Det er snart jul igjen, og i år vil vi nok tilbringe mer tid hjemme enn til vanlig. Derfor er det på sin plass å lage enda mer kos og gjøre enda mer ut av tradisjonene. Hvis du vil krydre de kjente og kjære norske juletradisjonene med noe nytt, kan du vurdere å se mot naturskjønne Irland, som har et bredt spekter av både koselige og særegne juletradisjoner.

Levende julelys i vinduet - Mountstewart Christmas Event - Irland
Levende julelys i vinduet (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Her deler Irlands turistråd en rekke irske juletradisjoner du kanskje ikke kjenner til.

Sett et lys i vinduet

En av Irlands mest kjente juletradisjoner er å sette et lys i vinduet. Stearinlyset er en velkomsthilsen til Maria, Josef og Jesusbarnet, samt en hilsen til venner og fremmede som kanskje går forbi på julaften.

Pynt med kristtorn og eføy

Irene har pyntet til jul med bunter av kristtorn (også kalt beinved) i århundrer. I dag henger mange irer kristtorn, eføy og misteltein i og utenfor huset noen uker før jul. For eksempel henger de ofte en krans av kristtorn på inngangsdøren, mens en misteltein i døråpningen sies å gi en sjanse til et kyss når man står under den.

Levende julelys i vinduet - Mountstewart Christmas Event - Irland
Levende julelys under Mountstewart Christmas Event i Irland (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Bytt ut mandelen med en mynt

Mange av oss er vant til å spise grøt i julen, og da gjerne med en mandel å jakte på. I Irland bruker de i stedet en mynt. Det er en gammel irsk skikk å legge en sølvmynt i den tradisjonelle julepuddingen. Det sies å bringe helse, rikdom, lykke og flaks til personen som finner den. I tillegg inneholder en tradisjonell irsk julepudding 13 ingredienser (disse representerer Jesus og hans tolv disipler) som alle i husstanden skal hjelpe til med å røre inn i deigen – for å bringe hell og lykke til familien.

Husk snacks til Rudolf

Vanligvis er irske kirker fylt til bristepunktet på julaften når familier går til midnattsmesse. Denne tradisjonen vil ikke kunne opprettholdes på samme måte i år, men kirkearrangementene er i det minste erstattet av virtuelle tjenester. Men det er én tradisjon som kan forbli uendret: Etter midnattsmessen setter irske familier ut paier og Guinness-øl til julenissen sammen med noen gulrøtter til Rudolf og hans venner.

Levende julelys i vinduet - Mountstewart Christmas Event - Irland
Fra Mountstewart Christmas Event i Irland (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Start første juledag med en svømmetur

Mange irer som bor langs kysten, starter første juledag med en dukkert i det kalde havet. Faktisk har det de siste årene utviklet seg til store begivenheter der folk dukker opp med nisseluer og/eller julekostymer og benytter sjansen til å samle inn penger til ulike veldedige organisasjoner.

Er julenissen gravlagt i Irland?

En siste kuriositet: Visste du at selveste julenissen antas å være gravlagt i en forlatt middelalderlandsby som ble oppdaget på gården Jerpoint Park i Irland? Det sies at St. Nicolas – en kristen helgen og inspirasjonen til det vi i dag kjenner som julenissen – er gravlagt ved siden av ruinene av St. Nicholas Church i Kilkenny.

Les mer HER og HER

Du kan lese mer om Irland og landets tradisjoner HERFlere saker om Irland finner du HER

Kommentarer