Den tyske delstaten Sachsen har fått sitt andre sted på UNESCOs verdensarvliste. Under den 43. samlingen i Baku den 6. juli, inkluderte verdensarvskomiteen gruveregionen Erzgebirge/Krušné hory­ (tsjekkisk) i verdensarvlisten. Fra før av har Sachsen siden 2004 hatt Muskauer Park/Park som tysk-polsk kulturarvsted inkludert i listen.

Verdensarvtittelen fra UNESCO forsterker Sachsens omdømme som Tysklands kulturreisemål nummer én. Turismebyrået Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH med daglig leder Veronika Hiebl i spissen, anser utmerkelsen som en mulighet til å fokusere sterkere på Erzgebirge-regionen i internasjonal markedsføring av Sachsens karakteristiske 1000 år gamle kulturlandskap.

Med årlig over en million tilreisende og tre millioner overnattinger, er Erzgebirge (malmberget) en av de mest populære ferieregionene i Sachsen. Idylliske landskap, unike fossefall og pittoreske tettsteder stammer fra over 800 år lang bergverkshistorie, som Erzgebirge-regionen kan takke for sitt navn og sin økonomiske betydning.

Bergverksdriften har imidlertid også satt sitt tydelige preg på naturen i regionen. Overalt kan man se sporene fra bergverkstiden: tømmerkanaler, stollmunninger, slagghauger, fjellbyer og i skattekamre under jorden.

Gruveregionen Erzgebirge/Krušné hory­ består av 22 deler, 17 på tysk side og fem i Tsjekkia. Disse utvalgte tidsvitnene fra bergverkstiden representerer de viktigste bergverksområdene og epokene av saksisk-bøhmisk malmutvinning. Hver enkelt del representerer ulike objekter som har en forbindelse til den bergverkshistoriske arven i regionen.

På saksisk side alene finner vi 400 objekter: unike bergverk- og stollesystemer, hyttekomplekser, historiske bergverksbyer, prektige kirker, fascinerende kunstverk med referanser til bergverk og typiske kjennetegn i landskapet, som doliner (synkehull) og slagghauger.

Intet annet sted i Tyskland finner man så mange spor etter den historiske bergverksdriften. Den universelle verdien i gruveregionen Erzgebirge/Krušné hory­ som kulturarvsted begrunnes i forbindelsen mellom disse 22 delene.

UNESCOs verdensarvtittel er den høyeste utmerkelsen et kulturminne kan få. I 2019 har verdensarvskomiteen innlemmet 29 steder i verdensarvlisten, som for tiden inneholder 1 121 kultursteder og naturområder i 167 land. 46 av disse befinner seg helt eller delvis i Tyskland. Med Muskauer Park/Park Mużakowski og gruveregionen Erzgebirge/KruÅ¡nohoří har Sachsen nå to steder på listen.

Les mer om gruveregionen Erzgebirge/Krušné hory­ HER og HER (Unesco), om Sachsen HER, samt om Muskauer Park/ HER og HER (Unesco).

Les flere saker om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Kommentarer