Hurtigruten og Spitsbergen Travel styrker posisjonen på Svalbard ytterligere, og chartrer MS Nordstjernen som ekspedisjonsskip for kortere reiser i kommende sesonger.

Hurtigruten er gjennom ekspedisjonsskipet MS Fram og Spitsbergen Travel den viktigste reiselivsaktøren på Svalbard. Nå styrker konsernet posisjonen ytterligere med MS Nordstjernen. Det globale kortferiemarkedet er i vekst, og seilingene med MS Nordstjernen er skreddersydd dette.

– Dette er en strategisk satsing for årene framover. Med MS Nordstjernen kompletterer vi tilbudet på Svalbard. Med 3-4 dager på sjøen kan man i løpet av en langhelg få med seg fantastiske Longyearbyen og seilingen langs nordvestkysten. Dette er en nisje i ekspedisjonsmarkedet kun vi tilbyr, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Skipet leies inn gjennom Hurtigrutens heleide datterselskap Spitsbergen Travel for hele juni, juli og august. Seilingene blir på 3-4 sjødager, med ankomst og avgang Longyearbyen, sydd sammen med unike opplevelser i Longyearbyen til «Svalbard i et nøtteskall».

Ikke en time uten unike opplevelser, i Longyearbyen eller om bord. Man får utforske Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund og hele den fantastiske nordvestkysten av Spitsbergen.

MS Nordstjernen vil oppsøke steder som Magdalenefjord, Moffen og Liefdefjorden, og søke så langt nord som 80. breddegrad. Man kan forvente å se et spektakulært arktisk dyreliv med hvalross, isbjørn, en mengde fuglearter og andre arktiske innslag som hval, rev, rein og rype.

Det blir vakre fjorder, flotte fjell og imponerende isbreer lenger nord enn noe annet sted i verden.

For Hurtigruten ASA er dette et viktig strategisk grep for å øke engasjementet på Svalbard. MS Fram, som tilbyr noe lengre seilinger, kan vise til meget gode tall på Svalbard, med høy kapasitetsutnyttelse.

– Svalbard og Spitsbergen Travel er svært viktig for konsernet. Vi er allerede den viktigste reiselivsaktøren på øygruppen, en posisjon vi nå styrker ytterligere. Vi har stor tro på at MS Nordstjernen skal gjøre suksess med sine ekspedisjoner på Svalbard, sier Daniel Skjeldam.

Den arktiske ekspedisjonen med MS Nordstjernen åpnes med en kombinasjon av det beste Norge har å by på sjøvegen, inkludert flere UNESCO-listede verdensarvsteder.

MS Nordstjernen forlater Bergen 1. juni og besøker unike fjorder på Vestlandet, arkitekturperlen Ålesund, Lofoten, Tromsø og Honningsvåg/Nordkapp før kursen settes mot øygruppen Svalbard. Reisen starter i Hansabyen Bergen på 60 grader nord, og avsluttes i Longyearbyen etter at skipet har besøkt naturreservatet Moffen på 80 grader nord. Skipet vil så ha avganger fra Longyearbyen hver mandag og torsdag fram til 28. august.

– Knapt noe skip har tjent norskekysten og Svalbard bedre enn fantastiske MS Nordstjernen, og vi vet skipet vil bli tatt godt i mot både i det norske og det internasjonale markedet, sier prosjektleder Hilde Fålun Strøm i Spitsbergen Travel.

MS Nordstjernen startet sine sommerseilinger til Svalbard i 1994. Hun hadde tidligere gått til øygruppen i den såkalte Ekspressruten. Det er imidlertid ikke bare på Svalbard hun har en imponerende merittliste.

Skipet ble levert Bergenske Dampskibsselskab fra Blohm&Voss AF i Hamburg 24. februar 1956 og hadde ved sin 50-årsdag i 2006 seilt en distanse langs norskekysten tilsvarende 150 ganger rundt ekvator. I årene 1976-1979 gikk hun i «vår-cruise» fra Bergen til Shetland.

De nye eierne i Indre Nordhordland Dampbåtlag har latt MS Nordstjernen gjennomgått en betydelig oppgradering i tråd med fredningsbestemmelsene fra Riksantikvaren.

MS Nordstjernen på Svalbard (juni-august 2015):

Mandag — lørdag: Inkluderer overnatting i Longyearbyen før og etter selve seilingen, pris per person fra kroner 8.995 (avhengig av lugarkategori)
Torsdag — tirsdag: Inkluderer en overnatting før avgang, pris per person fra kroner 8.995 (avhengig av lugarkategori)
Bergen-Longyearbyen: avgang 1. juni med ankomst 12. juni, pris per person fra kr 22.495
Longyearbyen-Hamburg: avgang 28. august med ankomst i midten av september, pris og detaljer under utarbeidelse.

MS Nordstjernen vil i tillegg få selskap av Hurtigruten ASAs explorerskip MS Fram på Svalbard i 2015. MS Fram, spesialbygd for explorerfart, vil gjennomføre i alt ni seilinger som inkluderer Longyearbyen. Fem av disse er seilinger som inkluderer en full rundseiling av Svalbards største øy Spitsbergen.

Kommentarer