Det er sensasjonelt populært med engelsk fotball her til lands. Det er mange som mener at årsaken kan spores tilbake til det faktum at vi begynte å tippe på engelsk fotball allerede på 1950-tallet. Interessen ble tent, og da vi fikk tippekamper på tv ble populariteten bare større og større. Den dag i dag tipper nordmenn hver helg på engelsk fotball hos selskaper som Comeon Norge og andre tippeoperatører.

Old Trafford - manchester united - England - fotballstadion
Fra Old Trafford i Manchester (Ill.foto: ©otoerres)

En nyere utvikling er at mange norske supportere valfarter til sine respektive favorittlags stadioner for å se kampene live. Dette begynte å bli populært på 90-tallet, og er nå nesten hverdagskost. Mulighetene er mange, og en fotballferie på øyriket byr på minner for livet.

London har flest kamper

Englands hovedstad har et utrolig mangfold av fotballag. De mest populære klubbene blant norske supportere er nok Arsenal, Chelsea og Tottenham. Alle spiller på flotte arenaer, som er vel verdt et besøk i seg selv. Det kryr også av andre muligheter. Hvis du tar en helgetur til London for å se ditt favorittlag, er det neste sikkert andre oppgjøre du kan få med deg i samme slengen. Det gjelder for Premier League-lag, som Crystal Palace, Fulham og West Ham, men det kan være vel så morsomt å få med seg kamp lenger ned i divisjonene. Du vil oppleve god, gammeldags intens engelsk fotballatmosfære hvis du besøker mindre klubber, som Millwall, Leyton Orient, Charlton, Brentford eller QPR.

London har utrolig gode flyforbindelser til Oslo, og direkteruter fra flere andre norske byer. Et enklere storbyreisemål har vi ikke her til lands. 

I nordvest kryr det av lag

Du kan også fly for en billig penge fra Norge til Manchester. Det vil si at de mange norske supporterne som følger Englands mest suksessrike fotballklubb, Manchester United, på en praktisk måte kan besøke Storbritannias største klubbstadion, Old Trafford. Et besøk til Englands tredje største by er også et perfekt utgangspunkt for å utforske nærliggende fotballklubber. De er gjerne mindre sagnomsuste og meriterte enn selveste United, men vel verdt et besøk. Burnley ligger en kort togtur fra Manchester, og underveis stopper sannelig toget både i Bolton og Blackburn – så her har du 3 muligheter på kort avstand. I tillegg kan du besøke Preston, Accrington, Wigan, Oldham og Blackpool i enkel dagsturavstand fra Manchester. Fjorårets seriemester i Premier Leaugue, Liverpool FC, holder til i nabobyen fem mil lenger vest. Her spiller også Premier League-laget Everton på sin historiske hjemmebane Goodison Park.

Hva med å stikke nord for grensa?

Det finnes også direktefly fra Norge til Skottland. I landets hovedstad, Edinburgh, finnes to storlag, Hibernian og Hearts. På motsatt kyst ligger den langt større byen Glasgow. Der møtes to av Europas argeste rivaler til et berømt derby – Celtic og Rangers. Det oser fotballkultur i Skottland og selv om det sportslige nivået ikke er all verdens nå for tiden, kompenseres dette med stemningen på de store kampene.

Har du god tid, er det ingenting i veien for å ta tog fra Manchester til Glasgow i løpet av ferien. Du kan også fly mellom London og Skottland på null komma niks. Da er det bare å ønske god tur!

Kommentarer