– På Norges største matfestival skal vi selvsagt hedre noen av Norges beste lokalmatprodusenter. De som tror så mye på sine produkter at de satser litt ekstra, og søker om å få Spesialitet-merket, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han hedret tre lokalmatprodusenter under åpningen av Matstreif i Oslo.

Fra venstre: Nina Sundqvist, Matmerk. Anne-Marte Røen og Anne Marthe Løken, Duga. Trond Vilhelm Lund, Rørosmeieriet. Anne Birte Olsen, Nyr. Statsråd Jon Georg Dale. Hans Arild Grøndahl, Nyr og Lars-Erik Undrum, Villa Sole.

Spesialitet er Norges offisielle merke for utvalgt lokalmat. Det er et kvalitetsmerke, og produsentene må gjennom en streng vurdering av en uavhengig fagjury før de kan sette det på produktet.

– Ikke alle klarer å overbevise fagjuryen, men for dere som står her har det gått bra. Og jeg gleder meg over å gi dere velfortjent heder og ære, sa Jon Georg Dale under utdelingen.

De tre produsentene kommer fra Røros, Akershus og Østfold.

– Det viser bare noe av spennvidden i hvor mye utmerket lokalmat- og drikke det produseres i Norge, sier administrende direktør Nina Sundqvist i Matmerk.

Hun fortsetter:

– Vi har over 40 produsenter til stede i vårt telt her på Matstreif, så her får man virkelig smakt det beste av det beste fra hele landet. Vi gleder oss til fullt kjør med smaks- og kjøpsvillige matentusiaster i to dager.

Is, yoghurt og bygg

Spesialitetsmerket ble delt ut til:

  • Nyr Is fra Grøndalen Gård, mottaker Hans Arild Grøndahl
  • Røros Yoghurt Tyttebær, Rørosmeieriet, mottaker meieribetsyrer Trond Vilhelm Lund
  • Duga Byggrynkorn, tre varianter, mottaker Anne Marthe Løken og Anne-Marte Røen Bye

Utvalgt av jury

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet og ledes av Lars Sponheim.

Kommentarer