Mandag den 15. juni åpnet Island for innreise for alle med statsborgerskap i EU- og Schengen samt Storbritannia. Samtidig tilbys alle innreisende en Covid19-test ved ankomst som alternativ til karantene.

Gullfoss er en av Islands største turistattraksjoner ved siden av Geysirene – og så fotballen da… (foto: ©otoerres)

Med lav smitte lemper islandske myndigheter på flere restriksjoner. Fra og med i dag tillates også samlinger med opptil 500 personer, og restriksjoner på treningssentre, svømmehaller og basseng fjernes helt.

På Island har forretninger, museer og restauranter vært åpne siden 18. mai, men med noe kortere åpningstid. En forsiktig og kontrollert åpning, som gjør at Island kan ønske turister og reisende velkommen til fine natur- og kulturopplevelser allerede nå i sommer.

Suksess med bekjempelse av Covid19

Island har hatt suksess med sin målrettede bekjempelse av Covid19. Aktiv sporing, tidlig og bred testing av mange, karantene og isolering av smittede er virkemidlene som har vært tatt i bruk. Landet har på denne måten unngått å måtte iverksette mer drastiske tiltak som stenging av skoler og lockdown. Grunnskolen har vært åpen hele perioden.

Testing i stedet for karantene

For å sikre fortsatt suksess og beskytte turister som kommer til Island, har myndighetene besluttet at besøkende fra UK, EU og Schengen tilbys testing for Covid19 ved ankomst. Testingen er et alternativ til 14-dagers karantene.

Testen vil være gratis de to første ukene. Fra 1. juli vil den koste 100 Euro per person – tilsvarende ca. 1000 norske kroner. Barn født i 2002 eller senere er fritatt fra karantene og testing.

Svar på testen kommer samme dag, eller dagen etter ved sen ankomst. Ved negativ test kan man trygt sette i gang med å utforske alt som Island har å by på. Per i dag har Island kapasitet til å analysere 2000 prøver daglig. Alternativet til Covid19-test er karantene.

Spørreskjema før avreise

Før avreise til Island bes samtlige passasjerer om å fylle ut et nettskjema med blant annet reisedatoer, kontaktinformasjon, adresse for opphold på Island og flight nummer. Reisende oppfordres også til å laste ned COVID19 appen før avreise. Data deles ikke med myndighetene med mindre den enkelt bruker tillater det.

Turisme – en viktig næring

– Turisme representerer ca. 35% av våre internasjonale valutainntekter, og ca. 15% av alle våre jobber. Så det er en meget viktig næring for oss. Vi er glade for å ha kommet frem til en løsning som gjør at internasjonale turister igjen kan komme og oppleve Island. Vi mener at vi med dagens situasjon kan tilby et fristed fra en svært krevende situasjon. En situasjon som har preget hverdagen til mange de siste månedene, sier Sigríður Dögg Guðmundsdóttir, direktør i Visit Island.

Hun fortsetter;

– Våre videre beslutninger vil fortsatt være vitenskapelig baserte. Vi har som mål å minimere risikoen for nye utbrudd, og sikre at suksessen vi har med håndteringen av pandemien ikke kommer i fare. Valget mellom en COVID19-test eller to ukers karantene ved ankomst er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger”.

Alle reisende anmodes også om å vise hensyn, samt å ta de nødvendige forhåndsregler for å beskytte seg selv og sine omgivelser; som god håndhygiene, bruk av antibac og å holde god, sosial avstand. Man oppfordres også om å sette seg inn i og følge de lokale retningslinjene for Covid19 på Island.

Finn mer informasjon om Island HER og les mer om Covid19 ved besøk på øya HER

Samtidig som flere vil velge Island som reisemål, så oppfordres også reisende fra Norge om å sette seg inn i reiserådene i eget land. Norge åpnet for reiser til Norden og Island sist fredag. Les mer om den norske regjeringens reiseråd HER

Flere saker om Island finner du HER

Kommentarer