Ta en tidsreise til vikingtiden, kjenn suget i magen i nye karuseller, kom tettere på lokalbefolkningen og gjør deg klar for nye opplevelser til sjøs. Det skorter ikke på familievennlige alternativ når Sverige byr inn til en rekke nye aktiviteter i sommer!

Dra på pizza-cruise i Stockholm

På pizzacruise med Stockholm Strömma (Foto: Strömma & Sjöfart AB)

Hvor: Avgang fra Strömkajen i Stockholm sentrum.

Hva: Ute etter en unik restaurantopplevelse? Da må dere ikke gå glipp av sommerens nyhet i Stockholm: Pizza-cruise! Her kan dere kose deg med pizza i avslappede omgivelser, samtidig som dere får oppleve den svenske hovedstaden fra vannet.

Båten går fra sentrale Strömkajen, like ved Kungliga Operan, tar halvannen time og koster 350 SEK for voksne, 175 for barn mellom 6-15 år, og er gratis for dem opp til 5 år. I billetten inngår båttur, fordrink, pizza og is.

Les mer her

Opplev Västsverige med lokalbefolkningen

Hvor: Göteborg og resten av Västsverige.

Meet the locals i Vest-Sverige ((Fotokilde: Visit Sweden Norway)

Hva: Nå har dere mulighet til å oppleve Västsverige på en helt ny og unik måte — sammen med en lokal svenske! Dere kan for eksempel spise fredagstaco i Borås, overnatte på hytta til noen, eller få sitte på med en som skal besøke dyreparken Nordens Ark akkurat samme dag som dere.

Gjennom den nye tjenesten Meet the Locals, spleises dere sammen med lokale svensker som vil dele med seg av livet på hjemstedet og vise nysgjerrige turister rundt.

Les mer her

Nervepirrende nyhet på Gröna Lund

Hvor: Gröna Lund, på Djurgården i Stockholm.

Ikaros i Gröna Lund. Stockholms skyline i bakgrunnen (Foto: Gröna Lund)

Hva: Tivoliet Gröna Lund i Stockholm kan i år friste med den splitter nye attraksjonen Ikaros. I Ikaros sitter du i en stol, dinglende med bena og fastspent i en bøyle over skuldrene, som blir tatt 95 meter opp i lufta, før du i 90 graders vinkel faller fritt mot bakken. Her er det med andre ord duket for både magesug og en spektakulær utsikt over Stockholm!

Ikaros er den andre av sitt slag i verden (den andre finnes i Busch Gardens i Florida, USA), og har helt unik design og utforming. Navnet er hentet fra gresk mytologi, der Daidalos og hans sønn Ikaros bygde vinger av voks og fjær for å rømme fra fangenskap hos kong Minos.

I luften ble Ikaros overmodig og fløy så nærme sola at vingene smeltet og han falt i bakken. Toppdekorasjonen på Ikaros er derfor en sol — for jo nærmere solen man kommer, desto nærmere er man fallet.

I tillegg til Ikaros og alle de andre spillene og attraksjonene, kan Gröna Lund også friste med konserter med kjente artister som Zara Larsson, Veronica Maggio og Måns Zelmerlöv i sommer.

Les mer her og her

Sveriges største Wipeout-hinderbane på Leksand Sommarland

Dalarna Wipeout hinderbane. Kommende nyhet i Leksand Sommarland (Foto Wibit)

Hvor: Leksand Sommarland, Dalarna.

Hva: Eventyrparken Leksand Sommarland kan i år skilte med to nyheter: Wipeout Siljan og Pumpstrack BMX.

Wipeout Siljan er Sveriges største og mest spektakulære Wipeout-hinderbane. På den oppblåsbare banen kan opptil 100 personer utfordre hverandre i kronglete passasjer, hindre og høye hoppetårn.

Pumpatrack BMX er en 300 meter lang sykkelbane, bestående av mange små humper som sørger for at man får opp farten ved å pumpe sykkelen opp og ned.

Les mer her

Båttur og fengslende historiefortelling i Göteborg

Nya Älvsborgs Fästning ved Gøteborg (Foto: Kjell Holmner/Göteborg & Co)

Hvor: Nya Älvsborgs Fästning, Göteborg.

Hva: Nå kan du bli med på en båttur gjennom Göteborgs fascinerende havn og ut mot Nya Älvsborgs Fästning — en av Nordens best bevarte festninger.

Her blir du møtt av en levende historiefortelling, der sjefer, sykepleiere og fanger forteller om hva som har skjedd på festningen fra 1500-tallet og frem til i dag. Den guidede turen er laget av Comedy Art Theatre og er inkludert i fergebilletten.

