Azurblått hav, pastellfargede hus og 350 soldager i året. Det er med god grunn at øygruppen Kapp Verde har blitt et yndet reisemål for strandløver som har sansen for det autentiske. Nina Bjordal fra Reiseguiden.no har besøkt øygruppen.

Strandliv på Kapp Verde (bildekilde: reiseguiden.no)

Det kan virke som om livet på Kapp Verde går i slow motion. Øygruppen, som ligger utenfor Afrika vestkyst, består av 10 spennende øyer med fargerike røtter fra Afrika, Brasil og Europa.

De siste 10 årene har charterselskapene blitt mer etablert på den eksotiske øygruppen, noe som gjør det enklere å komme seg hit enn noen gang før. De mest populære øyene er Sal og Boa Vista, som charterselskapene flyr til.

Fargerikerikt surfemekka

Lei av Kanariøyene? Kapp Verde ligger cirka tre timer sør for Kanariøyene med fly og kan tilby en stor dose kultur og langt færre turister å dele stranden med.

På Kapp Verde får du en fargerik feriekombo. Musikken er tydelig til stede i det daglige liv, og som en del av Vest-Afrika har også Kapp Verde sansen for både reggae, samba, calypso og funana. Surfekulturen er også sterkt tilstede, og windsurfere fra hele verden kommer til øyene Sal og Boa Vista i januar-februar for å utnytte den beste bølgesesongen.

Den mest berømte bølgen er Ponta Preta på øyen Sal, og forholdene gjør øygruppen populær blant surfere hele året rundt.

Sal

Sal er Kapp Verdes mest utviklede turistøy, og øyas eget motto “No stress” tas virkelig på alvor her. Området Santa Maria er det mest populære å bo på, enten du vil surfe landets beste bølge på stranden Ponta Preta eller se den ikoniske bryggen som strekker seg ut i det azurblå havet på Santa Maria beach. Dette er paradiset for strandløven.

Santa Maria-stranden frister med gyllengule strender, butikker, restauranter og barer, og øyen er også perfekt for vannsport og deg som liker fisk- og skalldyrrestauranter. På øya finnes det flere konsepthotell med detaljer som gir ferien ekstra mye innhold.

Boa Vista

Boa Vista betyr god utsikt på portugisisk, og frister sine besøkende med hvit puddersand, daddeltrær og ørkenlandskap som består av sand blåst over fra Sahara.

Hovedbyen på øyen heter Sal Rei og er en koselig, fargerik fiskerlandsby som selger lokalt håndverk og deilig sjømat. På stranden Sal Rei er det vindstille badeforhold, mens stranden Praia do Estoril, som ligger sør for byen, er super for vannaktiviteter og snorkling.

De vakreste strendene på øyen finner du i Santa Monica. I Sal Rei finner du et av Kapp Verdes mest populære hotell, ClubHotel RIU Karamboa, som gir deg følelsen av å bo i en historie fra 1001 natt — med all inclusive inkludert.

For en unik opplevelse på øya bør du delta på en guidet tur hvor man kan være så heldig å se skilpadde-egg klekkes på stranden, hvor babyskilpadder krabber ut i havet.

Santiago

Om du liker å planlegge din egen reise fra A til Å kan Santiago være reisemålet for deg. Dette er Kapp Verdes største øy, hvor hovedstaden Praia (“strand” på portugisisk) ligger, med over halvparten av Kapp Verdes befolkning (270.000).

Her finner du mye jungel og dyreliv, og en afrikansk atmosfære som er enda mer fremtredende enn på de andre øyene. Besøk det UNESCO-vernede fortet i byen Cidade Velha, utforsk frodig natur og slapp av på milelange strender som Praia Prainha og Quebra Canela, hvor det krystallklare vannet gir deg perfekte forhold for snorkling blandt fargerike fisker. Til Santiago må du sette sammen din egen reise med fly og hotell hver for seg.

Matkultur på Kapp Verde

Siden øyene på Kapp Verde har fiske som en hovednæring finner du sjømatrestauranter overalt på øyene. Velg og vrak blant scampi, hummer, blekksprut, tunfisk og hummerslektningen langustar. Nasjonalretten på øyene er en gryterett som heter Cachupa, som inneholder mais, søtpotet, bønner, squash og kjøtt eller fisk. Avslutt gjerne måltidet med øyas lokal rom — grogue — mens du ser på solen senke seg over havet rundt klokken halv 7.

Stabilt og varmt året rundt

På denne øygruppen skinner solen 350 dager i året. Kaldest er det i vintermånedene (24-25 grader), mens fra mai til november holder øyene gode 27-29 grader om dagen. Fra august til oktober er det regnperiode, men det regner som oftest svært lite i disse periodene.

Visum og pass

Du trenger visum for å komme inn i Kapp Verde, men dette kan søkes om ved ankomst på flyplassen i Kapp Verde. Ofte kan charterselskapene ordne med dette på forhånd. Visumet gis for 30-90 dager, og pass må være gyldig minst seks måneder etter hjemkomst.

Slik reiser du hit

Det tar rundt ni timer å fly direkte med charterfly til Kapp Verde, men om du flyr vanlig rutefly må du regne med et mellomstopp på veien. Både TUI, Ving og Apollo har charterreiser til Kapp Verde, som da går til øyene Sal og Boa Vista.

Skrevet av Nina Bjordal / Reiseguiden.no

Les mer om Kapp Verde HER (på norsk)  og HER (Wikivoyage, på engelsk)

Kommentarer