Mange skal ut å reise også denne jula. Mye trafikk og skiftende vær kan gjøre juleturen ekstra krevende. – Planlegg turen godt og stress ned, er Vegvesenets råd.

Juletrafikk - Vinterveier - Statens Vegvesen
Hold deg oppdatert om vær- og føreforhold når du skal ut i juletrafikken. (Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen)

I jula er det mange som kjører på veier de ikke er vant til, og vær og føre kan være ekstra utfordrende. På fjellovergangene kan forholdene være helt annerledes enn i lavlandet, og de endrer seg raskt.

– Planlegg turen godt og bruk den tida du trenger! Det er bedre å komme fram litt sent enn ikke i det hele tatt, sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen Transport og samfunn.

Vegvesenets beste råd til juletrafikantene:
  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen
  • Bruk bilbelte
  • Pakk bilen riktig
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt
Hold deg oppdatert

– Våre fem vegtrafikksentraler følger trafikkbildet hele døgnet. De informerer fortløpende om situasjonen på veiene og hendelser i trafikken gjennom trafikkmeldinger på vegvesen.no, på Twitter og via pressen, forteller Karbø.

Følg vegtrafikksentralene på Twitter:

75 ulykker i juletrafikken

Mye trafikk på veiene betyr økt risiko for ulykker. Hvert år skjer det rundt 75 ulykker med personskader i juletrafikken.

I fjor mistet to personer livet i juletrafikken, mens det var to i 2018, seks i 2017, to i 2016, og ingen i 2015 og 2014. 

– For høy fart og farlige forbikjøringer er dessverre gjengangere i juleulykkene. Tilpass farten etter forholdene og hold fartsgrensen, så blir reisen mer trafikksikker både for deg og dine, og for andre medtrafikanter. Husk også å sikre passasjerer og bagasje på en trygg måte, oppfordrer Karbø.

Kommentarer