I tillegg kan dere også oppleve barneteaterstykket «Skattens Hemlighet», som passer for barn mellom 4-11 år, koster 25 SEK pr person og spilles på festningen hele sommeren.  Fergen ut til festningen går fra Lilla Bommen mellom 6. juli og 20. august, og tar ca. en halvtime.

Les mer her

Reis til vikingtiden

Vikingaliv i Stockholm (Foto: Vikingaliv)

Hvor: Vikingaliv, på Djurgården i Stockholm.

Hva: På Stockholms nye museum, Vikingaliv, kan du bli med på en fengslende reise tilbake til vikingtiden. Her bys det på fakta og funn, illusjoner, fantasier og spennende fortellinger, slik at du får oppleve vikingtiden på en effektiv og moderne måte. Her får du definitivt utvidet kunnskap om vikingtiden og Skandinavias fortid!

Les mer her

Villmarkssafari i Halland

Hvor: Södra Unnaryd i Hylte, Halland.

Hva: Bli med familieselskapet UnnaRum på villmarkssafari i de svenske skogene! Her sitter dere på med terrengbiler som tar seg fram på grus- og skogsveier, gjennom skogen, forbi innsjøer og gårder. Dere får lære mer om livet i skogen, se etter spor av de store stormene, betrakte ruiner og forhåpentligvis se dyrene som lever her. I tillegg kan dere også booke inn en seanse med luftgevær eller en piknik i det fri.

Les mer her

Ny fergeforbindelse mellom Västervik og Visby

Hvor: Mellom Västervik i Småland og Visby på Gotland.

Hva: I sommer åpner en ny fergeforbindelse mellom Västervik — en superkoselig skjærgårdsby i Småland — og Visby — middelalderbyen på Gotland. Båtturen tar bare 2,5 time, og dermed kan du enkelt ta deg en dagstur til Gotland hvis du ferierer i Småland, eller vice versa. Båtforbindelsen styrker dessuten Västerviks posisjon i en attraktiv besøksregion: Du finner Astrid Lindgrens Värld bare 45 minutter unna, dyreparken Kolmålrden 1 time og 45 minutter unna, campingøya Öland 2 timer unna — og nå altså også verdensarvsbyen Visby med sin ringmur, grotter og rauker på Gotland innenfor rekkevidde.

Les mer om fergeforbindelsen her, og om Västervik her

Opp blant tretoppene i Skånes Djurpark

Skånes Djurpark (Fotokilde: Visit Sweden Norway)

Hvor: Skånes Djurpark i Höör, Skåne.

Hva: I løpet av vinteren har Skånes Djurpark renovert, slik at de besøkende kan komme enda tettere på dyrene.

I juni er det premiere for Expedition UPP — en eventyrsti bestående av hengebroer oppe blant tretoppene, på tilsammen 350 meter. Herfra kan dere betrakte dyrene og naturen fra et nytt perspektiv, og ta blant annet hjort, bjørner, fugler og ulver i nærmere øyesyn.

For å gjøre opplevelsen nede på bakken enda bedre, har dyreparken også åpnet hegnet til dådyrene, slik at gjestene kan gå inn til dem og skape magiske øyeblikk.

Les mer her

Årets nyheter på Liseberg

Hvor: Liseberg i Göteborg, Västsverige.

Valkyria kommer til å kommer til å bli Europas lengste Dive Coaster. (bildekilde: liseberg.se)

Hva: Fornøyelsesparken Liseberg har åpnet for sesongen, og kan friste med flere nyheter i år: Loke er det første kapittelet i det tematiserte området som handler om norrøne myter og legender. Her sitter man med ansiktet vendt utover og med beina dinglende, i en roterende gondol som svinger opp til 120 grader. Gondolen tar deg på det meste 42 meter over bakken — noe som er dobbelt så høyt som forgjengeren SpinRock, før den i en fart på 100 kilometer i timen svinger rett ned mot Balder — så nære at det føles som om attraksjonene skal kollidere!

I Klubbland kan dere bli bedre kjent med Göteborgs store popprins, Håkan Hellström, via en musikalsk kjøretur gjennom hans liv, fra gutterommets fotballdrømmer og OKEJ-magasiner, via klubbkonserter og plateselskapenes avslagsbrev til utsolgte arenaer og fansens uforbeholdne kjærlighet. Spøkelseshotellet Gasten har blitt rammet av en edderkoppinvasjon som får det til å krible over hele kroppen!

På matfronten har den svenske burgerkjeden Max åpnet tre restauranter i parken, og i tillegg kan du spise på en ny food court som byr på alt fra thaimat til tex-mex og kebab. Og på Stora scenen er teknologien forbedret og line-upen  lenger enn noen gang!

