Hvem tar du med deg på weekendtur i høst? Og hvor drar dere? Her tipser Reiseguiden.no om seks byer som er verdt et besøk i høst inkludert ett ekstra hett høsttips.

Turistbåt på Seinen – elven som renner igjennom Paris (©otoerres)

Budapest — spaby med vakker arkitektur

Med storslått arkitektur som blant annet ikoniske Chain Bridge, Parlamentet, Fishermen’s Bastion, slottet og operahuset, får Budapest ofte tilnavnet Øst-Europas Paris. Med over 1000 varme kilder kan du nyte thermalbad til en billig penge på et av byens 123 spa og badehus — noen opptil 600 år gamle. Meld dere gjerne på en Food Tour eller ta en tur til en av vingårdene rett utenfor Budapest for deilige smaksopplevelser. Shop i kjente kjedebutikker i Váci Utca eller luksusmerker i Andrassy Road. Smak på kürtöskalacs, Ungarns eldste bakverk. Molnar’s Kurtoskalacs ligger sentralt og severer de avlange bakverkene rykende ferske, dyppet i enten sjokolade, kanel, sukker eller mandler — your choice!

Hett høsttips: Ta en utflukt til Szentendre — en idyllisk landsby langs Donau-elven, ca 40 min med tog ut av Budapest sentrum. Gammeldags sjarm møter deg i kunstnerkolonien av en landsby som rommer koselige hus, gallerier og smale, brosteinsbelagte gater.

Amsterdam — romantiske kanaler og kule kafeer

Lei en sykkel og utforsk Amsterdams 165 idylliske kanaler eller spaser i Negen Straatjes — ni små gater med sjarmerende butikker. Kafeene i Amsterdam er innbyggernes andre hjem, og her finner du både koselig innredning og god stemning. Arkitekturen i det som en gang var en gammel fiskeby er helt spesiell og må oppleves med egne øyne, og et kanal-cruise er en fin måte å se dette på. Om kvelden kan dere ta en tur innom Amsterdams kanskje mest romantiske bro, Magere Brug, som lyses opp av 2000 lyspærer i skumringen.

Hett høsttips: I høstværet er ingenting bedre enn å ta turen innom Amsterdams verdensberømte museer: Rijksmuseum, Van Gogh-museet og Anne Frank-museet.

Paris — romantisk getaway

Hele verdens kjærlighetsby er perfekt å besøke om høsten, da sommerheten er borte og temperaturen er mye mer behagelig. Ta med kjæresten på en koselig fortausrestaurant og utforsk de smale gatene i den tidligere bohemstaden Montmartre. Besøk den hvite kirken Sacré-Coeur med utsikt utover hele Paris eller spaser langs Seinen — elven som deler Paris — og se på husbåter, vakker arkitektur, Eiffeltårnet, Notre-Dame, Grand Palais og oppdag små hemmelige hager. Ikke minst er dette byen for deg som er glad i shopping, underholdning og god mat!

Hett høsttips: Ta en piknik med vin, ferske baguetter og oster i Paris’ vakreste park, Parc de Buttes Chaumont. Her finner du innsjøer, fossefall og et tempel på toppen av en klippe med vakker utsikt over byen.

London — shopping i verdensklasse

Finnes det noe mer sjarmerende enn britisk aksent og London-taxier? Er dette din første gang i London bør du se kjente trekkplastre som Big Ben, London Eye, Buckingham Palace, Tate Modern og Madam Tussaudes. Det er heller ingen hemmelighet at London er et shoppingmekka, så hvorfor ikke oppgradere høstgarderoben eller starte jule-shoppingen her? 18.november åpner også Winter Wonderland i Hyde Park og byr på en gyllen mulighet til varm kakao, pepperkaker og ekte julestemning som i en britisk julefilm.

Hett høsttips: På Palm Vaults, Londons mest Instagram-vennlige kafé, kan du fryde deg over søte rosa og grønne latter og grønne planter som henger ned fra taket og gjør den rosa kafeen til en tropisk oase.

New York — drømmenes by

New York, New York! Denne pulserende storbyen får vi nordmenn aldri nok av, og det gjør heller ikke lommebøkene våre. 5th Avenue er kanskje den mest kjente shoppinggaten, men utvalget er bedre i Soho. Lexington Avenue og Madison Avenue har også mange spennende butikker. Varehusene Macy´s og Bloomingdales fortjener også et besøk. Er det din første gang i New York er Times Square, Grand Central Station, Frihetsgudinnen, Empire State Building og Ground Zero noe de fleste vil få med seg. Kjøp deg en kaffe og ta en spasertur i Central Park, evt med sykkel eller hest og vogn. Opplev også utelivet i Meatpacking District og Broadway med alle sine teater og musikaler. Kryss Brooklyn Bridge for en fantastisk skyline-utsikt til Manhattan og dra videre til den hippe bydelen DUMBO som er fylt opp med art studios, luksusboliger og små uavhengige bokhandler. Norwegian er blant de som kjører direkteruter til NYC på 8 timer. Ta f.eks Oslo-ruten i 18-tiden en fredag etter jobb og ankom New York kl 20 samme kveld – heia tidsforskjell!

Hett høsttips: Lyst på en helt annerledes kulturell opplevelse enn Broadway? Prøv det innovative teateret Sleep No More og få en teateropplevelse du aldri har sett maken til. Tenk Eyes Wide Shut møter mordmysterier. Her beveger publikum og skuespillere seg gjennom flere etasjer og over 100 rom og korridorer i dunkel belysning, hvor tilskuerne skal finne tråder og spor for å løse mysterier. Perfekt for deg som elsker mysterier og har nerver av stål!

Firenze — Italias kulturhovedstad

Firenze er Toscanas hovedstad og er proppfull av kunst, gastronomi, historie og kultur. Santa Maria del Fiore er byens hjerte og verdens største mursteinsbygde dome. Gå til topps i den store kuppelen eller i klokketårnet om du vil ha en spesielt fin utsikt fra Santa Maria del Fiore og resten av den rustikke byen som er fylt av kulturskatter. På Uffizi-galleriet kan du se verk av store kunstnere som Da Vinci og Michelangelo. Firenze kan ligge på hele 14 grader i november, noe som er perfekt når du skal sitte ute på piazzaene og studer folkelivet og smak på ekte toscansk cuisine dominert av deilig trøffel som sankes inn om høsten i Italia. Dere kan også dra litt utenfor Firenze og være med på ekte toscansk sjokoladesmaking. Broen Ponte Vecchio er et must see, og en tur opp til kirken San Miniato al Monte på en av de Firenzes høyeste topper gir deg perfekt utsikt for en fotoshoot av byen.

Hett høsttips: Bli med en lisensiert trøffeljeger på trøffeljakt fra starten av oktober til midten av november, som er årets store trøffelsesong. Ta også en dagstur til den pittoreske kystlandsbyen Cinque Terre med sine fargerike hus som klamrer seg til klippene. Høsten er best her, da temperaturene er svalere og de store folkemengdene har avtatt.

Skrevet av Nina Bjordal / Reiseguiden.no

Kommentarer