Hotel Ullensvang i Hardanger – et av Norges mest tradisjonsrike hoteller, legges ut på markedet. Utne-familien, som har drevet hotellet siden 1846, har satt i gang en prosess med sikte på å finne nye eiere.

Hotell Ullensvang - Lofthus -Hardanger
Fasade Hotel Ullensvang. (Foto: Hotel Ullensvang)

– Gjennom fem generasjoner har familien bygget opp et unikt hotell og solide lokale arbeidsplasser. Vi har vurdert eierformen grundig, og er kommet til at i et langsiktig perspektiv finnes det bedre måter for å utvikle hotellet og sikre arbeidsplassene enn gjennom et familieeierskap. Derfor har vi bestemt oss for å undersøke muligheten for å finne nye eiere, sier femte-generasjons eier Hans Edmund Utne.

Hotell Ullensvang - Lofthus -Hardanger
Hans Edmund Utne og Barbara Zanoni Utne. (Foto: Hotel Ullensvang/Espen Braata)

Sammen med kona Barbara Zanoni Utne eier og driver han hotellet, som tippoldefaren Hans Utne grunnla i 1846. De har engasjert rådgivingsselskapet CBRE, med verdensomspennende nettverk, som tilretteleggere av en planlagt transaksjon.

– Valget av CBRE er blant annet gjort ut fra en tanke om at den neste eieren av Hotel Ullensvang like godt kan befinne seg i utlandet som i Norge. Uavhengig av om dette er en enkeltperson, et selskap eller en hotellkjede, er vi opptatt av å finne noen som forstår verdien av den lokale forankringen og kulturen som har vært et av Hotel Ullensvangs fortrinn helt siden starten, sier Utne.

Hotell Ullensvang - Lofthus -Hardanger
Utsikt fra utendørs svømmebasseng. (Foto: Hotel Ullensvang/Gunn Gravdal Elton)

Med sine 170 rom og en estimert omsetning for 2019 på cirka 86 millioner kroner, er Hotel Ullensvang en stor og kjent aktør i norsk sammenheng. Samtidig opererer hotellet i en bransje der trenden er stadig større konstellasjoner og sammenslutninger.

– I den store reiselivsverdenen blir vi små. Det at vi har valgt å stå utenfor kjeder og bestillingstjenester på nett, har vært riktig strategi. Men det har gjort driften mer krevende. Samtidig ser vi at konkurransen om de mest kvalitetsbevisste turistene, segmentet der vi befinner oss, er blitt hardere og mer global. Da tror vi ikke at det å stå alene i et familieeierskap er den beste løsningen for hotellet på sikt, sier Utne.

Griegs komponisthytte - Hotell Ullensvang - Lofthus -Hardanger
Edvard Grieg sin komponisthytte som står i hagen til Hotel Ullensvang. (Foto: Hotel Ullensvang / Haakon Nordvik)

Selv om det er en porsjon vemod knyttet til å ha kommet til denne konklusjonen, mener både han og kona Barbara at avgjørelsen er riktig for hotellet og de ansatte. For familien betegner de også avgjørelsen som et livsvalg.

– Å drive hotell på denne måten er mer enn en jobb. Det er en livsstil. For oss har denne beslutningen også vært et veivalg for oss selv og våre etterkommere, sier Utne.

Årets sesong starter som planlagt til påske og vil ikke bli påvirket av et eventuelt salg.

– Det er uvisst hvor lang tid denne prosessen vil ta. Det er mulig at nye eiere vil være kjent allerede i løpet av sommeren. Samtidig er vi forberedt på at det kan ta lengre tid, og også at den rette kjøperen ikke dukker opp i denne runden, sier Hans Edmund Utne.

I tillegg til CBRE er advokatfirmaet Adviso i Ålesund og kommunikasjonsselskapet First House i Oslo engasjert som rådgivere i den pågående prosessen.

Hotell Ullensvang - Lofthus -Hardanger
Oversiktsbilde Hotel Ullensvang. (Foto: Hotel Ullensvang)

Om Hotel Ullensvang

  • 174 år gammelt hotell med 170 rom, stort badeanlegg og aktivitetssenter, a la carte restaurant og konferansesenter.
  • Ligger i Lofthus, ved fjordkanten av Sørfjorden – en fjordarm av Hardangerfjorden. Utsyn mot Folgefonna i vest og Hardangervidda nasjonalpark i øst.
  • Eid og driftet av familien Utne gjennom fem generasjoner, med kontinuerlig drift siden 1846.
  • Sikter seg mot det sterkt voksende segmentet for «high end» turisme i Norge. Norske besøkende stod for 63 prosent av gjestedøgnene i 2019. Besøkende fra Amerika og Asia utgjorde i overkant av 20 prosent, og det meste av det øvrige besøket kom fra europeiske land.

Hotell Ullensvangs nettsider finner du HER

Flere relaterte saker finner du HER og HER

Flere B2B nyheter finner du HER og HER

Kommentarer