Siden norsk laks ble introdusert i Japan for 30 år siden har den japanske sushi-tradisjonen og norsk laks utviklet seg sammen til å bli en kulinarisk verdenstrend. The Global Sushi Challenge bidrar til å styrke forholde Norge-Japan, og binder norsk laks og sushi enda tettere sammen, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Sushi i verdensklasse

Statsråd Elisabeth Aspaker (Foto: Paul Paiewonsky)

Statsråd Elisabeth Aspaker (Foto: Paul Paiewonsky)

Aspaker skal delta på et seminar i Tokyo med norske og japanske næringsaktører i anledning 30-årsjubileet for norsk laks i Japan. Hovedfinalen i sushikonkurransen Global Sushi Challenge går samtidig, og her vilAspaker få oppleve sushitilbereding i verdensklasse.

– Global Sushi Challenge er en internasjonal konkurranse i regi av World Sushi Skills Institute, og norsk laks er en viktig sponsor. Det er svært gledelig for lakseprodusenter og ei samlet laksenæring at fiskeriministeren ønsker å være tilstede på finalen, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

Norges sjømatråd inngikk for noen år siden en avtale med det fremste kompetansemiljøet innen sushi, World Sushi Skills Institute, for å fremme sushikvalitet og global kunnskap om den tradisjonsrike og populære sjømatretten fra Japan. Finalen den 25.november i Tokyo er omtrent sammenfallende med datoen norsk laks første gang ble introdusert i Japan for 30 år siden.

Populær norsk laks

– Project Japan ble selve introduksjonen av fersk norsk laks som sushitopping, og begynnelsen på en «milliardbutikk» for den norske laksenæringen. Norsk laks er svært populær og har fått en selvstendig plass i den japanske sushitradisjonen, sier Martinussen.

Sushiens økende popularitet globalt, gir også den norske laksen solid fotfeste i mange land. 50-60 prosent av sushitoppingen i verden kommer fra Norge.

Deltakere fra 14 land skal gjennom landarrangementer i Global Sushi Challenge kåre sine nasjonale vinnere som i november skal konkurrere om å bli verdens beste sushichef. Konkurransen er en ferdighetskonkurranse og deltakerne har gjennomgått måneder med forberedelser. Et viktig mål for Global Sushi Challenge er også å skape oppmerksomhet rundt den opprinnelige sushitradisjonen, gjennom skolering i både hygiene og tilberedingsteknikker. Ambisjonen over tid er også å øke engasjementet hos sushispiserne, for også å styrke deres oppfatning av kvalitetssushi.

Global Sushi Challenge konkurransekalender:

USA, Korea og Singapore har kåret sine deltakere til finalen. Neste uke står Taiwan og Indonesia for tur. I august går stafettpinnen videre til Europa. Norge arrangerer sin finale i Oslo fra 13. til 15. oktober.

Her er tid og sted for de framtidige Global Sushi Challenges delfinaler og hovedfinalen i Japan:

1.-3. september:Tyskland (Düsseldorf)

2. september:Japan (Tokyo)

7.-9. september:Polen (Warsawa)

16.-18. september:Portugal (Lisboa)

21.-23. september:Spania (Madrid)

28.-30. september:England (London)

5.-7. oktober:Sverige (Stockholm)

8.-10. oktober:Norge (Oslo)

13.-15. oktober:Frankrike (Paris)

25. november:Finale i Tokyo

 

Kommentarer