logo-white

Gift deg på en strand i utlandet – Alt du trenger å vite!

Tall viser at 4939 av totalt 22.887 ekteskap ble inngått utenlands i 2014, ifølge Statistisk sentralbyrå. Med andre ord, hvert femte par som gifter seg, velger å reise til utlandet for å sette preg på den store dagen. Men hva må du vite før du begynner å planlegge? Her noen råd som kan hjelpe deg med å oppfylle bryllupsdrømmen.

(ill. foto: reiseguiden.no)

1. Hvor drømmer dere om å vies?

Vil du gifte deg i en park i Paris, på stranden i Maldivene eller på en vingård i Provence? Dette er alle vakre steder å gifte seg, og en annen fordel er at dette er den perfekte muligheten til å fortsette bryllupsreisen i landet dere vier dere i.

Hva med en vielse på landet i Toscana, for deretter å reise rundt til Italias mange vakre byer med bil?

Eller vies på en strand i Maldivene for deretter å øyhoppe eller ta turen videre til Sri Lanka?

Bli enige om hva som er viktige for dere, og velg sted sammen.

2. Drømmestedet er funnet. Hva nå?

Når dere har blitt enige om bryllupsdestinasjonen, er det på tide å sette seg inn i hvordan dere kan arrangere en vigsel som også er godkjent i Norge. I motsetning til i Norge, hvor 2/3 bryllup er kristelige, er de fleste bryllup i utlandet borgerlige.

Her er de ulike alternativene for dere som skal vies utenlands:

Sjømannskirken

Sjømannskirkens nettsider finner dere full informasjon om hvilke land det tilbys vigsel i, samt hvilke land hvor kirken kan gi kristelig velsignelse for dem som allerede er gift borgelig og ønsker dette.

Pris for dette er normalt 5500 norske kroner. Dette inkluderer leie av lokale, personale og alterblomster. Man trenger ikke være medlem i statskirken for å gifte seg i en sjømannskirke.

Ta kontakt med den aktuelle Sjømannskirken og avtal en dato, og skaff deretter en prøvingsattest (utstedes av Folkeregisteret, gyldig i fire måneder) for å vise at nødvendige ekteskapsvilkår er oppfylt. Minst en av dere må være norsk statsborger. Send denne til sjømannspresten som skal utføre vielsen, og reis deretter til den aktuelle kirken for en samtale og planlegging. Dette skjer altså på stedet. Sørg for at det er minst to vitner til stede under vigsel.

Vielsen kan også utføres på steder utenom Sjømannskirken. Forhør deg med den aktuelle kirken om de tilbyr vielse utendørs – dette avhenger av vær, lokal tillatelse og kapasitet. Husk at de kun stiller med egen kirke og prest, så skal dere vies utenfor kirken må ofte lokal bryllupsplanlegger kontaktes.

Bryllupsplanleggere

Ønsker du ikke å gå gjennom Sjømannskirken (f.eks. ved borgerlig vielse eller ønske om en destinasjon de ikke tilbyr), eller om dere benytter Sjømannskirken, men likevel ønsker et utendørsbryllup, er en bryllupsplanlegger nødvendig. Og ofte er det ganske beroligende å overlate all planleggingen til en som kan det, til tross for at det koster litt.

Et eksempel er Central Park i New York, som er svært populært blant forelskede par. Her kan du få en lokal bryllupsplanlegger til å ordne med tillatelse, vigselsattest og en som kan utføre, som til sammen lander på rundt 17.000 kroner. Fly, opphold, fest og annet kommer utenom.

Bruk enten en lokal bryllupsplanlegger eller en norsk bryllupsaktør som arrangerer i utlandet. Eksempler på sistenevnte er:

Ambassadebryllup

Ambassadebryllup er gratis, men husk at ambassadenes vielseskalender ofte er fullbooket et år frem i tid. Ta kontakt med den ambassaden i det aktuelle landet og avtal en dato. Ambassadene står kun selve vigslen, og ikke alt rundt. Ved vigsling skal det være vitner til stede. Dersom brudefolkene ikke har egne forlovere, vil ikke ambassadene ordne med dette. Minst én i brudeparet må være norsk statsborger, og følgende dokumentasjon må fremlegges:

1. Prøvingsattest fra norsk folkeregister.
2. Paret må ha gyldig opphold i landet der vigsel skal finne sted.

3. Spar penger

En annen god nyhet er at det ofte kan være rimeligere å gifte seg i utlandet. Dette er så klart helt avhengig av hva slags bryllup du har i tankene, men som hovedregel er det enkelte poster i budsjettet hvor dere kan spare penger: Lokale, overnatting, mat og drikke, samt å ordne hår, sminke og blomster. Bare det å flytte bryllupet over grensen til Sverige kan senke prislappen, og enda billigere kan det bli i andre land.

