lærdom av sommeren 2018, slik at vi unngår slike tall for julimåneder fremover, sier Andreas Hermansson.

Tøft halvår for flybransjen

I forbindelse med Airhelps “Passenger Aware Month” har selskapet samlet ferske tall om flytrafikken to år tilbake i tid. De viser at det under første halvår av 2018 har vært usedvanlig mange kanselleringer og forsinkelser sammenliknet med første halvår 2017. Fra 1. januar til 30. juni 2017 ble rundt 1330 flyvninger kansellert eller forsinket med mer enn tre timer, noe som rammet rundt 127 000 passasjerer i Norge. For samme periode i 2018 økte dette til rundt 2650 rammede flyvninger og 261 000 rammede passasjerer, altså nær en dobling fra 2017 til 2018. Totalt skylder flyselskapene sine passasjerer over 71 millioner Euro i erstatninger for årets første seks måneder.

– Det er tydelig at bransjen sliter med langsiktige utfordringer siden vi nå ser en kraftig økning i kanselleringer og forsinkelser over tid. Flyselskapene har en tøff hverdag med hard konkurranse, men det er mulig å bli mer punktlig og unngå en økning i forsinkelser. Mange flyselskap har et stort forbedringspotensial, avslutter landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

Les også: Rekordmange krav etter flyforsinkelser (august 2018) - Massiv økning i antall flyforsinkelser (august 2018) — Sommerkaos i flytrafikken skaper giganterstatninger (juli 2018)

Flere relaterte nyheter finner du HER, HER og HER

Dfly.no`s Twitterkonto  og Facebooksider finner du HER og HER

Kommentarer