Nå er det mye ledig kapasitet på passkontorene. — Unngå passkøene til våren, og forny passet nå, sier Bekim Olomani, leder for passavsnittet i Oslo politidistrikt.

Det er minst pågang etter ferien, sier Bekim Olomani, leder for passavsnittet i Oslo politidistrikt. (Foto: iStock/Codan)

Før sommeren var det passkrise i hele Norge, med lang ventetid for fornyelse av pass. Nå har passkontorene ledig kapasitet, og oppfordrer befolkningen til å sjekke passet allerede nå.

– Erfaringsmessig er det størst pågang på passkontorene våre i forbindelse med skolens ferier. Det er følgelig minst pågang i etterkant av skolens ferier og frem til det nærmer seg til neste ferietid, sier Bekim Olomani.

Dekker reiseforsikringen utgått pass?

Annika Persson er skadedirektør hos Codan Forsikring. Hun forteller om flere fortvilte kunder som lurte på hva de skulle gjøre dersom de ikke fikk fornyet passet i tide.

– Det løste seg for kundene vi snakket med, alle fikk pass. Det er likevel greit å vite at du ikke får dekket dette på reiseforsikringen din, sier Annika Persson.

Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring. (Foto: Katrine Lunke).

– Sjekk passet før du bestiller reise. Med passkrisen friskt i minne, anbefaler vi å fornye passet allerede nå, sier Persson.

Forny pass opptil ett år før utløpsdato

Det er mulig å søke om nytt pass ett år før passets utløpsdato, ettersom det er enkelte land som krever at passet er gyldig en viss tid etter hjemreise. Noen land krever seks måneders gyldighetstid etter returdato. Det er opp til den enkelte å undersøke hva som er gjeldende for landet de skal til. Nyttig informasjon om dette finnes blant annet på: www.landsider.no.

Flere relaterte saker finner du HER og HER, samt HER

Kommentarer