Majoriteten av den norske befolkningen sier at de vil følge UDs reiseråd denne sommeren. Med andre ord, de fleste planlegger norgesferie også i år. Det viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind i slutten av mai. 85 prosent av de spurte oppgir at de vil følge reiserådene til UD.

Syden - ferie - strand - pakketur - forsikring - fremtind
Nordmenn har fornuftige forventninger til årets sommerferie. (bildekilde: fremtind)

– Vi fikk de samme resultatene i mars, og det viser at nordmenn har fornuftige forventninger til årets sommerferie. Det vitner om gode holdninger med tanke på smittesituasjonen – på tross av at vi alle er koronalei og egentlig har mest lyst på en utenlandstur, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB. 

Totalt oppgir 10 prosent at de vil trosse UDs reiseråd og reise utenlands i sommer. Åtte prosent av disse vil reise utenlands om de er vaksinert, mens to prosent vil reise selv uten at de er vaksinert. 


Sett deg godt inn i smittesituasjonen

Til de som velger å trosse UDs reiseråd, både de som er vaksinert og ikke vaksinert, har skadeforebyggeren noen råd.

– Ha realistiske forventninger til hvordan en ferie i en pandemi kan være. Et opphold kan by på flere utfordringer, og du bør sette deg inn i smittesituasjonen dit du skal. Det er ingen garanti for at sykehuskapasiteten i Europa blir god fremover og i sommer, særlig om og når flere begynner å reise. Dersom du blir syk eller utsatt for en ulykke, er det ikke sikkert lokalt helsevesen kan hjelpe deg, advarer Nielsen.

Det er innbyggerne i Rogaland som i størst grad oppgir at de vil trosse UDs reiseråd. Når det kommer til aldersgrupper er det de i gruppen 18 til 24 år og 35 til 44 år som i størst grad oppgir dette. De fleste vil reise til Europa, noen til USA og kun et fåtall oppgir at de skal reise til Asia.

Kvinne med munnbind - Flyplass - Fremtind
Totalt oppgir 10 prosent at de vil trosse UDs reiseråd og reise utenlands i sommer. (Pressebilde: Fremtind)

Kan bli dyrt

Uten gyldig reiseforsikring kan det både bli krevende å få hjelp og det kan fort bli dyrt. Du bør også sjekke hva lokale myndigheter krever av dokumentasjon ved innreise.

– Sett deg godt inn i hva reiseforsikringen din dekker og hold deg oppdatert på forsikringsselskapenes nettsider. Det er også viktig å gjøre grundige vurderinger av turoperatørenes forskjellige forsikringer og hva disse dekker, før du eventuelt bestiller en reise, sier Nielsen, som minner om at reiseforsikringen gjelder som vanlig i Norge.


Dette planlegger nordmenn å gjøre i sommer
 • 50 prosent oppgir at de skal være hjemme
 • Flere nordmenn planlegger bilferie, sett i forhold til sommeren 2020
  – 42 prosent oppgir at de skal på bilferie i Norge i sommer, mot 32 prosent i fjor
  – Det er flest Vestlendinger som oppgir dette, og de skal i hovedsak på bilferie i egen region
 • Vel fire av 10 skal på hytta i sommer
  – Det er innbyggerne i Oslo som i størst grad oppgir dette
  – Det er de med høyest inntekt som i størst grad skal på hytta
 • Nær en av fem skal pusse opp
 • 16 prosent skal på telttur
 • Fem prosent skal på båttur
 • Fem prosent skal på campingferie
 • Fire prosent skal bruke DNTs hytter

Kommentarer