Data fra over 325 millioner kjørte kilometer viser at Norges flinkeste sjåfører kommer fra Innlandet. Med vinterferieutfarten rett rundt hjørnet, er det viktig å holde farten nede og oppmerksomheten oppe. Og la mobilen ligge i fred.

Gjennom første generasjon smart bilforsikring* har forsikringsselskapet til SpareBank 1, Fremtind, sett på kjørestilen fra over 325 millioner kjørte kilometer i hele landet.

Avstanden kjørt er på omlag 385 millioner minutter, noe som tilsvarer ca. 730 år med sammenhengende kjøring. Dataene viser at Innledninger har det beste kjøremønsteret i Norge når man måler kjøring etter flyt (“defensiv” kjørestil), sammen med de bosatt i Troms og Finnmark. I Innlandet er kjørescoren hele 95,8 av 100 mulige poeng. 

– Det er gledelig å se at innbyggerne i regionen vår generelt sett har et fornuftig og godt kjøremønster. Dette er en av de viktigste forutsetningene for å unngå alvorlige trafikkulykker, sier Kjetil Nyborg, forsikringssjef i SpareBank 1 Østlandet. 
 

Ikke skriv SMS eller sjekk Instagram i bilen

Et annet viktig og forebyggende tiltak i trafikken er å ikke la seg distrahere. De siste tre årene har Fremtind registrert over 70.000 bilskader på landsbasis som kan knyttes til uoppmerksomme sjåfører.

– Det å rygge inn i noen som står parkert, kjøre på biler bakfra eller rett og slett krasje er hendelser vi mange ganger kunne unngått hvis vi fulgte bedre med, sier Nyborg.

Forsikringssjefen mener det er enkle grep sjåførene kan gjøre.

– Vi må slutte å skrive SMS, sjekke Instagram og ta Snaps når vi kjører bil. Plott inn adressen i navigasjonen og sett på musikk fra mobilen før du starter. Og så lar du mobilen ligge under bilturen, sier han.

Du sparer bare 40 sekunder på å kjøre i 100

Utålmodige bilister gir også mange skader. Blant bilforsikringskundene i SpareBank 1 er det de siste tre årene registrert over 3200 bilskader landet over som følge av feltskifte og forbikjøring.

– Mange ganger er det trygt å kjøre forbi, mens andre ganger skaper det farlige situasjoner. Høy fart påvirker både skadehyppigheten og alvorlighetsgraden. Vær forsiktig og ha i bakhodet at du sparer bare 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km/t, sier Nyborg.

Ta det med ro til hytta

Fredag 14. februar begynner vinterferieutfarten for mange bosatt i Hedmark. En uke senere er det Opplendingene sin tur. Forsikringssjefen i SpareBank 1 Østlandet oppfordrer alle til å ta det med ro i trafikken.

– I vinterferieutfarten er det flere på veien og stressnivået øker. Gjør bilturen til hytta til en del av ferien, ikke bare en transportetappe som skal gjøres unna så raskt som mulig, tipser han.

Asiatiske biler på topp – tyske på bunn

30.000 kunder landet over har knyttet seg opp mot «smart bilforsikring» og utgjør statistikken for kjørestil. Dataene viser at eierne av japanske bilmerker har høyest kjørescore målt etter kjørestil (defensiv vs. offensiv).

De fem modellene med høyest kjørescore er:

1. Volkswagen Transporter/ Caravelle
2. Honda CR-V
3. Mitsubishi Outlander
4. Toyota Rav4
5. Toyota Auris

De fem modellene med lavest score er:

1. Audi A6
2. Volkswagen Golf
3. Audi A4
4. BMW 5-serie
5. Audi A3 (lavest kjørescore)

De eldste på topp

Bileiere mellom 36 og 40 år har en gjennomsnittlig kjørescore på 94,7. Etter hvert som man blir eldre øker scoren opp til 96,2 for de som er 70 år og eldre.

Gutter mellom 18 og 20 år har en snitt-kjørescore på 89,4. Forskjellen på de yngste guttene og de yngste jentene er nesten fem poeng.

*Om smart bilforsikring:

Smarte forsikringer bruker teknologi og data for å forebygge skader og fremme trygg adferd. Forsikringsselskapet til SpareBank 1, Fremtind, har hatt smart bilforsikring i markedet i tre år og har til nå registrert over 325 millioner kjørte kilometer blant 30.000 kunder. Nå lanseres en ny App (“Smartbil”. Navnet er foreløpig og kan endres på sikt) som i første omgang skal fokusere på å forebygge mobilbruk i bil og høy fart.

Kommentarer