Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Italia og Slovenia, Vatikanstaten og San Marino. Innreisekarantenen oppheves for Kypros, samt flere svenske og dansk regioner.

Piazza del Sedile i syditalienske Matera som var Europeisk kulturhovedstad i 2019 (foto: ©otoerres)

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at disse landene går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse landene som kommer til Norge fra og med midnatt 5. september, blir ilagt ti dagers karantene. 

Se Folkehelseinstituttets nettsider HER

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for Kypros. Landet har hatt et synkende antall tilfeller og har per 31. august færre enn 20 tilfeller per 100.000 siste to uker. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for Kypros, og det går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

Det samme gjelder også regionene Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten i Sverige samt regionen Sjælland i Danmark som alle går fra rødt til gult på smittekartet.  

I tillegg til Italia, Vatikanstaten, San Marino og Slovenia fraråder Utenriksdepartementet reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Kroatia, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Østerrike og flere regioner i Sverige og Danmark. 

Se FHIs liste HER

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til lørdag 5. september. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til. Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst en meter avstand til andre.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 1. oktober.

For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart  HER,  UDs reiseinformasjon HER og Utenriksdepartementet HER (eksterne lenker)

Les også: Italia, Vatikanstaten, San Marino og Slovenia kan bli røde land

Flere relaterte saker finner du HERHERHER og HER 

Kommentarer