Det eneste man må tenke på er at om man først reiser til utlandet er at man gjerne blir i 2-3 dager istedenfor å ha bryllupet over én dag, og da kan prislappen fort nærme seg det det ville gjort i Norge. På den positive siden får du mye mer bryllupsfest for pengene.

Andre tips til pengesparing er:

  • Sett et budsjett på forhånd, og hold dere til det.
  • Vær tidlig ute med alle bestillinger.
  • Se hva du og brudepikene kan klare å gjøre selv, f.eks. sminke/hår, invitasjoner, dekor osv.
  • Skal du leie hotell eller herregård, spør et godt tilbud for hele bryllupsfølget.
  • Noen velger å betale opphold for gjestene, andre ikke. Eventuelt kan dere si at den eneste bryllupsgaven dere ønsker er at gjestene kommer til bryllupet, og at de dekker reise og opphold selv. Da slipper dere en stor utgiftspost, og slipper å frakte store bryllupsgaver hjem igjen.
  • Herregårder finner du også i Sverige, bare 3-4 timer unna Oslo, til en mye hyggeligere pris.
  • Ikke minst er alkohol en utgiftspost som går betraktelig ned i utlandet.

Populære steder å gifte seg

De mest populære stedene for nordmenn å gifte seg er land som er varme, men likevel ikke altfor langt unna. Cirka 1000 norske par gifter seg hvert år i de norske Sjømannskirkene verden rundt, og de seneste tallene fra Sjømannskirken vitner om at følgende land er mest populære:

1) Gran Canaria
2) København
3) Mallorca
4) Costa del Sol
5) Miami
6) New York
7) Albir (Costa Blanca)
8) Pattaya, Thailand
9) Dubai

Vielse i populære Hellas, Kroatia og Filippinene

Drømmer du om å gifte deg på vakre Santorini? På grunn av liten kapasitet i nærområdet kan ikke Sjømannskirken hjelpe med vigsel i Hellas og Kroatia. I Hellas er det kun mulig med borgelig vielse, og vielsen er gyldig i Norge. Samme med Kroatia, hvor de borgelige vielsene kan foretas utendørs i blant annet en hage, på en terrasse eller historiske byer langs kysten. Papirer fra Norge må sendes nedover senest 45 dager før vielsen.

Sjømannskirken på Filippinene har ikke rett til vigsel etter Filippinsk lov, så selve vielsen må skje i Tingretten eller annen utenlandsk sjømannskirke før bryllupsfesten kan holdes her.

Muligheter for bryllup i Italia

Drømmen om Italia står også sterkt hos mange, men dessverre finnes det ingen Sjømannskirke her. Dere kan enten gifte dere på ambassaden i Roma, eller kontakte Sjømannskirken i Sveits som kan hjelpe til med vigsel i og rundt Milano. Man kan også gifte seg lokalt i en italiensk kirke, men da vil ekteskapet være inngått i henhold til italiensk lov, ikke norsk. Det er derfor nødvendig å gifte seg på Tinghuset før man reiser ned og holder selve bryllupsseremonien i Italia.

kilde: reiseguiden.no

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Dronebilde tatt over  Oslo lufthavn (Foto: UAS Norway, Anders Martinsen)

Nye konserndirektører i Avinor

Opel Astra Sports Tourer er en rimelig familiebil som gjorde det godt i NAFs familibiltest (foto: NAF)

Seks av 10 barnefamilier vil ha elbil

Royal Beach Club Collection vil tilby en kombinasjon av opplevelser for alle, fra slående strender og bassenger til bassengbarer, en rekke spisesteder  som restaurant, bar og salong, samt et gatemarked pluss praktiske opplevelser som tequila smaksprøver og matlagingskurs (Foto: Royal Caribbean)

Lanserer ny destinasjon i Mexico: Royal Beach Club Cozumel

Mormor och barnbarn på tåget (Bildkälla: SJ.se)

SJ släpper sommarens biljetter

(Foto: Emmie Bolmstedt/Visit Sweden)

En «swifties» guide til Stockholm