Den 24. november feires «washoku no hi» – på norsk «den japanske matens dag». Dagen ble opprettet i Japan som en hyllest til japansk matkultur. Landets matkultur står på UNESCOs verdensarvliste, og Japan er et populært reisemål for mange matelskere. Tokyo er den byen i verden med flest Michelin-restauranter.

Japansk mat - Oversikt - JNTO
Et lite utsnitt av alt det Japan har å by på (Foto: JNTO)

Japansk mat er kjent og elsket over hele verden. Spesielt sushi, som nok er det de fleste nordmenn forbinder med japansk mat. De siste årene har ramen-restauranter også poppet opp i stadig flere storbyer både i inn- og utland. Men japansk mat er mye mer enn det. Faktisk er japansk matkultur så spesiell at den er blitt utpekt av UNESCO som en immateriell verdenskulturarv.

Dette settes det fokus på 24. november, når «washoku no hi» – den japanske matens dag – feires over hele verden. Washoku betyr «japansk mat» og omfatter alle tradisjonelle japanske retter som sushi, sukiyaki, nabe, tempura og andre klassiske familiefavoritter, samt kaiseki, som er det japanske svaret på haute cuisine. Tradisjonell japansk mat er vanligvis basert på lokale, sesongbaserte råvarer og umami.

Dagen er ikke en offisiell merkedag, men den har spredt seg over hele verden.

En drømmedestinasjon for matelskere

Mange matelskere har Japan veldig høyt på listen. Tokyo er byen i verden med flest Michelin-restauranter – med hele 212 av disse i forrige utgave. 30. november kommer årets Michelin-guide for Tokyo.

I tillegg kommer selvfølgelig det enorme utvalget av mindre restauranter du kan utforske. Uansett hvor du er i Japan, vil kvaliteten på ingrediensene og «washoku» skinne gjennom.

– Fra det nordlige Hokkaido til det sørlige Okinawa er det japanske kjøkkenet preget av stor variasjon i årstider og regionale forskjeller – og er hjertet av japansk kultur. Vi håper at internasjonale reisende vil nyte en kulinarisk reise i Japan når landet igjen er klar til å ta imot reisende, sier Yuki Ogawa, som er Deputy Director of the London office til Japan National Tourism Organization (JNTO).

Les mer om matopplevelser i Japan HER og om Japan HER

Flere artikler om Japan finner du HER

Kommentarer