Himmelbjerget er nok det mest kjente danske “fjellet” i Norge. Det er ikke høyest – så langt derifra, men fordi det er et urdansk nasjonalsymbol på linje med de røde pølsene og hakkebøffen, samt den “grønne”.

Himmelbjerget sett fra Aalekroen ved Julsø (foto: ©otoerres)

Himmelbjerget er en vel 147 meter høy ås som ligger i Søhøjlandet ved innsjøen Julsø – midt i mellom Silkeborg og Ry i Midtjylland. Navnet er kjent fra 1700-tallet og blant annet brukt i presten Erik Pontoppidans atlas fra 1720-årene.

Helt frem til 1847 trodde man at Himmelbjerget var Danmarks høyeste punkt med sine 147.3 meter. Da fant man ut at Møllehøj raget høyest med sine 170.86 meter, tett fulgt av Yding Skovhøj og Ejer Bavnehøj.

En av minnesteinene på Himmelbjerget (foto: ©otoerres)

Nyere målinger viser at Himmelbjerget er nr. 11 på listen over de høyeste danske “fjelltoppene”.

Alle de høyeste danske “fjelltoppene” ligger i samme område ved Julsø mellom Silkeborg og Ry – midt i Jylland og vel fire mil vest for Aarhus.

Ry er nærmeste by til Himmelbjerget – knapt åtte kilometer unna, mens det er omtrent 16 kilometer til Silkeborg.

Hotel Himmelbjerget tilbyr 18 dobbeltrom til behagelige turistpriser, samt restaurant og selskapslokaler (foto: ©otoerres)

Himmelbjerget har vært – og er fortsatt, et nasjonalt samlingspunkt for danskene. Dette takket være presten og forfatteren Steen Steensen Blicher (1782 -1848) og hans “Himmebjergmøder” som ble arrangert i perioden 1839-44.

På vei til souvernirkiosken (foto: ©otoerres)

I 1854 startet Silkeborgs grunnlegger Michael Drewsen opp med faste “grundlovsmøder” på den danske nasjonaldagen 5. juni – en tradisjon som holdes vedlike den dag idag. Dette var et år etter Terndrup – syd for Aalborg, hvor det har vært avholdt grundlovsmøder hvert eneste år siden 1853.

Det 147 meter høye Himmelbjerget ligger ved Julsøen mellom byene Ry og Silkeborg i Danmark (©otoerres)

Himmelbjerget er fortsatt et populært utfartsted for både dansker og utlendinger. Her finnes det turistinformasjon, aktivitetsområder for gammel og ung, minnesmerker, det 25 meter høye Himmelbjergtårnet, hotell, gourmetrestaurant og en nattklubb, samt pølse og souvernirkiosker.

Les mer om aktivitene og turistilbudet på Himmelbjerget HER

Les mer om Himmelbjergtårnet HER og HER (eksterne lenker)

Det 25 meter høye Himmebjergtårnet ble innviet i 1876 til minne om Kong Frederik den 8. og som en takk for den danske grunnloven som kongen innførte i 1849. (foto: ©otoerres)

Det finnes også en rekke minnesteiner på Himmelbjerget, til minne om Steen Steensen Blicher, A.F. Tscherning, Leopold Budde og Vilhelm Beck, samt en stein til minne om innføringen av kvinners stemmerett i 1915.

Les mer om Himmelbjergets historie HER (ekstern lenke)

Utsikt over Julsø, som ligger forbundet med Gudenåen (foto: ©otoerres)

Hotel Himmelbjerget ligger nær parkeringsplassene med kort vei til tårnet og utsiktsplassene. Her finnes det 18 dobbeltrom til svært behagelige priser, samt restaurant og selskapslokaler.

Hotel Himmelbjergets nettsider finner du HER

Hotel Julsø er en gourmetrestaurant som ligger nede ved innsjøen med samme navn – like ved foten av bjerget.

Hotel Julsø sine nettsider finner du HER

Du kan reise til Himmelbjerget med bil, buss, med sykkel, hjulbåt fra Silkeborg eller til fots.

Hjejlen (på norsk hegren) er verdens eldste kullfyrte hjulbåt og har seilt mellom Silkeborg og Himmelbjerget siden 1861 – DVS i nesten 160 år ! (foto: ©otoerres)

Med hjulbåt på Julsø

Hjulbåten Hjejlen har siden 1861 seilt mellom Silkeborg og Himmelbjerget. Rederiet Hjejleselskabet har også en rekke andre båter i trafikk på innsjøene mellom Silkeborg, Himmelbjerget og Ry.

Nettsidene og seilplanen til Hjejleselskabet finner du HER og HER

Himmelbjertårnet er et populært utfartsmål , blant annet for skoleklasser (foto: ©otoerres)

Avstander til Himmelbjerget fra:

  • Ry: åtte kilometer
  • Silkeborg: 16 kilometer
  • Aarhus 40: kilometer
  • Viborg: 63 kilometer
  • Legoland/Billund: 65 kilometer
  • Aalborg: 140 kilometer
  • Flensburg: 174 kilometer
  • Hirtshals/Frederikshavn: 210 kilometer
  • København: 292 kilometer

Les mere på nettsidene til turistkontorene i Skanderborg og Silkeborg HER og HER, samt Himmelbjergets egen nettside HER

Bjerg-Kiosken på Himmelbjerget (foto: ©otoerres)

Kommentarer