Nå finner du nøyaktige kart og regelverk for bruk av droner i områdene rundt samtlige av Avinors lufthavner på avinor.no/drone.

Kristian Løksa (Avinor)

Kristian Løksa (Avinor)

Droner blir stadig mer populært, både til profesjonelt bruk og på hobbybasis. Droner gir mange muligheter, men kan også utgjøre en betydelig risiko for flytrafikken. Særlig rundt lufthavner kan en drone utgjøre en stor fare, og Avinor har nå utarbeidet detaljerte retningslinjer for hver enkelt lufthavn.

– For fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en særlig stor fare, ganske enkelt fordi de er så nærme bakken at droner utgjør en reell kollisjonsfare. Det er også grunnen til at det er forbudt å fly droner nærmere enn fem kilometer fra en lufthavn, med mindre man har avtalt dette med tårnet, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

– Vi oppfordrer alle som skal fly en drone om å sette seg inn i regelverket

Avinors regler for hver enkelt lufthavn finner du HER 

Betydelige konsekvenser

Den som flyr en drone er ansvarlig for bruken. Uforsvarlig bruk kan gi betydelige konsekvenser. Den største faren er muligheten for en ulykke, men uforsvarlig bruk kan også medføre betydelige konsekvenser for flytrafikken. Dersom f.eks en lufthavn må stenges fordi det er observert en drone i innflygingsområdet, kan det potensielt utløse et erstatningsansvar. Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken.

Les også:

Les flere nyheter om dronebruk HER

Kommentarer