Det finnes et hav av ulike kalendere og nedtellinger til jul. En som har blitt mer populær de siste årene er aktivitetskalenderen, som også er blant våre favoritter. Her kan man for eksempel legge inn alle julens gjøremål og også gjøre det sammen. Nå ser det ut til at julen kan bli noe annerledes i år, og det er desto viktigere å ta vare på det som er hyggelig.

Julekrans med Parmigiano Reggiano - Lynx
Julekrans med Parmigiano Reggiano (Foto: Steve Lee/Lynx Porter Novelli)

Vi har selvfølgelig samlet våre tips som er både enkle og velsmakende, og som kan brukes i en aktivitetskalender.

Kalenderluke 1: Lag ditt eget forkle

En morsom ting som kan gjøres i starten av desember og som er en fin aktivitet å starte med er å gi et forkle uten print og mønster på. Sørg for å ha tusjer ment til stoff tilgjengelig og ha et forkle-verksted hvor alle pynter sitt eget. Kanskje det til og med kan være gøy å pynte hverandres?

Kalenderluke 2: lag god og sunn snacks sammen

Et hyggelig tips for hele familien er å ha matlaging som en av kalenderlukene til barna i desember. Det kan være lurt å velge en dag du vet du har god tid. Vi har samlet noen enkle oppskrifter som går lekende lett, selv med de små:

Puffet osteskorpe

Du trenger:

  • Ca. 150 gram skorpe fra Parmigiano Reggiano
  • Litt chili
  • Timian
  • Sesam

Slik gjør du

Vask skorpen godt og skjær i terninger. Dekk terningene med sesamfrø og putt dem i mikroen på maks styrke i cirka ett minutt. Krydre med chili og timian, eller andre krydder du liker godt.

Parmigiano Reggiano chips

Du trenger;

  • 100 gram Parmigiano Reggiano lagret i 24 mnd
  • 100 gram Parmigiano Reggiano lagret i 30 mnd
  • Rosmarin
  • Valnøtter

Riv all osten og lag små rundinger (eller andre former) på ca 3-4 cm, på et bakebrett med bakepapir. Tilsett hakkede valnøtter og rosmarin før du steker de i ovnen på 220 grader i ca 7 minutter. La chipsene avkjøle seg før du serverer.

Kalenderluke 3: Lag «snø» innendørs

Enkle, men kjappe aktiviteter er noen ganger å foretrekke. Man har ikke like god tid, eller ork, hver dag og det er helt greit. Om det en dag skulle være knapt med tid, lag en enkel pastarett og finriv Parmigiano Reggiano over. Sett gjerne på «let it snow» i bakgrunnen for litt ekstra god stemning.

Kalenderluke 4: Lag spiselig julepynt

Et annet tips fra oss er å lage julepynt som du kan spise. Parmigiano Reggiano fås kjøpt som trekanter i de fleste dagligvarebutikker. Disse er superflotte å lage for eksempel juletrær av. Pynt «treet» med druer, nøtter og sjokolade. Denne aktiviteten trenger ikke å kreve så mye tid, det kommer litt an på hva du selv ønsker. Spis gjerne samme dagen. Vi anbefaler å bruke en ung Parmigiano Reggiano, gjerne 12 måneder, da denne er mindre kornete enn for eksempel 24 og 30 måneder.

Ønsker du å legge litt mer tid på denne luken, så vil en spiselig julekrans være passende. Smaken kombinert med utseende er garantert en suksess ved spesielle anledninger.

Julekrans med Parmigiano Reggiano

  • Tidsbruk: ca. 55 minutter, pluss tid til heving
  • Ca. 8 porsjoner (2 skiver per person)

Du trenger:

  • 500 g hvetemel, pluss litt ekstra til strø
  • 1 ts salt
  • 1 ss strøsukker
  • 1 toppet ts tørrgjær
  • 300 ml lunkent vann
  • 4 ss rød pesto eller soltørket tomatpasta
  • 2 ss finhakket frisk rosmarin
  • 150 g finrevet Parmigiano Reggiano
  • 1 ss valmuefrø eller sesamfrø
  • Parmigiano Reggiano i skiver, rosmarinkvister
  • oliven, artisjokk og soltørket tomat i olivenolje, til servering

Slik gjør du

  1. Hell melet i en stor bolle og rør inn salt, sukker og gjær. Tilsett vann og bland sammen for hånd, kna deretter deigen sammen. 
  2. Hvelv deigen ut på et lett strødd underlag og kna den godt i 10 minutter. Legg den over i en stor bolle smurt med olje, og dekk den med et rent håndkle. La heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  3. Kna deigen lett i 1 minutt, kjevle den deretter ut på et lett strødd underlag til en firkant på omtrent 50 x 30 cm.
  4. Smør rød pesto eller soltørket tomatpasta ut over deigen. La det være igjen 2 cm langs den ene langsiden. Fordel rosmarin og Parmigiano Reggiano jevnt ut over deigen. Start med den ytre langsiden og rull firkanten sammen til en pølse. Trykk den sammen på langsiden slik at den blir lukket. Form rullen til en ring og fest endene sammen.
  5. Legg kransen over på et stort, smurt bakebrett. Skjær 16 jevne skiver med en skarp kniv, uten å skjære helt gjennom, og slik at sirkelformen beholdes. Vri hver skive slik at snittflaten vender opp. Strø over valmuefrø eller sesamfrø. La heve på et lunt sted i 30–40 minutter.
  6. Forvarm ovnen mens kransen ligger til heving til 210 °C, varmluft 190 °C. Stek fletten i 20–25 minutter til den er luftig og gyllenbrun. Avkjøl på rist.

Strø over Parmigiano Reggiano-skiver og kvister av rosmarin, og server med oliven, artisjokk og soltørket tomat i olivenolje.

Skrevet av Maria Prøven/Lynx Porter Novelli

Kommentarer