Hvis 2020 var året da friheten til å reise ble lagt på is, så kommer vi denne sommeren til å se en gradvis opptining i enkelte deler av verden. Men med tanke på de svært ulike omstendighetene på de ulike kontinentene er det åpenbart at gjenopptakingen av reisevirksomheten vil være både variert og fragmentert.

Morroskilter - Trafikkskilt - Bremen - Tyskland
Morroskilter i Bremen (foto: ©otoerres)

Amadeus har identifisert fire reisetrender for den forestående ferieperioden fra juni til august – enten det nå er sommer på den nordlige halvkule eller vinter på den sydlige.

”Reisebobler”

Hvordan reiselivssektoren legger til rette for sikre reiser

Med bobler refererer det ikke til blandevannet i sommerens favorittdrink, men til det grunnleggende rammeverket som faktisk gjør at folk kan fly mellom ulike land. De nevnte boblene varierer sterkt i størrelse, fra individuelle hoteller til hele byer – og i en enda større skala sikre reisekorridorer mellom land.

Nylig ble en slik boble etablert mellom Australia og New Zealand.
Reisebyråer spiller en nøkkelrolle i å sy sammen den optimale «boble-pakken» for sine kunder. Data fra Amadeus viser en økning i ulike varianter av pakketurer, særlig for personer som reiser sammen som familier eller i grupper med barn.

Friedrich Joussen fra TUI uttalte for eksempel nylig:

– Vi er optimistiske for sommeren, og de (TUI) forventer å ha opptil 75% av sin normale bemanning på plass.

”Workcation”

Stadig bedre forutsetninger for et nomadisk arbeidsliv

Enkelte kaller det ”bleisure”, altså det å kombinere fritid med jobboppdrag utenlands, men vi velger å si at «workcations» øker i omfang. Konseptet med å fjernjobbe fra en kafe eller en strandbar er ikke noe nytt, men det siste året har vi sett at denne drømmen har blitt mer allemannseie.

Globalt ser vi en økning på 41% av antallet søk på reiser over 30 dager, selv om det her er store variasjoner mellom de ulike regionene.

”Fordi jeg fortjener det”-reiser

Vår tørst etter å reise gjør at man unner seg mer

Dersom vi skal peke på noen fordeler med å sitte i virtuell husarrest store deler av siste halvannet året, så må det kanskje være at man ikke har hatt mulighet til å bruke så mye penger. Restaurantbesøk, ferier og til og med bryllup ble enten kraftig nedskalert eller kuttet helt. Og brakkesyken har nådd nye høyder!

Statistikk fra Amadeus viser at noen av de mest bestilte reisene helt klart ligger i «fordi jeg fortjener det»-kategorien, hvor man vil unne seg litt ekstra. På toppen av listene ligger innbyggerne i Paris og Los Angeles, som i stort antall har booket reiser til luksuriøse badesteder.

Samfunnsbevisst reising

Hvordan reisende ser etter mer gjennomtenkte og bærekraftige reisealternativer

Statistikken fra Amadeus viser at man søker etter reiser 27% tidligere enn hva de gjorde i samme periode i 2019. Dette tyder på at reisende legger ned mye vurdering og tankevirksomhet rundt ulike valgmuligheter når de planlegger for den neste reisen – enten det gjelder sikkerhet, miljøaspektet og sosial samvittighet.

Når det gjelder personlig sikkerhet viser dataene fra Amadeus en tresifret økning i kjøp av reiseforsikring for sommerens reiser. Det indikerer at man er mer opptatt av personlig sikkerhet enn tidligere. Flyselskaper og flyselskaper har møtt dette nye sikkerhetsfokuset ved å implementere mer berøringsfri teknologi og innsjekkingsmuligheter utenfor flyplassene. Hos Amadeus bidrar de til dette gjennom sitt Safe Travel ekosystem.

Klikk HER for å lese mer om Amadeus’ fire trender.

Flere relaterte artikler og nyheter finner du HER

Kommentarer