Te er verdens mest populære drikk etter vann, og det finnes både varme og kalde varianter for enhver smak. Det var Kina som introduserte verden for den populære drikken, og te er som kjent en viktig del av den erkebritiske kulturen, men visste du at det er i Tyrkia det konsumeres mest te per innbygger? Vi skal se på noen andre teglade nasjoner og deres særegne tekulturer.

Ice Tea Juggler - Bangkok - Thailand
Slik lages det iste og iskaffe på markedet i Bangkok (Foto: Mark Fischer via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Thailand

I Thailand er thai iste, også kjent som «cha-yen», en stor favoritt. Drikken er laget av sterkt brygget svart te servert over is, og blir dessuten tilsatt spennende krydder som appelsinblomst, kanel, stjerneanis, og tamarind.

Den søte og aromatiske drikken er populær på thairestauranter verden over så vel som på gatemarkeder i Thailand, og passer utmerket i varmt vær eller sammen med krydret mat.

Russland

Mange assosierer gjerne Russland med en machokultur der sterk og kullsvart kaffe går ned på høykant, men det er te som serveres i de fleste russiske hjem. Faktisk så følger de Storbritannia hakk i hæl når det kommer til konsumering per innbygger, og i gjennomsnitt drikker hver russer fire kopper te per dag.

Te - Black Thea - Yunnan - Kina
En fyldig “black the” med hint av kakaosmak fra Yunnanprovinsen i Kina (Photo by Drew Jemmett on Unsplash)

Te kom til Russland fra Mongolia og var lenge en drikk for overklassen, men siden 1800-tallet har det vært en favoritt blant alle samfunnslag. Teen skal helst tilberedes i en samovar, en tekoker som skal ha blitt oppfunnet i Russland, og her finner du også verdens nordligste teplantasje – Dagomys teplantasje.

Chile De fleste assosierer gjerne Sør-Amerika med kaffe, da en stor del av verdens kaffeproduksjon foregår på dette kontinentet. Derfor kommer det kanskje som en overraskelse på mange at chilenere er stordrikkere av te. Chile er blant landene hvor det konsumeres mest te per innbygger i verden, og troner soleklart øverst av de latinamerikanske landene.

Det var engelske immigranter som introduserte Chile for te, og en anglofil eliteklasse i landet var med på å forsterke tekulturen på 1800-tallet. I dag er det en populær drikk blant alle samfunnslag i landet. Te drikkes hele dagen, men er kanskje mest assosiert med «once», som er chilenernes egen «tea time».

Te er en av de mest populære drikkene i India, og landet er verdens nest største teprodusent etter Kina. India er kanskje mest kjent for assam-te, som er oppkalt etter regionen hvor den produseres. Assamregionen har et fuktig og varmt klima, som er perfekt for teproduksjon.

Nasjonaldrikken i India er «Chai», som også er en stor favoritt blant nordmenn. Chai er svart te som er tilsatt ingefær, muskat, kanel, pepper, kardemomme, nellik og som oftest melk. Det er ikke uvanlig å møte på opptil flere Chai-selgere (kjent som «chai wala») når du vandrer gatelangs i India, og de er en viktig den av indiske tekulturen.

Det er et hav av tevarianter å velge mellom, kanskje du føler deg inspirert til å prøve noe nytt i nye deler av verden etter å ha lest denne artikkelen?

Kommentarer