Har du noen gang fantasert om å begi deg ut på en skattejakt for voksne? Geocaching er en moderne form for skattejakt hvor du bruker GPS for å lokalisere skjulte bokser i landskapet.

Geocaching kan gjøre ferieturen til et spennende eventyr for hele familien. (Foto: Tourism Ireland)

Geocaching er en utendørs fritidsaktivitet hvor deltagerne bruker GPS-mottakere eller mobilenheter til å gjemme og finne beholdere – kalt geocaches eller caches – over hele verden.

Dette er geocaching

Geocaching er altså jakten på disse beholderne. Det er åpent for alle, og folk i alle aldre har glede av det. Det er i tillegg en utmerket måte å få ungene opp av sofaen og ut på et spennende eventyr. For å kunne delta i geocaching trenger du enten en GPS eller en GPS-tilkoblet smart-telefon. Det viktigste er at du har sansen for skattejakt og å løse gåter.

En typisk cache er en liten, vanntett boks som inneholder en loggbok og en penn. Man noterer datoen den ble funnet og signerer med sitt eget etablerte kodenavn. Etter at loggboka er signert må cachen legges tilbake på det samme stedet den ble funnet.

Større beholdere og ammunisjonsbokser kan også inneholde ting som kan byttes, vanligvis leker eller pyntegjenstander som ikke koster så mye – men som gjerne kan ha en symbolverdi. Hvis det fjernes noe fra cachen skal det erstattes med en ting av lik verdi.

Kombiner naturopplevelsene med skattejakt i Irland. (Foto: Tourism Ireland)

Ulike vanskelighetsgrader

Hver geocache blir gradert på en 5-stjerners skala som også indikerer terrengets vanskelighetsgrad og hvor vanskelig det er å finne selve cachen. Hvor vanskelig det er å finne en cache kommer også an på kamuflasje og type beholder som benyttes. Noen cacher krever at du løser en oppgave før du kan finne beliggenheten.

– Det finnes en god blanding av cacher i Irland som rangerer fra lett til veldig vanskelig – så det er noe for alle og enhver,» sier Donnacha McCartan, som selv har drevet med geocaching i over 15 år.

Irland først i Europa

Den 3. juni 2000 bestemte Chris O’Byrne seg for å plassere en geocache like ved hjemmet sitt i Bray Head i Wicklow, noen kilometer sør for Dublin. Han ble overrasket da han forsto at han var den første i Europa til å legge ut en cache.

Den første dokumenterte plasseringen av en GPS-sporbar cache skjedde nemlig bare en måned tidligere, den 3. mai 2000. Den ble lagt ut i i Beavercreek, Oregon av Dave Ulmer.

Geocaching-rutene i Irland legger opp til vakre naturopplevelser. (Foto: Tourism Ireland)

Ettertraktet cache

Boksen O’Byrne la ut for 18 år siden kalles Europe’s First og bringer utallige geocache-entusiaster til Irland for å finne denne historiske cachen. Den berømte cachen befinner seg mellom Bray og Greystones langs den naturskjønne Cliff Walk – en seks kilometer lang kystrute 20 minutter sør for Dublin.

Det finnes nå over 10.000 cacher i Irland, og geocaching-ruter er under utvikling over alt, spesielt langs Irlands vakre kystvei Wild Atlantic Way. Der har de bevisst laget geocaching-ruter som tar deg med langs de mest naturskjønne stiene og til stedene som gir deg den beste utsikten i det lokale landskapet.

Perfekt ferieaktivitet

Geocaching er en flott måte å oppleve nye land på og gjør det enkelt å møte nye folk når du er på ferie. På nettsiden geocachingireland.com kan du komme i kontakt med lokale irske geocachere som gledelig setter deg på sporet av spennende geocaching-ruter i Irland.

De har en Facebook-gruppe hvor du kan si fra hvor du skal og når du kommer til å være der, og du kan rekruttere andre geocachere til å ledsage deg på eventyrene dine.

Les mer om Geocaching HER og HER  – Les mer om Irland HER

Les også: The Gobbins – en dramatisk tursti langs kysten av Nord-Irland – Finn julestemningen i Dublin – Har du vært i Dub-Fast? – De syv rareste sommerfestivalene i Irland – Halloween er irsk

Kommentarer