Les mer her

Lek, lær og sov blant Astrid Lindgrens helter

Filminnspilling av Barna i Bakkebygrenda (Foto: Filmbyn Småland)

Hvor: Filmbyn i Mariannelund og Den lilla staden i Vimmerby, Småland.

Hva: Når Filmbyn Småland åpner dørene den 17. juni i år, kan dere se kulissene, kostymene, husene og gatene fra filmatiseringene av Astrid Lindgrens bøker.

I nærheten kan dere også gå på tur mellom noen av de mest kjente stedene og innspillingsplassene fra filmene om Emil i Lønneberget — som Katthult og Snickarboden.

Og når kvelden kommer, kan dere bokstavelig talt drømme dere bort i Astrid Lindgrens univers, ved å ta turen til Vimmerby og sjekke inn på det nye overnattingsstedet til fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld; Den lilla staden. Her kan små og store overnatte i en egen liten by, bare noen hundre meter fra inngangen til den populære parken.

«Byen» er inspirert av 1900-tallets Vimmerby, der Lindgren selv vokste opp, og består av små, arkitekttegnede hus av ulike slag, samt gater og torg med plass for lek og samvær.

Les mer om Filmbyn Småland her og om Den lilla staden her

The Tall Ships Races i Halmstad

The Tall Ships Races i Halmstad (Foto: Foto Destination Halmstad)

Hvor: Halmstad, Halland.

Hva: 30. juni starter den internasjonale seilregattaen for store skip; The Tall Ships Races i Halmstad med en real folkefest i havna som pågår fram til 3. juli.

Her blir det opptredener fra velkjente artister, god mat, spennende aktiviteter og staslige skip, før skipene begynner på ferden mot Finland og videre til Litauen, før de når mål i Polen den 5. august.

Regattaen  har som mål å bidra til å utvikle og utdanne ungdom mellom 15-25 år gjennom seiltrening — uavhengig av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn og sosial bakgrunn. I 2007 ble arrangøren Sail Training International (STI) nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid med å fremme internasjonal forståelse og vennskap.

Les mer om programmet i Halmstad mellom 30. juni og 3. juli her

Expedition Bohuslän — eventyr for de nysgjerrige

Expedition Bohuslän (Foto: Ulf Lundén)

Hvor: Bohuslän, Västsverige.

Hva: Visste du at snøleoparder spiser is på tirsdager? At haier synker om de slutter å svømme? Eller at Grace Kelly eide gensere fra Bohus Strickning? I Bohuslän i Västsverige finnes det mange snodige ting å utforske å oppleve.

Tar dere en rundtur i Bohuslän og besøker Havets Hus i Lysekil, Kosterhavets nationalpark i Strömstad, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Strandverket Konsthall i Marstrand, dyreparken Nordens Ark i Hunnebostrand, Bohusläns museum i Uddevalla, og Vitlycke museum i Tanumshede, kan dere både se havets mesterverk, møte ville dyr, betrakte helleristninger og kunst i verdensklasse, og oppleve en nasjonalpark under havoverflaten.

Her rekker dere med andre ord mange eventyr på kort tid!

Les mer her

Rhododendron-jubileum på Sofiero

110 år Sagolandskap i Sofiero (Fotokilde: Visit Sweden Norway)

Hvor: Sofiero i Helsingborg, Skåne.

Hva: I år er det 110 år siden den første rhododendronbusken ble plantet i Sofiero slottspark. I den anledning forvandles Orangeriet i sommer til et eksotisk eventyrlandskap — inspirert av rhododendron. Med store skulpturelle former og praktfulle blomster i ulike materialer, bys besøkende på en fantasifull hageopplevelse med en spennende og moderne tvist.

Utstillingen er skapt av kunstneren Aia Jüdes og illustratøren Sanna Haverinen, som jobber med tverrfaglige opplevelser og romslige instillasjoner som lekent beveger seg i grenselandet mellom kunst, håndverk, design og mote.

Les mer her

Kosta Boda 275 år

Kosta Boda i Småland (Fotokilde: Visit Sweden Norway)

Hvor: Kosta Boda, Kosta i Småland.

Hva: Svenske Kosta Boda er et av verdens fremste varemerker innen glass og glasskunst, og har blitt skapt i de Smålandske skogene siden 1742.

Når Kosta Boda i år fyller 275 år, hylles det med en feiring som innledes av det svenske kongeparet på Sveriges nasjonaldag 6. juni, og fortsetter med en jubileumsfest fylt av glasshow, åpent hus på glassverket, musikkunderholdning, spesialtilbud og en jubileumsutstilling som vises frem til 30. september.

Kosta Boda kommer videre til å hylle jubileumsåret med nytt kunstglass, nye formgivere, og jubileumsutgaver av gamle klassikere.

Les mer her

Kommentarer