Hjul som faller av bilen i høy fart skaper farlige situasjoner i trafikken. – Det er bare flaks at mennesker ikke kommer alvorlig til skade. Hvis en bil plutselig mister et hjul i 80-90 kilometer i timen på motorveien, er det lett å tenke seg konsevensene, sier Sigmund Clementz i If.

Etterskruing av hjulmuttere - Dekkskift - Personbil - If
Husk å etterskru hjulmutterne på bilen 10-12 kjørte kilometer etter hjulskift, oppfordrer forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Hvert år har forsikringsselskapet If fire-fem saker der biler har fått til dels alvorlige karosseriskader fordi hjulene har løsnet under fart.

– Antallet sjåfører som opplever at mutterne til bilhjulene løsner er mye høyere enn hva som blir som blir meldt inn til forsikringsselskapene. Heldigvis oppdager de fleste at det er noe alvorlig feil med bilen før det skjer en ulykke. Den vanligste måten å oppdage løse hjulmuttere på, er at du hører en rar lyd når du kjører. Du kan også i enkelte tilfelle føle at bilen er litt ustabil og at det er «noe» når du beveger rattet, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. .

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If. (Foto: If)

Det er som regel rundt tiden hvor folk skifter fra sommerdekk til vinterdekk – eller den andre veien – at skadene skjer med muttere som løsner og dekk faller av. Grunnen er at smårystelser får én eller flere nylig tilskrudde muttere til å bevege seg hvis de ikke er skrudd godt nok til. Deretter bare baller det på seg.

– Derfor er det viktig at du etterstrammer med hjulmutternøkkel etter 10-12 kjørte kilometer i etterkant av hjulskift. I dag er det faktisk biler som kommer uten hjulmutternøkkel eller hjulkryss, men det er så viktig å ha at du bør kjøpe det og ha hjulkrysset liggende i bilen. En hjulmutternøkkel koster fra en hundrelapp og oppover, sier Sigmund Clementz.

Dekktips for vinteren
  • Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. If anbefaler at du skifter dekk før du har nådd denne mønsterslitasjen. Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.
  • Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke lov fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det finnes ingen frister når du bruker piggfrie vinterdekk.
  • Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid, og dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.
  • Husk å sjekke at dekktrykket er riktig, og pass på å kontrollere og etterskru mutterne etter at du har kjørt 10-12 kilometer.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kommentarer