Kjært land har mange navn! Syden i Norden og Ibiza ved Østersjøen er to betegnelser som går igjen i beskrivelsen av Litauens 90 kilometer lange kyststripe og byene Klaipeda og Palanga. Kysten er kjent ikke minst for sine sanddyner og pulserende ferieliv – både for familier, par og enkeltmennesker.

Kystbyen Klaipeda har siden 1934 vært vertskap for Sjøfestivalen den siste helgen i juli. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Mange nordmenn har funnet veien til Klaipeda og Palanga i Litauen, og hotell- og reiselivsnæringen ønsker seg flere.

Midt i mai besøkte en delegasjon fra Handelskammeret i Klaipeda Litauens ambassade i Oslo. Her fikk journalister, bloggere og reisebyråer smake på noe av det Klaipeda og Palanga har å by på. Og det ga mersmak.

Palanga er Litauernes sommerhovedstad med en vakker sandstrand, gatekarneval, markeder og yrende kulturliv. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Syv prosents økning

Flytrafikken mellom Norge og Litauen økte med syv prosent i 2018. Mange deltar også på bussreiser. Atter andre kommer i personbil med campingvogn eller bobil. Litauen har ekstremt lave priser – og du får som turist garantert mye igjen for pengene!

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier trebarnsfaren Øyvind Skagestad fra Bærum.

– Jeg ønsket at barna skulle oppleve et nytt og annerledes land, og det fant jeg da vi reiste til vestkysten av Litauen. Prisen er omtrent halvparten av det jeg må betale lenger sør i Europa. Dessuten var avstanden og reisetiden mye kortere — kun en drøy time med Norwegian”.

Litauens 90 kilometer lange kyststripe omtales ofte som “Syden i Norden” og “Ibiza ved Østersjøen” (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Mange tilbud til barna

– Det var særlig lagt godt til rette for barn med lekeland ved stranda, trampolinepark, hoppeland, kjøring med radiostyrte biler og elektriske sykler. Dessuten kunne vi bade så mye vi ville på flotte sandstrender — eller i bassenget på hotellet. Basanaviciaus er Palangas hovedgate, her kunne vi kjøpe is, vafler og handle lokale smykker”.

– Det er mange steder du kan kjøpe mat og drikke, og barna hadde stor glede av et flott lyd- og lysshow midt på torget”.

Flere nasjonaliteter

Majoriteten av turistene i Klaipeda-regionen er internasjonale og kommer i tillegg til Norge fra Tyskland, Russland, USA, Frankrike og nabolandet Latvia. Det kommer også mange reisende fra land som Storbritannia, Spania, Polen, Nederland og Sverige.

Mer enn 100.000 turister ble registrert i Klaipeda city i 2018. 64.000 cruisepassasjerer ankom også Klaipeda. DFDS ferge mellom Karlshamn i Sverige og Klaipeda transporterte ni prosent flere passasjerer i 2018 enn i 2017.

Flest turister kommer til Klaipeda med ferge. Dette vil fortsette å øke etter at TTLine i 2018 startet med seilinger mellom Trelleborg i Sverige og Klaipeda.

Også antall passasjerer som kommer via Palanga International Airport (Palango Oro Uostas) er økende. Norwegian flyr direkte fra Gardermoen tre ganger ukentlig. Senere i år starter samme selskap også en ny direkterute mellom Flesland i Bergen og Palanga.

– Vi får også mange bil-, bobil- og busspassasjerer til regionen, men det er ikke laget statistikk for hvor mange dette er, sier Simona Pocyte, prosjektleder i Handelskammeret i Klaipeda.

Jazz-, sjøfestivaler og golf

De mest interessante begivenhetene fremover er Jazz festival (open air); Sea festival; Music festival in Karkla, Skips parade; Cello festival; Europeade 2020 og Tall Ship races i 2021.

Les mer om Klaipeda HER og om Palanga HER

Det er masse aktiviteter utover dette, og godt med muligheter for den som ønsker seg en aktiv ferie.

– Det er gode og rimelige golfmuligheter i området, og selv er jeg med og arrangerer Senior Golftour Europe her i august, sier Norges-baserte, svenske Jørgen van Vuuren.

Klaipeda-besøkende skal ikke mangle tak over hodet. Området byr på 89 hotel, hvorav fire fem-stjerners, 82 gjestgiverier, 13 feriehjem og 303 private leiligheter.

– Både barna og jeg var svært fornøyde med turen i fjor, og jeg kan trygt anbefale Palanga og Klaipeda som spennende og prisgunstige feriealternativer i sommer, sier Øyvind Skagestad.

Les også: Opplev Litauen i 2019Noe av de som skjer i Litauen i 2019

Følg Opplev Litauen på Facebook HER — Les mer om Vilnius HER — Les mer om Litauen HER — Les flere saker om Litauen HER 

Kommentarer