En rekke land skifter nå farge i FHIs interaktive kart, der en helt ny fargekode samtidig gjør sitt inntog. Det legger premisser for dekningen i reiseforsikringen.

Andreas Bibow Handeland - kommunikasjonsrådgiver - If - Europeiske Reiseforsikring
Andreas Bibow Handeland (Foto: Benjamin A. Ward/If)

Sist uke ble det klart at FHIs interaktive kart, som danner grunnlaget for hvor UDs reiseråd er gjeldende og ikke, får en ny fargekode på plass i paletten.

– Alle land som til nå har vært omtalt som grønne, vil nå bli gule. De gule landene/områdene omfattes ikke av reiserådet, men det vil foreligge beskrivende reiseinformasjon fra UD på disse, slik at folk vet hvilken risiko de tar ved å reise dit, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

Stort trykk på telefonen

Han sier at Norges største reiseforsikringsselskap har fått mye hendelser i kjølvannet av regjeringens pressekonferanse sist uke.

– Veldig mange har tatt kontakt med oss og lurt på om de kan få dekket avbestilling til grønne land, på bakgrunn av helseminsterens uttalelser om reiser. Derfor tror jeg det er kjærkomment for mange at dette nå nyanseres med det gule lyset i kartet, sier han.

– Vi dekker avbestillinger dersom et land eller område skulle bli rødt og fortsatt er rødt når det er 14 dager eller mindre frem til avreise. Det er uansett viktig at kundene tar kontakt med fly- eller reiseselskapet sitt først, slik at vi vet hvilke utgifter de sitter igjen med selv, sier han.

Ergo gjelder reiseforsikringen som normalt i gule land. Men avbestillinger dekkes ikke med mindre et land/område er rødt når det er 14 dager eller mindre til avreise.

Nye røde land/områder dekkes

På regjeringens pressekonferanse denne uken kom det frem at nye land/områder går fra grønt/gult og til rødt, med virkning fra midnatt natt til lørdag 15. august.

Dette omfatter følgende land/områder: Island, Kypros, Malta, Nederland, Polen og Færøyene. I tillegg regionene Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna i Sverige, samt Midt-Sjælland (minus hovedstadsområdet) og Midt-Jylland.

– Vi dekker avbestillinger til disse nye, røde områdene når det er 14 dager eller mindre frem til avreise, og landet/området fortsatt er rødt. På den måten kan kundene se det hele litt an, og slippe å ta avgjørelsen nå som koronasituasjonen fortløpende endrer seg, sier Handeland.

– Vi vil på det sterkeste fraråde å reise til et rødt land, for da vil ikke reiseforsikringen gjelde på turen. Det er det knyttet stor risiko til. Skifter landet eller området farge til rødt underveis i ferien og du reiste på grønt/gult, er du derimot dekket som normalt, sier han.

Flere relaterte saker finner du HERHERHERHERHER og HER

Kommentarer