Turoperatøren G Adventures har sammen med den ideelle organisasjonen Planeterra nettopp lansert fem nye prosjekter som støtter lokalbefolkningen og miljøet i blant annet Botswana, Australia og Madagaskar.

Mesilou Home Stay, Borneo, Malaysia- G Adventure
Mesilou Home Stay på Borneo i Malaysia (Bildekilder: G Adventures/Planeterra/Related.dk)

Dette skjer som en del av Project 100 – et initiativ som forplikter G Adventures til å ha 100 Planeterra-prosjekter innlemmet i reisene sine innen utgangen av 2020. Hvert år besøker mer enn 100 000 reisende Planeterra-prosjektene, som direkte påvirker over 60 000 mennesker.

De fem nye prosjektene lanseres i årets første kvartal og har fokus på både mennesker og miljø – deriblant etableringen av en ny «korallhage» i australske Whitsunday og en «grønn korridor» på Madagaskar, der det blir plantet trær i et område som er sterkt påvirket av avskoging.

Soa Zara - Ranohira - Madagaskar - G Adventure
Soa Zara, Ranohira, Madagaskar (Bildekilder: G Adventures/Planeterra/Related.dk)

– Målet vårt er at 90 prosent av alle G Adventures-reisende skal besøke et samfunnsfremmende prosjekt som støtter kvinner, barn eller lokalbefolkningen. Samtidig ser vi nå mer enn noensinne på prosjekter som også kan hjelpe lokalsamfunnene med å beskytte naturen og miljøet, sier grunnleggeren av G Adventures, Bruce Poon Tip, som mener at reiser potensielt kan endre folks liv og dermed forandre verden.

Alle G Adventures- og Planeterra-prosjektene handler om å skape størst mulig positiv endring i lokalsamfunnet – med fokus på stedene der kvinner, unge og lokalbefolkningen er underpriviligerte på grunn av mangel på utdanning, jobb og opptjeningsmuligheter.

Dqae Qare San Lodge, D Kar - Botswana - Afrika - G Adventures
Dqae Qare San Lodge, D Kar i Botswana (Bildekilder: G Adventures/Planeterra/Related.dk)

De fem nye prosjektene er:

Dqae Qare San Lodge – D’Kar, Botswana – San-folket sør i Afrika er en marginalisert gruppe som ofte ekskluderes fra den formelle samfunnsøkonomien og er utsatt for undertrykkelse.

Dqae Qare San Lodge, som består av et område med ville dyr, en lodge og en campingplass, skaper heltidsjobber for 12 ansatte og deltidsjobber for 40 medarbeidere, og hjelper til med å arrangere kulturelle aktiviteter på stedet.

Planeterra-prosjektet har gjort det mulig for eierne å forbedre fasilitetene mens de sikrer seg bestillinger gjennom G Adventures – og dermed en jevn omsetning for lodgen og personalet. I tillegg har de gitt støtte til lokale prosjekter.

Lodgen er blant annet inkludert i reisen Delta and Falls: Westbound.

Reef Ecologic – Whitsundays, Australia – I mars 2017 ødela den tropiske syklonen Debbie det marine økosystemet Whitsundays i Queensland, noe som har påvirket antall besøkende betydelig. Derfor har Planeterra inngått et samarbeid med Reef Ecologic og gjort gjenoppbyggingen av korallrevet til en del av turistopplevelsen.

Planeterra har sponset utviklingen av en ny «korallhage» der reisende kan snorkle og oppleve gjenoppbyggingen. Dette prosjektet kan blant annet oppleves på reisen Queensland: Sand & Sailing.

Soa Zara – Ranohira, Madagaskar – Madagaskar er hjem for en rekke planter og dyr som ikke finnes andre steder på kloden. På grunn av menneskeskapte ødeleggelser har øya mistet 90 prosent av sine opprinnelige skoger.

Nå kan reisende med G Adventures hjelpe til med å plante trær i en «grønn korridor» nær Isalo nasjonalpark og lære om planting av skog. Planeterra støtter også et vannspareinitiativ opprettet av lokale organisasjoner. Dette stedet kan oppleves på reisen Highlights of Madagascar.

Libaran Island – Borneo, Malaysia – Lokalbefolkningen på den avsidesliggende øya Libaran i Malaysia har ikke mange muligheter til å tjene penger. Men siden øya er en yngleplass for truede havskilpadder, er det viktig at lokalbefolkningen har muligheten til å skape seg en inntekt, slik at de blir værende og tar vare på øya og skilpaddene.

For å gi lokalbefolkningen muligheten til å tjene til sitt daglige brød, har Planeterra laget en ny guidet tur der reisende kan lære om lokalbefolkningen, smake på lokale snacks og se hvordan de lager suvenirer og tradisjonelle fiskegarn. Øya besøkes på turen Borneo – East Sabah.

Libaran Island - Borneo - Malaysia -G Adventures
Libaran Island på Borneo i Malaysia (Bildekilder: G Adventures/Planeterra/Related.dk)

Mesilou Home Stay – Borneo, Malaysia – Tidligere viste overnattingstedet Mesilou Atamis Homestay frem Borneos tradisjoner og kulturer for turister, men de siste årene har stedet hovedsakelig blitt booket av malaysiske reisende.

Stedet ønsket å komme i kontakt med internasjonale besøkende og øke inntektene ved å tilby aktiviteter som fisketurer, landbruksturer og matlagingskurs som en del av oppholdet. Ved hjelp av Planeterra fikk de nødvendig opplæring for å forbedre virksomheten og skape nye turistopplevelser. Overnattingstedet besøkes blant annet på turen Borneo – East Sabah.

Les mer om prosjektene HER

Kommentarer