Falkenberg i Sverige ble i 2018 kåret til «Årets värt en resa» i White Guide, som første kommune noensinne. Det er ikke så rart med tanke på alle populære restauranter og spisesteder med fristende matopplevelser basert på både kortreist, tradisjonell og innovativ matproduksjon.

Borgmästeregården Kafé och konditori (Foto: Marie Hidvi)

Har du tenkt deg til Sverige er det verdt å ta turen nedover kysten og innom Falkenberg. Her får du en kulinarisk opplevelse du sent vil glemme. Dette er også noe White Guide, den prestisjetunge matguiden, ser seg enige i.

Falkenberg ble nylig tildelt prisen «Årets värt en resa», på bakgrunn av entusiasmen de har skapt blant matentreprenører, som har gjort området til en helt unik svensk matdestinasjon. Dette var faktisk første gang en hel kommune går til topps i guiden over Sveriges beste matopplevelser.

Les mer om Falkenberg HER

Lisa Lemke under Matdagarna (Foto: Marie Hidvi)

Falkenberg ligger i Halland, kjent som Sveriges riviera, og har en lang tradisjon for matproduksjon. Områdets matkultur balanserer både kyst og innland, og med nærheten til sjøen, gunstige dyrkingsforhold og høyt kunnskapsnivå, har Falkenberg alle forutsetninger for å skape gode og unike matopplevelser.

Halland er kjent som Sveriges riviera med sin lange kyst, og dette kommer også frem i deres matkultur. Regionen bugner av lokale gode råvarer med spesialiteter som grønnkål og pepperrot, delikatesser fra havet og et fantastisk villaksfiske i elver og bekker.

Solhaga stenugnsbageri (Foto: Marie Hidvi)

Falkenbergs skafferi og matdager

Falkenbergs mange restauranter, kaféer og produsenter har gått sammen i noe som kalles for Falkenbergs Skafferi. Tar du turen hit kan du smake deg gjennom alt fra autentisk italiensk pizza til kortreist og lokal mat, «fika» på ekte svensk vis med ferske bakverk og middager i spektakulære miljøer med utsikt over havet i solnedgang.

Les også: Sveriges fire beste luksus-spa ligger på vestkysten

Falkenbergs Matdager er en matfest hvor lokal mat og lidenskap for mathåndverk står i fokus.

Her samles Falkenbergs entreprenører innenfor mat og matopplevelser. Under Falkenbergs matfestivaldager arrangeres blant annet “Skafferibesök” som gir deg muligheten til få innblikk i hva som foregår bak kulissene til Falkenbergs Skafferis medlemmer.

Matdagarna i Falkenberg (Foto Marie: Hidvi)

Seks smakfulle steder i Falkenberg:

Lis Mejeri

Et par ganger i måneden åpner Johan og Rina dørene til sitt hjem og inviterer gjester inn på et uforglemmelig måltid. Maten er laget av lokale råvarer, og alle ingrediensene er hentet fra egen hage og gårder i nærheten. Lis Mejeri lager mat uten dikkedarer, men med en tvist.

Les mer om Lis Mejeri HER

Korshags under Matdagarna (Foto: Marie Hidvi)

KÖKET

KÖKET i Falkenberg serverer nyskapende mat som er både dristig og kreativ, til glede for smaksløkene. Her tilpasses menyen ut ifra råvarene som er best akkurat den dagen. Kjøkkensjefen og teamet hans drives av å skape opplevelser for gjestene i verdensklasse gjennom deres lidenskap for mat, service, vin og håndverk.

Les mer om KÖKET HER

ASKA bbq

ASKA bbq ligger i et gammelt steinfjøs i gaten Skrea backe i Falkenberg. Her stiger røyken til himmelen fra det hjemmebyggede røkeriet. ASKA bbq er likevel ikke en klassisk bbq-restaurant, og for gjengen på ASKA handler bbq om så mye mer. Her bruker de ild, røyk og kull for å tilberede maten, og henter inspirasjon fra hele verden med fokus på svenske råvarer.

Les mer om ASKA bbq HER

Lilla Napoli 

Ildsjelene på Lilla Napoli har et mål som gjennomsyrer alt de gjør: Jakten på den fullkomne Pizza Napoletana. Det vil si å lage den mest nøyaktige gjengivelsen av pizzaen, slik den er lages i deres hjemby, Napoli.

Les mer om Lilla Napoli HER 

Ocean Hotel Restaurang

I restauranten på Ocean Hotel kan du nyte en herlig middag med utsikt over havet. Restauranten serverer sesong-baserte retter med lokale råvarer.

Atmosfæren på en varm sommerdag må bare oppleves: En fullsatt terrasse med «after beach»-lystne mennesker og klukking fra strandlivet, gjør restaurantbesøket til et av sommerens høydepunkter. I vintersesongen kan du også nyte deilig mat og stilfull innredning.

Les mer om Ocean Hotel Restaurang HER

Borgmästargården 

Ta en kopp kaffe og et smørbrød i farta, eller slå deg ned og nyt et smørbrød med varm makrell på surdeigsbrød eller dagens salat. Her finner du også klassisk hvetebrød og mange andre godbiter.

I den gamle borgemestervillaen er det kafé og konditori, hvor du kan spise frokost, lunsj, eller på svensk vis – «fika». Kjøkkenet kombinerer tradisjonelt håndverk med nyskapende tenkning. Borgmästargårdens filosofi er å dra nytte av alt og på den måten redusere matsvinn. Derfor varierer utvalget fra dag til dag, avhengig av sesong og tilgangen på råvarer.

Les mer om Borgmästargården HER 

Kommentarer