Stadig flere nordmenn verdsetter Norge som ferieland, og er ikke lenger så opptatt av luksus på ferie, viser en ny undersøkelse fra FINN reise. — Nordmenn reiser like mye som før, men reisevanene våre har blitt mindre jålete, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise - (foto iStockphoto.com)

Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise – (foto iStockphoto.com)

Tall fra FINN reise viser at det de siste årene har vært en jevn økning i antall nordmenn som planlegger å være i Norge i sommerferien. Denne sommeren skal én av tre nordmenn kun feriere i Norge.

— Nordmenn reiser like mye som før, men vi ser at flere velger utelukkende Norgesferie på sommeren. Det kan henge sammen med svak krone, og at det har blitt dyrere å reise utenlands, men det er heller ikke unaturlig at flere får øynene opp for variasjonene og mulighetene som finnes på Norgesferie, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

33 prosent av respondentene planlegger Norgesferie i kombinasjon med utenlandsferie, og 34 prosent Norgesferie alene. Det er flest i aldersgruppen 30-39 (42 prosent) som kun skal feriere i Norge. Til sammenligning svarer bare 22 prosent av 40-49 åringene det samme.

Fjellglade nordmenn

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av de spurte skal besøke venner og familie på Norgesferien. Én av tre planlegger en tur til fjells når sommervarmen brer seg over landet, og det er liten forskjell på om du er ung eller eldre. Interessen for fjell og vidde er omtrent like stor i alle aldersgruppene. – Nordmenn er eventyrlystne på ferie, og aktive ferier har vært en klar tendens lenge, sier Terje Berge.

Campinglivet frister

Flest skal bo i egen hytte (39 prosent) eller hos venner (37 prosent), etterfulgt av hotell (26 prosent). Blant de yngre skal hele 55 prosent bo hos venner og bekjente. Men også campinglivet frister, og 20 prosent svarer at Norgesferien tilbringes i campingvogn, telt eller bobil. Dette støttes også av antall campingvogn-søk fra januar til mai i år på FINN, en økning på 12 prosent fra i fjor.

– Beliggenhet og pris er de aller viktigste faktorene for nordmenn som skal velge bosted til Norgesferien. Kan hende dette også er noe av forklaringen på hvorfor så mange velger campingferie, sier Berge.

Vi snobber ned på bostandarden

Denne sommeren er det også flere som leier hytter, feriehus eller leilighet enn noen gang, og tallet har økt fra mellom 15-20 prosent tidligere år til over 30 prosent i år. I en fersk undersøkelse om feriehus og hytter som YouGov har gjennomført for FINN reise i juni, sier 54 prosent at forrige leide bolig hadde en standard midt på treet. Kun tre prosent leide en luksuriøs feriebolig.

– Nordmenn vil fortsatt ha god standard, men det er ikke like viktig som før. Først og fremst vil vi hygge oss med familie og venner når vi har fri. Noen er nok litt mer forsiktige med pengebruken, men undersøkelsen viser likevel at de fleste har samme feriebudsjett som i fjor, sier Berge i FINN reise.

Vi reiser mer selvstendig

I følge FINNs reiseundersøkelse vil tre av fire sette sammen reisen sin selv denne sommeren. Dette er en markant økning fra tidligere år, og 70 prosent flere enn i 2015.

– Nordmenn flest er svært selvhjulpne når det kommer til bestilling av feriereiser. I tillegg er vi eventyrlystne, og mange vil oppleve mer og se flere steder enn de gjør ved å være på samme sted i to uker, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

8 av 10 trettiåringer vil sette sammen reisen sin selv, mens 27 prosent av de over 50 år foretrekker charter/ferdig pakket reise. Undersøkelsen viser at det er øst- og sørlendingene som er mest selvstendige på reisefot, her svarer henholdsvis 89 og 88 prosent at de vil sette sammen reisen selv. Blant nordlendingene er det kun 61 prosent som foretrekker å sette sammen reisen på egen hånd.

Sverige er favoritten, med Danmark på en solid andreplass

Av de som skal utenlands på ferie er Sverige er favoritten med 23 prosent. Danmark følger etter med 22 prosent, så kommer Spania (19 prosent), Hellas (12 prosent) og Italia og Tyskland på delt femte plass med 10 prosent.

Blant de yngste respondentene er det Danmark, Spania og Sverige som mest populært. 30-åringene foretrekker Danmark (30 prosent) og Sverige (22 prosent). De som er 40-49 år har Sverige på topp (22 prosent), deretter Spania (19 prosent) og Danmark (17 prosent). Blant de som er 50-59 år foretrekker 28 prosent Sverige denne sommeren, 20 prosent Danmark og 19 prosent Spania.

Nordmenn sikrer seg sol og sommer

Fire av ti nordmenn som reiser til utlandet i sommer skal på bade- og sydenferie, og nesten halvparten av 40-åringene svarer at de skal på sydenferie. Av andre typer ferie skal 30 prosent på byferie, 24 prosent besøke venner og 17 prosent skal på bilferie. Særlig kvinner ønsker seg til sol og varme, 44 prosent av kvinnene sier de skal på bade- og sydenferie mot 37 prosent av mennene.

– Nordmenn er værsyke, og ettersom vi ikke har noen værgaranti her til lands, er det alltid noen som vil sikre seg en liten sydentur i løpet av sommeren, sier Terje Berge.

Fortsatt ledige juli-reiser

En titt på FINN reise viser at det fortsatt er tusenvis av ledige sydenturer med avreise i juli. Mest ledig er det til Hellas og Spania, etterfulgt av Bulgaria. Prisene varierer, og for øyeblikket er det mulig å finne en pakkereise til rundt 4000 kroner per person.

Også på FINN reise er det mest interesse for Hellas og Spania.

Seks av ti velger hotell — og menn er mest opptatt av høy standard

Hotell er mest foretrukket blant respondentene over 50 år (68 prosent). Det er flere kvinner enn menn som foretrekker hotell (64 prosent mot 60 prosent av mennene). De viktigste kriterier ved valg av hotell er beliggenhet (76 prosent) og pris (63 prosent) etterfulgt av anmeldelser (34 prosent) og nærhet til strand (32 prosent).

Jo yngre man er, desto viktigere er pris og anmeldelser. Tilgang til basseng er viktigere for aldersgruppen 30-39 år (24 prosent) og 40-49 år (23 prosent) enn for de andre aldersgruppene (17 og 12 prosent). Menn er betydelig mer opptatt av høy standard (34 prosent) enn kvinnene (16 prosent).

Kommentarer