– Jeg blir ikke så lett rørt, men nå er jeg veldig, veldig stolt, sier eplemostprodusent Elisabeth Grønvik. Under Gladmat-festivalen ble Grønvik Gard overrakt to Spesialitet-merker for lokalmat i særklasse av statsminister Erna Solberg.

Glade på Gladmat: Fra venstre: Nina Sundqvist (direktør i Matmerk), Elisabeth Grønvik (eplemostprodusent) og statsminister Erna Solberg. (Foto: Solfrid Sande)

– Jeg er ikke lettrørt, men jeg kan bli skikkelig stolt og da legger jeg ikke skjul på det. Nå er vi veldig stolte, ler en glad Elisabeth Grønvik. 

Under Gladmat-festivalen onsdag ble eplemostprodusenten fra Grønvik Gard i Hjelmeland kalt opp på scenen og gratulert av statsminister Erna Solberg. To nye epleprodukter fra Grønvik er godkjent i merkeordningen Spesialitet, den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat- og -drikke i særklasse. 

– Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.

—Fokus på norske råvarer

– I en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på de flotte norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge, sa statsministeren.

– Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei, meldte Solberg.  

Det gjelder i høyeste grad for Grønvik Gard, som satser på lokale epler. Elisabeth og Arvid Grønvik startet opp i 2011, og lager eplemoster, både økologiske og ikke-økologiske. De har høstet flere priser. Garden har nå til sammen fire Spesialitet-godkjente produkter.

Begeistret fagjuryen

De to nye Grønvik-produktene som er godkjent i merkeordningen, er eplemost av økologisk discovery-eple og en nyskaping kalt “Cavalier”.

Cavalier er, ifølge Elisabeth Grønvik, en kraftig reduksjon av eplemost som du kan bruke for å gi fyldig eplesmak i matlaging.

– Vi har kokt eplemost av aroma ned til femti prosent konsentrert eple, så det er veldig mye smak. Den kan brukes til det meste, forteller hun.

Da fagjuryen fikk prøvesmake Cavalier i mars, vakte den stor begeistring. Flere av kokkene oppga under juryering at de umiddelbart fikk lyst til å eksperimentere med den på kjøkkenet.

—En viktig anerkjennelse

Også Grønvik Gards nye eplemost av økologiske discovery-epler fikk skryt av Spesialitet-juryen.

– Lukt og smak, alt er spot on, sa juryleder og stjernekokk Harald Osa under prøvesmaking.

Les også: Eplemost fra Rogaland hedret av statsråd Bent Høie på Gladmat 2017

– Jeg blir oppriktig kjempeglad av å høre dette, sier Elisabeth Grønvik.

– Å please kokker og fagfolk som i juryen…! Det betyr jo veldig mye – uansett hvordan du vender på det, så betyr det mye. Spesialitet er en viktig anerkjennelse og et kvalitetsstempel, sier hun. 

Flere saker om Gladmatfestivalen og Matmerk finner du HER og HER

Nettsidene til Grønvik Gard, Matmerk og Gladmatfestivalen finner du HER, HER og HER

Kommentarer