– Om det inte vore så att jag är tvungen att jobba med mitt nya album i år och åka på turné, så hade jag åkt tillbaka till Dominikanska republiken snart igen”, säger Martin Stenmarck. 

– Nu måste jag antagligen vänta till nästa år, och jag längtar redan. Nästa gång hoppas jag att jag kan jobba en vecka och sedan resa längre in i landet en vecka till.”

– Mat är viktigt för mig. Jag är nämligen en riktig “hummerälskare” och efter att ha njutit humrar i 35 år har nyfångade grillade dominikanska humrar hamnat på min topp-tre-lista.” (godominicanrepublic.com)

Martin Stenmarck har rest hela sitt liv för att få erfarenheter och inspiration och han kombinerar ofta jobb och semester på resorna. Därför var det möjligt att kunna få tid till att tillbringa två veckor över jul och nyår tillsammans med frun Hanna och deras barn på tio, åtta och två år.

– Vi bodde i Punta Cana-området och gjorde utflykter till Macao Beach och Macao Surf Camp, säger Stenmarck.

5-stjernede Hard Rock Hotel & Resort (godominicanrepublic.com)

Hummerparadis

– Det var en fantastisk plats. Som surfare ska du ofta ägna mycket tid åt att vänta. Men väntetiden känns inte så lång om man under tiden kan äta den mest fantastiska färska grillade hummern och fisken man kan tänka sig, kryddad med lite smör och citronsaft.

– Mat är viktigt för mig, jag är nämligen en riktig “hummerälskare”, och efter att ha njutit humrar i 35 år, så har dessa hamnat på min topp-tre-lista.”

Nyfångade grillade dominikanska humrar på Macao Beach. (godominicanrepublic.com)

Martin Stenmarck har för tredje gången i sitt liv testat all-inclusive-konceptet, ett koncept han tidigare ansett haft sina brister. Den synen har han inte längre. Standarden på alla all-inclusive-alternativen i Dominikanska republiken var nämligen mycket högre än tidigare erfarenheter.

Avokados stora som fotbollar

– När du reser med din familj är all-inclusive-konceptet kanonbra. Det är lätt och smidigt och kvaliteten är fantastisk, säger han.

– Men å andra sidan gillar jag också att vistas bland lokalbefolkningen och jag rekommenderar att åtminstone tillbringa halva vistelsen utanför hotellet och komplettera äventyret med upplevelser från lokalsamhället.”

– Det är så fantastiskt att bli serverad avokados som är lika stora som fotbollar och sedan äta dem med lite färskpressad citron. Den här typen av enastående upplevelser kostar så förvånansvärt lite.”

“Styrman Karlsson” i sambatoner är en av Martin Stenmarcks nya låtar och den fick en extra dimension med hjälp av lokala musiker och Karibiens värme i inspelningsstudion i Santo Domingo.(godominicanrepublic.com)

Läs mer om Den Dominikanska republiken HÄR

Medan familjen upplevde de härligt mjuka sandiga paradisstränderna och såg professionella piratshower, så jobbade Stenmarck. Tillsammans med några duktiga lokala musiker gick han in i en inspelningsstudio i ett dygn och kom ut igen med två nya låtar och nya vänner.

– Jag är produktiv och skriver mycket musik. Jag har gett ut tio album så jag får se upp, så att jag inte kör fast. Jag har länge fascinerats av Karibien, den regionala musiken och levnadssättet och jag hade redan en stomme av samba- och reggae-låtar, men den var långt ifrån komplett.”

Läs flera nyheter om Den Dominikanska republiken HÄR

Styrman Karlsson i Karibien

Längtan efter att träffa nya människor ledde till att Stenmarck fick kontakt med erfarna professionella musiker i Dominikanska republiken inklusive kändisar som Guy Frometa, som tidigare har spelat tillsammans med Dominikanska republikens Grammy-vinnande artist, Juan Luis Guerra.

– Bandet fick tillgång till mina låtar i förväg och därför kunde vi komma väldigt långt på bara en dag”, förklarar han.

– Vi jobbade i en studio som ligger i den vackra och livliga huvudstaden Santo Domingo. Studion var inte särskilt stor, men absolut samma standard som svenska inspelningsstudior. Och när man sedan lägger till lite exotisk värme, så gör platsen något bra för musiken”.

Santo Domingo med Katedralen og El Conuco (godominicanrepublic.com)

Svensk reggae

Två låtar klipptes ihop och spelades in och har nu två jobbtitlar – “Styrman Karlsson”, en samba med svensk text och “One little bird”, en reggae-låt med engelsk text.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet och jag vårdar låtarna ömt. Jag kommer att spara låtarna tills jag kan få med dem på ett album”, tillägger han.

– Just nu har jag ingen aning om när det blir, men det måste vara ett album som passar till rytmerna och hettan. Kanske blir jag därför tvungen att skriva fler låtar i samma stil … och det ger mig ju en perfekt anledning att återvända till Dominikanska republiken så snart som möjligt.”

Travelmarkets Resguide till Den Dominikanska republiken finns HÄR

Kommentarer