Søndag den 14. juni var det 150 år siden Britannia Hotel åpnet dørene for aller første gang. På denne dag i 1870 kunne Andreas Myhre ønske åtte britiske lakselorder og to velstående amerikanere velkommen til det nå ikoniske Trondheimshotellet.

FasAnno 1870 - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Britannia Hotel anno 1870 (arkivbilde: hotellet)

Selve markeringen av Britannia Hotels 150 års junileum vil skje til høsten, den 31. oktober. Da blir det middag for 150 gjester og historisk meny med høydepunkter fra hotellets selskapsmenyer opp igjennom tidene. En egen bok om hotellets historie fra 1870 og frem til i dag vil også bli presentert.

Champagne - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
På selve 150 årsdagen lanseres hotellets egen rosé champagne i et nytt samarbeid med Ayala, som også laget hotellets Britannia champagne til gjenåpningen i 2019. (Foto: Wil Lee-Wright)

Britannia Hotels direktør Mikael Forselius er entusiastisk når han ser tilbake på hotellets historie og betydningen det har i dag:

– Britannia Hotels historie, som startet i 1870 med visjonæren Andreas Myhre, en bondesønn fra Stjørdal, er helt unik i norsk reiseliv. Da Myhre kjøpte Biskop Gunnerus gård var forretningsidéen å tiltrekke seg naturglade, kapitalsterke engelske turister som besøkte Trondheim. Derfor skrev han «We speak English» på døren, serverte Afternoon Tea og døpte hotellet sitt Britannia Hotel. Jeg lurer på om han skjønte at dette var starten på et 150 år hotelleventyr med kongelige, rockestjerner og folk fra fjernog nær, som har tatt turen siden den gang for å oppleve Britannia Hotels unike gjestfrihet og atmosfære. Britannia er, og har alltid vært Trondheims storstue. Jeg er stolt over å få lede et hotell med en så rik historie, men også overå være mer aktuell og bedre enn noensinne, rigget for 150 nye år’. 

Hotelldirektør Mikael Forselius. (Foto: Wil Lee-Wright)

Tidligere i år ble hotellet inkludert i anerkjente Travel + Leisure’s årlige liste over verdens beste nye hoteller. Dette kommer på toppen av flere nylige utmerkelser som Michelinstjerne i første driftsår til hotellets prestisjerestaurant Speilsalen og topp omtale fra internasjonale magasiner og medier som CNN, Forbes, Fortune, New York Times, Financial Times, Tatler og World Travel Magazine. 

Les også: Verdens største reiselivsmagasin anbefaler Trondheim og Britannia Hotel for reiselystne i 2020 (januar 2020) – Michelin-triumf for Speilsalen på Britannia Hotel (februar 2020)

Gjesterom - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Gjesterom Britannia Hotel. (Foto: Dreyer & Hensley)

150-års jubileet skjer kun ett år etter den store gjenåpningen av Britannia Hotel, der eier Odd Reitan og Reitangruppen gjennomførte en av de mest omfattende totalrenoveringene i skandinavisk hotellhistorie over tre år, for å skape et internasjonalt topphotell av ypperste klasse.

Britannia gjenåpnet dørene i april 2019 som et femstjerners hotell og nytt medlem av prestisjefylte Leading Hotels Of The World, der kun de beste hotellene i verden får innvilget medlemskap. 

Odd Reitan - Britannia Hotel - Trondheim - 2019
Odd Reitan under Britannia’s gjenåpning. (Foto: Wil Lee-Wright)

Les også: Britannia Hotel blant The Leading Hotels of the World (juni 2018)

Da Britannia gjenåpnet i 2019 var det med seks ulike restauranter og barer, 257 luksuriøse rom med marmorbad og senger fra anerkjente Hästens, i tillegg til en stor spa & fitnessavdeling, samt nye moderne møtefasiliteter.

Hotellet har blitt svært godt tatt imot av både Trondheims befolkning og tilreisende gjester fra hele verden og har befestet sin posisjon som et av Skandinavias aller beste 5-stjerners hotell. Mange omtaler Britannia Hotel som et reisemål i seg selv, og det er en uttalt ambisjon fra ledelsen å sette hotellet og Trondheim på kartet internasjonalt.

Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Speilsalen Britannia Hotel (bildekilde: britannia.no)

Før gjenåpningen av hotellet ble det utviklet en helt egen cuvée til Britannia i samarbeid med Maison Ayala Champagne. I Britannias arkiv ble det funnet menyer fra 1898, der Ayala ble servert og det ble derfor veldig naturlig å spørre nettopp Ayala om å utvikle hotellets egen champagne. I forbindelse med 150-års jubileet har Ayala nå også utviklet en egen rosé for Britannia Hotel som vil bli servert for første gang den 14. juni i anledning hotellets bursdag. 

Champagne - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Britannia Champagne. (Foto: Wil Lee-Wright)

Restaurantdirektør Ida Dønheim har vært ansvarlig for utviklingen av den nye rosé champagnen: 

– På Britannia har vi en filosofi om å dele den lidenskapen vi har for fantastiske råvarer og ikke minst vin. Champagne er noe som mange tenker kun hører nyttårsaften til, eller til de veldig spesielle anledningene, men her på Britannia nytes champagne daglig av våre gjester, og da spesielt vår egen cuvée. Britannia har blitt ett «champagnehotell», hit kommer man for å nyte god mat, godt selskap og et godt glass champagne. Det finnes vel ingen bedre anledning til å lansere en helt ny Britannia rosé champagne enn hotellets 150-årsdag, som også innleder sommeren’. 

Michelinguiden - Speilsalen - Britannia Hotel - Trondheim
Speilsalen interiør. (Foto: Dreyer & Hensley)

Det store jubileet markeres også med lansering av en egen luksuriøs coffee table bok til høsten, skrevet av byhistoriker Terje Bratberg og forlegger Sverre Nyrønning. Denne tar for seg hotellets rike historie i epoker, fra 1870 til den storslåtte gjenåpningen av hotellet i 2019 og slik det fremstår i dag etter 150 år. Boken får 150 unike cover og et begrenset opplag på 1870 eksemplarer, alle håndsignert.

Britannia er et hus som ikke bare har formet Trondheims historie, men også vært et møtested av internasjonalt format, og som har hatt betydning for mennesker uansett samfunnslag. 

Fasade - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Britannia Hotel Fasade. (Foto: Wil Lee-Wright)

Hotellet har hatt det privilegium å være vertskap for alt fra internasjonale kongelige til handelsreisende, fra politikere til 1800-tallets «lakselorder» – britiske aristokrater som reiste i ukevis for å fiske i Trøndelags fantastiske elver. 

Britannia har alltid vært en hjørnestein i lokalsamfunnet i Trondheim, et møtested som passer for kongelige begivenheter så vel som hverdagslige samtaler. 

Interiør - Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Britannia interiør. (Foto: Dreyer & Hensley)

I dag er hotellet det selvskrevne «annet hjem» for verdensstjernene som gjester byens scener. Et unikt hotell som er designet, kuratert og bemannet med tradisjon, stil og visjoner. Britannia er et sted for fornøyelse og velvære, for minner som varer – et hus med innflytelse siden 1870. 

Flere saker om Britannia Hotel finner du HER, om Trondheim HER og om Trøndelag HER

Britannia Hotel - Trondheim - 2020
Signatur Suite Britannia Hotel (bildekilde: britannia.no)

Kommentarer