Norwegian Air Shuttle selger datterselskapet Norwegian Air Argentina (NAA) til JetSMART Airlines. — Dette er et viktig grep for å igjen kunne bli lønnsomme, sier fungerende konsernsjef og finansdirektør i Norwegian, Geir Karlsen.

Tangomusikeren Astor Piazzolla ble Norwegians første Argentinske halehelt (bildekilde: Norwegian Air Argentina)

JetSMART vil ta over driften av NAA med umiddelbar virkning. JetSMART vil fortsette å fly NAAs ruter fra Aeroparque flyplass. Partene forventer at integrasjonsprosessen vil ta noen måneder og at Norwegians varemerke vil bli faset ut av det argentinske innenriksnettverket i løpet av denne perioden.

JetSMART har en flåte bestående av Airbus A320neo (bildet) og Airbus A321 (photo by dreamstime.com)

I løpet av det neste halvåret vil de tre Boeing 737 800-flyene som betjenes av NAA bli erstattet av JetSMART sine egne Airbus A320-fly. De tre Boeing 737 800-flyene vil så returnere til Norwegians europeiske nettverk.

– Norwegian er i en fase hvor selskapet går fra vekst til lønnsomhet. Nå tar vi alle nødvendige grep for å sikre at Norwegian er godt posisjonert fremover. I løpet av de siste månedene har vi gjort viktige endringer i rutenettet vårt for å sikre langsiktig lønnsomhet. Det har vist seg vanskelig å oppnå tilfredsstillende lønnsomhet for datterselskapet i Argentina, gitt den generelle situasjonen i landet. De fleste kostnadene er i dollar, men vi får inntekter i pesos. Den kraftige svekkelsen av pesoen mot dollar har skapt et betydelig gap mellom kostnader og inntekter, sier fungerende konsernsjef og finansdirektør i Norwegian, Geir Karlsen.

Geir Karlsen er fungerende konsernsjef i Norwegian (bildekilde: Norwegian)

– Avtalen vi har signert med JetSMART sikrer at det vi har bygget opp i Argentina de siste to årene videreføres. Nå blir de to nyeste flyselskapene i Argentina en sterkere kombinert enhet. Sammen vil de ha cirka 10 prosent av innenriks-markedet og bli den tredje største operatøren i landet, fortsetter han. 

JetSMART Airlines er et relativt nytt lavprissselskap med hovedkontor i Chile. Flyflåten er på rundt 13 fly av typene Airbus A 320 og A 321. Selskapet har baser i Santiago de Chile og Buenos Aires i nabolandet Argentina. Eier er USA-baserte Indigo Partners, som også har Wizz Air, Volaris og Frontier Airlines under sine vinger.

Les også: IndiGo kjøper 250 Airbus A 320neo (august 2015)

– Vi er veldig glade for å kunne slå sammen Norwegian Air Argentina og JetSMART. JetSMART har en visjon om å bli det ledende ultra-lavpris flyselskapet i Sør-Amerika. Takket være denne avtalen vil vi fortsette å tilby rimelige flyreiser til våre kunder både fra Aeroparque flyplass og El Palomar flyplass, sier Estuardo Ortiz, konsernsjef i JetSMART.

Selskapene gir ingen ytterligere detaljer rundt avtalevilkårene.

Flyvninger går som planlagt

Alle passasjerer som har kjøpt billetter med NAA vil fly som planlagt, uten noen endringer.

NAA betjener utelukkende innenriksflyvninger i Argentina. Norwegians flyvninger mellom London og Buenos Aires påvirkes ikke av den nye avtalen da disse betjenes av det britiske datterselskapet Norwegian Air UK (NUK).

Alle Norwegians ansatte i NAA vil bli ansatt hos JetSMART, bortsett fra de ansatte i kundesenteret som vil fortsette å jobbe for Norwegian. De vil levere sine tjenester til JetSMARTs kunder som flyr innenriks i Argentina, samt til Norwegians kunder som flyr mellom Europa og Sør-Amerika.

– Kollegene våre i Argentina fortjener stor anerkjennelse for alt de har utrettet. Det har vært to begivenhetsrike år; ikke bare har de vært med å bygge et fullverdig flyselskap fra bunnen av, de har også drevet selskapet etterde aller høyeste standarder, sier Ole Christian Melhus, Norwegians Argentina-sjef.

NAA fikk i januar 2018 utstedt driftstillatelse i Argentina og startet sine flygninger i oktober samme år. NAA har en flåte på tre Boeing 737 800-fly, med 20 daglige flyvninger fortelt på åtte ruter mellom Buenos Aires’ Aeroparque flyplass og Bariloche, Córdoba, Iguazú, Jujuy, Mendoza, Neuquén, Salta og Ushuaia. Til sammen har NAA fraktet 973 000 passasjerer.

Les også: Fly from the Arctic to Antarctica gateway in four flights with Norwegian (oktober 2019) – Norwegian vil fly mellom USA og Argentina (juli 2019) – Premiere for Norwegians innenriksruter i Argentina (oktober 2018) — Norwegian fikk varm mottakelse av argentinske myndigheter (februar 2018) — Astor Piazzolla Norwegians første argentinske halehelt (januar 2018) — Norwegian har fått driftstillatelse i Argentina (januar 2018) — Argentinske myndigheter ønsker Norwegian-oppstart (oktober 2017) — Norwegian lyser ut 300 jobber i Argentina (august 2017) — Norwegian starter direkterute til Argentina (juni 2017) — Norwegian Air Argentina S.A. er etablert (januar 2017)

Flere saker om Norwegian finner du HER

Kommentarer