Den slovenske skihopperen Primoz Roglic har konvertert fra skihopping til sykkelsport, og har allerede rukket å bli en stor stjerne. Dette bidrar også til å øke fokuset på Slovenia som er viktig sykkelland for både proffer og tursyklister.

Fra sykkelrittet Tour de Slovenia (billedekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Slovenia har et perfekt terreng for sykling på alle nivåer. Fra turer med hele familien til utfordrende stigninger, som kan brukes som oppkjøring til verdens store etapperitt, som f.eks. Tour of Slovenia.

De fleste sykkelsportsentusiaster kjenner navnet Primoz Roglic

Den tidligere skihopperen har vært et lysende navn på den internasjonale sykkelscenen i flere sesonger, senest under Giro’d’ Italia, hvor sloveneren vant en etappeseier og kom på podiet som nummer tre sammenlagt i rittet.

Roglic har også triumfert i Tour de France, under verdensmesterskapet i tempo og i det hjemlige etapperittet Tour of Slovenia.

I Slovenia er det en økende interesse for sykkelsporten, som dyrkes på alle nivåer. Når det blir kveld, trekker slovenerne i treningstøyet. De blankpolerte racersyklene skal luftes, landeveier og fjell skal erobres. Alpefolket på Balkanhalvøya er sportsfolk, og naturen, som ligger rett utenfor stuedøren nesten uansett hvor man befinner seg, har en tilsynelatende uimotståelig tiltrekningskraft.

Slovenia har et terreng som er mer enn normalt velegnet for profesjonelle sykkelryttere. Noen av de mest populære og også mest krevende rutene inkluderer stigningen opp til Vrsic passet i skisportsområdet Kranjska Gora, Mangart-fjellet i de juliske alper.

På sykkel opp Vrsic Pass i Slovenia (billedekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Roglic har også en svakhet for Mariborsko Pohorje i den østlige delen av landet, like ved grensen til nabolandet Østerrike. Her er det hele tyve ulike sykkelruter på i alt 1.000 km. Det er Slovenias største region og i tillegg til gode sykkelmuligheter, finnes det her også frodige vinmarker og masser av spa-ressorts.

Med familien på aktiv ferie

I Slovenia snakker man om en hel sykkeltrend oppkalt etter landets nye stjerne. “Rogla” kalles den. Som opptakt til årets største sykkelsportbegivenhet, Tour de France, kan man oppleve den og hovedpersonen selv i det hjemlige ettaperittet som foregår få uker før Touren.

Det er også muligheter for å oppleve sykkelritt, og prøve seg selv, i litt mindre krevende terreng. Slovenia er også et ideelt land for sykkelferie med hele familien, og sykkelkulturen er forankret i både byene og på landet. For å sette fokus på sykling, har Slovenia også en rekke sykkelambassadører fra forskellige land, inkludert Sverige og Polen, som er med på å øke kjenmskapet til sykling i Slovenia.

Det er også mange andre måter å være aktiv i Slovenia på. Det er slett ingen spøk, når innbyggerne forteller at alle slovenere minst én gang i sitt liv skal bestige Triglav – landets høyeste punkt. Fjellvandring er en annen meget populær beskjeftigelse. For de mer makelig anlagte, er det gode badestrender langs Istrias kyst.

Les mere om Slovenia HER – og om Tour of Slovenia HER

Les flere nyheter og reisetips om Slovenia HER

Flere saker om sykkelferie finner du HER

Les også: Roglic har vist vejen i cykellandet Slovenien

Nettsiden til Prioz Roglic finner du HER

Kommentarer