Tyskland er kjent for store oppfinnelser som boktrykkerkunsten og bilen, men det finnes flere ting tyske oppfinnere kan ta æren for å ha skapt for verden og ettertiden. Her er noen oppfinnelser som kanskje har gått litt under radaren, men som fortsatt preger vår hverdag.

Hamburger - Campingrestaurant - Torre
Hamburger med tilbehør (Foto: ©otoerres)

Kontaktlinsene

Idéen om en linse som kunne ligge på øyet og korrigere dårlig syn høres kanskje veldig moderne ut, men utviklingen av designet til kontaktlinsene vi kjenner i dag startet for flere hundre år siden. Den store Leonardo da Vinci skrev allerede i 1508 ned en teori om at man burde kunne korrigere synet med en vannfylt glasshemisfære over øyet.

Den franske filosofen og matematikeren René Descartes foreslo i 1636 å plassere et glassfylt rør direkte på hornhinnen, noe som dessverre ikke tillot brukeren å blunke. Det var ikke før i 1888 at den tyske øyelegen Adolf Gaston Eugon Fick laget en linse som minner om kontaktlinsene vi kjenner i dag. Linsene han lagde var av blåst glass, og selv om brukeren bare kunne gå med dem i noen få timer om gangen, korrigerte de midlertidig synsfeilen til brukeren.

Kaffefilteret

Hver morgen lagde Melitta Bentz en kopp kaffe til mannen sin. Og hver morgen etter at han gikk på jobb sto hun igjen og slavet over den møkkete kaffekjelen av messing med kaffegruten i bunnen. En dag fikk hun nok. Hun tok sin gamle kaffekjele, slo flere hull i bunnen med en spiker, dekket innsiden med et ark papir fra sønnens notatbok, fylte kjelen med malt kaffe, satte kjelen over en kaffekopp, og helte sakte kokende vann gjennom den.

8. juli 1908 tok Melitta og ektemannen patent på kaffefilteret i hjembyen Dresden og startet firmaet Melitta – i dag et internasjonalt selskap som fortsatt spesialiserer seg på å lage kaffeprodukter. Historien til kaffefilteret som endret den kaffedrikkende verdenen startet altså med en tysk husmor som ikke lenger ville vaske kaffegruten ut av kjelen.

Termosflasken

Glassteknikeren Reinhold Burger, som vokste opp i glassproduksjonssamfunnet i Baruth sør for Berlin, startet i 1894 firmaet R Burger AG etter å ha jobbet i USA i noen år og opparbeidet seg erfaring. Firmaet hans produserte termometre, glasskolber til laboratorier og medisinsk utstyr. I 1904 videreutviklet han og tok patent på vakuumflasken Thermos som opprinnelig ble skapt som beholder for flytende oksygen som skulle brukes i Carl von Linde sine eksperimenter med utviklingen av kjøleskapet.

Denne videreutviklingen førte til at flasken ble helt tett samtidig som termosflasken fikk et beskyttende skall av metall på utsiden, noe som gjorde flasken mye mer robust og anvendelig. I 1909 solgte han patentet til et amerikansk selskap som gjorde ordet Thermos samt produktet i seg selv verdenskjent og med årene tilgjengelig for folk flest.

Hamburgeren

Fra Reinhold Burger og videre til den virkelige burgeren – opprinnelsen til en av verdens mest populære matretter strides det om. Navnet hamburger kommer fra Tysklands nest største by Hamburg, som er en av de store konkurrentene i kampen om hamburgerens opprinnelse.

Den tyske siden av historien forteller at Hamburg som en stor havneby på 1800-tallet hadde mye kontakt med New York gjennom både vare- og passasjertransport, og at mange tyske emigranter tok nettopp denne ruten for å følge den amerikanske drømmen.

Flere tyske emigranter åpnet restauranter etter sin ankomst i USA og satte Hamburg Steak på menyen, noe som var en amerikanisert versjon av den tyske kjøttretten laget av kvernet storfekjøtt, løk og brødsmuler.

Under den industrielle revolusjonen ble fabrikkarbeidere servert Hamburg Steak fra matvogner, og for å gjøre kjøttretten lettere å spise ble kjøttet lagt mellom to skiver brød. Dermed kunne man spise uten verken å sitte ned eller bruke bestikk, og hamburgeren var oppfunnet.  

Les flere saker om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Kommentarer