Juleflyet – de SAS-ansattes årlige innsamlingsaksjon og hjelpesending til Baltikum, vender tilbake til Tallinn i Estland etter fjorårets gjestevisitt i Latvias hovedstad Riga.

De SAS-ansatte står bak organiseringen av det årlige juleflyet til Tallinn. (bilde: Facebook/montasje)

Lørdag den 1. desember er det klart for avgang for de SAS-ansattes årlige julefly til Baltikum. Dette året går turen igjen til Tallinn i Estland etter fjorårets besøk i Latvias hovedstad Riga.

Juleflyet organiseres av de SAS-ansatte. Samtlige jobber gratis med innsamling av mat, medisiner, klær og annet, flyselskapet stiller fly til disposisjon og oljeselskapene bidrar med drivstoff.

Les mer på juleflyets egne nettsider HER og på aksjonens Facebookside HER

Startet opp i 1985

Juleflyets historie startet for over 30 år siden – midt på 80-tallet. Initiativtaker var flykaptein Karsten Midttun, som dengang var stasjonssjef for Norving på Bergen lufthavn Flesland.

Det første juleflyet tok av i desember 1985 med kurs for Gdansk i Polen. Flyet en Metro 3 hadde en lastekapasitet på halvannet tonn og var fylt opp med klær, mat , medisiner og noe medisinsk utstyr.

I 1987 hadde Karsten Midttun sluttet i Norving og juleflyet ble operert med en maskin fra Norsk Air (oppkjøpt av Widerøe). Siden 1988 har SAS stått for juleflyene til Øst-Europa og Baltikum.

Juleflyet gikk til Latvia i 11 år fra 1990 til etter tusenårsskiftet.

Det første juleflyet til Estlands hovedstad Tallinn tok av i 2003 og har fortsatt frem til idag med unntak av 2017, da turen gikk til Riga i Latvia – rundt 30 mil syd for Tallinn.

Flykaptein Karsten Midttun ble for sin innsats med juleflyet tildelt Kongens fortjenestemedalje i 2013. Året etter – i 2014 ble han som første utlending kåret til “Årets navn” i Tallinn.

Les også: Årets SAS-julefly ferdig pyntet (november 2015) – Karsten Midttun — Årets navn i Tallinn (desember 2014)

Kommentarer