– På Norges største matfestival skal vi selvsagt hedre noen av Norges beste lokalmatprodusenter. De som tror så mye på sine produkter at de satser litt ekstra, og søker om å få Spesialitet-merket, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han hedret tre lokalmatprodusenter under åpningen av Matstreif i Oslo.
Spesialitet er Norges offisielle merke for utvalgt lokalmat. Det er et kvalitetsmerke, og produsentene må gjennom en streng vurdering av en uavhengig fagjury før de kan sette det på produktet.
– Ikke alle klarer å overbevise fagjuryen, men for dere som står her har det gått bra. Og jeg gleder meg over å gi dere velfortjent heder og ære, sa Jon Georg Dale under utdelingen.
De tre produsentene kommer fra Røros, Akershus og Østfold.
– Det viser bare noe av spennvidden i hvor mye utmerket lokalmat- og drikke det produseres i Norge, sier administrende direktør Nina Sundqvist i Matmerk.
Hun fortsetter:
– Vi har over 40 produsenter til stede i vårt telt her på Matstreif, så her får man virkelig smakt det beste av det beste fra hele landet. Vi gleder oss til fullt kjør med smaks- og kjøpsvillige matentusiaster i to dager.
Is, yoghurt og bygg
Spesialitetsmerket ble delt ut til:
- Nyr Is fra Grøndalen Gård, mottaker Hans Arild Grøndahl
- Røros Yoghurt Tyttebær, Rørosmeieriet, mottaker meieribetsyrer Trond Vilhelm Lund
- Duga Byggrynkorn, tre varianter, mottaker Anne Marthe Løken og Anne-Marte Røen Bye
Utvalgt av jury
Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet og ledes av Lars Sponheim.