Tirsdag fikk kaptein Quentin Smith endelig sagt takk til tre sine redningsmenn, som onsdag den 10. mai reddet Smith og to av hans venner da helikoptret de satt i havarerte i byfjorden i Bergen.

Fikk sagt takk. Pilot Quentin Smith (52) fikk sagt takk til sine redningsmenn. (Foto: Redningsselskapet)

Siden ulykken forrige onsdag har mannskapet på RS «Bjarne Kyrkjebø og helikopter-pilot Quentin Smith hatt travle dager, men tirsdag kveld  fikk den rutinerte piloten endelig sagt takk til sine redningsmenn.

– Det har vært helt fantastisk å få møte dem igjen. Du må bare ha stor respekt for folk som velger å ta en jobb, hvor innsats de legger ned fort kan være forskjellen på liv og død, sier Smith.

Det var litt før klokken halv ti forrige onsdag at Hovedredningssentralen fikk melding om helikopterulykken i Bergen.

Da var mannskapet på RS 140 allerede godt i gang med redningsarbeidet. Som øyevitne til ulykken var RS «Bjarne Kyrkjebø» på plass ved havaristen i løpet av minutter.

– Du blir først og fremst klar overhvor utrolig flaks det er når en redningsskøyte plutselig bare er der i en situasjon som denne. Bortsett fra det følte jeg bare lettelse. Synet av en redningsskøyte når du trenger det er helt enkelt ganske spesielt, sier Smith.

Etter å ha plukket opp Smith og hans to venner returnerte RS «Bjarne Kyrkjebø» umiddelbart mot land, der politi og ambulansepersonell ventet. Tilbaketuren ble dramatisk, da en av de tre personene fikk hjertestans og trengte akutt hjerte- og lungeredning.

– Jeg mener vi kjørte i ganske høy hastighet, mens gutta bak i båten jobbet med hjerte- og lungeredning for å redde vår venn. Det var dramatisk, og jeg er bare så utrolig takknemlig for at det var noen som gjorde den jobben. Du vet, det føltes som om du akkurat hadde blitt plukket opp av hånden til … noen som brydde seg om deg, og at du nå var på vei i riktig retning, sier Smith.

– Og hva tenker du om at dette mannskapet er blant Redningsselskapets mange frivillige, som gjør dette på fritiden ved siden av annen jobb?

– Det er helt enestående å ta på seg et slikt ansvar frivillig. Det er en stor ære å få møte disse mennene. De er vakre mennesker — de stille heltene — som bare gjør dette. Hele tiden. Som setter sine egne liv i fare, for å hjelpe andre.

– Hva ønsker du å si til dine redningsmenn?

– Bare ett massivt takk. Jeg har akkurat sagt tusen takk til disse gutta. Men, hva kan man egentlig si?  Det finnes jo ikke ord for slikt. Hvordan sier man takk for noe sånt? Det er bare vakkert. Dette mannskapet er noen fantastiske gutter. De er frivillige! Tilstede. Dette er en historie med et godt utfall og en lykkelig slutt. Det er brilliant.

Les også: Verdenskjent pilot førte helikopteret som styrtet i Bergen

Quentin Smith er ingen hvem som helst. I helikopter-verden er han en verdensstjerne. «Captain Q», et av hans mange kallenavn, har fløyet helikopter siden han var 17 år, han har mer enn 15.000 timer bak spakene, han er tidligere verdensmester i helikopter-akrobatikk, han har sikret seg en plass i Guinness rekordbok etter å ha landet med helikopter på Nord- og Sydpolen, og han har fløyet jorden rundt i helikopter, to ganger.

Kommentarer