Hvert år besøker 250.000 gjester Gladmatfestivalen. Norges største matfestival arrangeres i Stavanger for 18. år på rad. Et eget program for barn gjør Gladmat til en populær destinasjon for hele familien!

Mona Vervik (gladmat.no)

Mona Vervik (gladmat.no)

Store deler av sentrum i Stavanger er preget av Gladmat mens festivalen pågår. Fra 20. til 23. juli står utstillerne tett i tett langs Vågen, mens byens restauranter har egne menyer og aktiviteter. Utstillerne har smaksprøver — «Gladmatretter» — til 30 kroner, så de besøkende skal kunne smake på så mye som mulig.

– Mottoet vårt er «få smaken på noe nytt». Det er så mange flinke produsenter og restauratører som fortjener å bli løftet fram. Gladmat skal inspirere, ikke bare de dagene festivalen varer, men også til å finne på nye sprell i hverdagsmaten resten av året, sier Gladmat-sjef Mona Vervik.

NYSGJERRIGHET OG BÆREKRAFT HÅND I HÅND

En del av inspirasjonen handler også om bærekraft og bedre utnyttelse av råvarer. Mer kunnskap om mat gjør det lettere både å teste noe nytt, og å bruke en større del av råvarene i matlagingen.

– Det faglige innholdet er en viktig del av Gladmat. For matnæringen arrangeres det en egen fagkonferanse i forkant av festivalen, Kokepunktet, og for publikum tilbyr vi en rekke kurs og demonstrasjoner som skal være både morsomme og lærerike på en gang. Barnekursene er veldig populære, både blant de små, og blant foreldrene som får med seg små kokkespirer hjem, sier Vervik.

Les også: Smakebiter fra årets Gladmatprogram

SJØMAT I ORDETS VIDESTE FORSTAND

Ett eksempel er satsingen «Blå fristelser», som tar for seg alt havet har å by på. I framtiden må mer av maten vi spiser komme fra havet. Men det er ikke bare-bare å gi seg i kast med tang og tare uten at noen viser vei. I år er det mesterkokk Øyvind Næsheim fra restauranten Kita som står klar for å lage delikatesser av ufisk. Vegg i vegg ligger «Havets skattkiste», hvor barn lærer å lage sin egen fiskemat. Her har tusenvis av barn fått opplæring i løpet av de til nå 18 årene Gladmat har eksistert.

Matjessild med løk. rødbet og lompe (gladmat.no)

Matjessild med løk. rødbet og lompe (gladmat.no)

Inspirasjon til å prøve større deler av det som er spiselig fra dyre- og planteriket, eller til å bruke kjente råvarer på nye måter, får du også hos de andre utstillerne og restauratørene. Hvis du vil, skal du kunne smake deg gjennom nye og ukjente marine arter, som tang og tare, og ville vekster du finner gratis i naturen.

SMAKER FRA HELE VERDEN

Festivalområdet er delt inn i soner, for at publikum lettere skal kunne navigere mellom smaksopplevelsene. I tillegg til «Blå fristelser», finnes «Smak på verden», hvor utstillere fra 15 forskjellige nasjoner er samlet rundt et eget torg med mange sitteplasser, og «Malt og humle», som nærmest er en festival i festivalen.

Representanter fra 17 bryggerier er på plass, for å fortelle om sine produkter — og kanskje inspirere den stadig voksende skaren av hjemmebryggere? Torget i Stavanger er preget av lokalmat, og Fargegaten, som er et yndet mål og motiv for både tilreisende og fastboende, deltar med sitt eget program.

– Stavanger er matbyen fremfor noen her i Norge. Det sier både Eyvind Hellstrøm og andre nasjonale og internasjonale kokkeprofiler som gjester Gladmat. Vi er stolte av å være med på å løfte fram en så viktig næring, sier Vervik.

Gladmatfestivalens nettsider finner du HER

Kommentarer