Gjennomsnittsprisene på interkontinentale flyreiser fra norske lufthavner var de laveste noensinne i 2018. Dette til tross for flypassasjeravgiften som ble innført i 2016.

Icelandairs Boeing 757-200 på Oslo lufthavn Gardermoen (foto:©otoerres)

De overraskende tallene kommer fra Norsk Flyprisindeks, som har sjekket flyprisene til nordmenns mest populære reisemål siden 2009.  Gjennomsnittsprisene har falt hvert eneste år, bortsett fra i 2017.
Ekspert spår at flyreisene vil bli enda billigere i 2019.

Flyprisene faller og faller

Gjennomsnittsprisen på flybilletter til de 10 oversjøiske reisedestinasjonene i prissjekken har i gjennomsnitt falt med 18 % siden 2010.

De oversjøiske flyprisene har falt med 20 % fra Oslo, med 18 % fra Bergen og med 17 % fra Trondheim. Fra 2017 til 2018 har gjennomsnittsprisen på flybilletter falt med 8 % fra Oslo, 6 % fra Bergen og 5 % fra Trondheim.

*Følgende interkontinentale destinasjoner inngår i prissjekken: Bangkok, Beijing, Dubai, Johannesburg, Los Angeles, Mexico City, New York, Rio de Janeiro, Sydney, Tokyo. (kilde: travelmarket.no)

Ekspert tror på fortsatt prisfall

– Vi så at prisene gikk opp i 2017, etter innføringen av flypassasjeravgiften i 2016, men deretter har de altså falt igjen i 2018, til et rekordtlavt nivå. Jeg tror ikke at folk vil fly mindre, uansett om flypassasjeravgiften fra april settes ytterligere opp til kr 200 på interkontinentale destinasjoner. Tvert imot, jeg tror at flyprisene til interkontinentale destinasjoner vil bli enda lavere i 2019. 
Oljeprisen falt med ca. 30 % i siste kvartalet, og det er ingenting som tyder på at prisene vil stige på kort sikt – tvert imot. Og i kombinasjon med at økonomien hos de store flyselskapene er blitt bedre, vil det bety at de er bedre rustet for skjerpet konkurranse. Det vil bli satt inn flere flyavganger på nye og eksisterende ruter, noe som gir forbrukerne mulighet til enda billigere flybilletter, 
sier Ole Stouby, direktør for prissammenligningssiden Travelmarket.no

Ole Stouby (foto: ©otoerres)

Flere flybilletter på rekordbillig nivå

I følge de 12 prissjekkene Norsk Flyprisindeks har foretatt i 2018, har adskillige flypriser nådd det laveste nivået noen sinne siden prissjekken ble startet i 2009.

Fra Oslo har det vært rekordbillig å fly til New York, hvor pris på en flybillett er blitt funnet til kr 2 137 t/r, til Dubai til kr 1 609 t/r, til Los Angeles til kr 2 409 t/r, og til Sydney til kr 6 466 t/r.

Thai Airways Boeing 777 på Oslo Gardermoen (Arkivbilde:©otoerres)

Fra både Bergen og Trondheim har flyprisene vært rekordlave til Los Angeles, hvor en flybillett fra Bergen er funnet til kr 2 736 og en flybillett fra Trondheim er funnet til kr 3 188.

Flyprisene til Sydney i Australia var også rekordlave fra Bergen og Trondheim. Flybilletter t/r ble i 2018 funnet til kr 6 666 fra Bergen – og til kr 6 466 fra Trondheim.

Flybilletter til USA rekordbillige i 2019

Flyprisene fortsetter å falle i 2019. Ifølge årets første prissjekk er flyprisene fra Oslo til USA på det laveste nivået noen sinne.

Flybilletter t/r fra Oslo til New York ble i uke 6 funnet til kr 1.698 – og flybilletter fra Oslo til Los Angeles ble funnet til kr. 2.295.

Se den interaktive grafen med flyprisenes utvikling HER

Slik ble undersøkelsen gjennomført

Hver måned foretar Norsk Flyprisindeks en prissjekk 4 uker før avreise, hvor det søkes fra de utvalgte flyplassene til alle de 20 destinasjonene. Gjennomsnittsprisene for de 12 årlige prissjekkene samles på slutten av året og danner grunnlaget for denne undersøkelsen. Alle prisene i prissjekken er inkl. skatter og avgifter. I denne undersøkelsen er det fokusert på de 10 interkontinentale destinasjonene i indeksen.

Se priser i alle historiske flyprisindekser HER

Flere saker om Norsk Flyprisindeks finner du HER

Qatar Airways Boeing B 787 Dreamliner på Oslo lufthavn Gardermoen (©otoerres)

Kommentarer