Nordmenn reiser som aldri før, vi reiser lengere vekk og til spennende, eksotiske reisemål. Men på slike turer møter vi også på ukjente bakterier og forsikringsselskapene melder at stadig flere blir syke på ferie. Maveproblemer er en av de viktigeste årsakene.

De fleste kjenner en venn eller et familiemedlem som har fått drømmeferien sin ødelagt på grunn av maveproblemer, alt fra turistdiaré til alvorlige mavesykdommer. Det er jo slett ikke slike minner man ønsker fra ferien.

Den vanligste årsaken til turistdiaré er bakterier av ulike slag som kommer gjennom mat og drikke. Ofte dreier det seg om skalldyr, rå egg eller grønnsaker som er skyldt i urent vann.

Mange land har økning av kolera smitte

I den siste rapporten fra WHO ser man en økning på hele 57% i antall koleratilfeller i Asia i forhold til året før. Cuba og Mexico rapporterte om 200 tilfeller mens land som Thailand og Tanzania også er sterkt berørt. Ellers i verden har man sett en nedgang de siste to årene, selv om man er usikker på om dette kan skyldes feil rapportering. Noe som er kolera blir registrert som en akutt diaré.

De fleste vestlige turister som blir smittet av kolera får en mild variant, men det kan være nok til å få ferien ødelagt.

I følge WHO tilhører 90 % av alle koleratilfeller den milde varianten som har de samme symptomene som en vanlig turistdiaré.

Vi har alle hørt regelen som sier: «kok, skrell eller la det ligge». Dessverre viser studier at selv om man følger disse rådene når det gjelder mat og vann så kan man likevel bli syk. Sykdommen kan spres via ansatte på restauranter som nødvendigvis ikke har symptomer selv, dette har blant annet skjedd på Cuba. Et godt råd er imidlertid å bruke sunn fornuft og spise det som ser, lukter eller smaker godt og er rykende varmt.

Drikkevaksine Dukoral er en godkjent drikkevaksine mot kolera, den stimulerer immunforsvaret i tarmen. Grunnvaksineringen for voksne er to doser med en til seks ukers mellomrom. Beskyttelsen oppstår etter en uke og har en beskyttelses effekt på 85 % . For å opprettholde beskyttelsen anbefales en ny dose etter to år.

Det finnes en mengde ulike bakterier og virus som forårsaker magesyke og som ofte litt uformelt kalles turistdiaré. I virkeligheten handler det som regel om shigella, salmonella, campylobakter, ETEC eller også kolera.

Kolera er en akutt tarminfeksjon, bakteriene spres med vann og mat. Inkubasjonstiden er kort, 2-3 dager, og de som får den mildere formen forveksler lett kolera med det som går under betegnelsen” turistdiaré”. Symptomfrie bærere av bakterien kan spre sykdommen opp til 14 dager etter infeksjon, uten å vite det.

Kolerabakterien finnes i Asia, Afrika og Sør Amerika. Utbrudd skyldes ofte urent drikkevann og skalldyr, men smitter også via mat og dårlig håndhygiene. Sykdommen rammer mage og tarmsystemet og fører til diaré og uttørring.

Åtte råd for å redusere risikoen for turistdiaré forårsaket av kolerabakterie:

1. Vaksinere deg! Resept på drikkevaksine mot kolera skrives ut både av leger og vaksinasjonsklinikker.

2. Vær nøye med hva du drikker og spiser

3. Maten bør være gjennomstekt eller gjennomkokt

4. Spis grønnsaker som du skreller, unngå grønnsaker eller frukt som kan være skylt i urent vann.

5. Ikke spis mat som har stått fremme lenge, for eksempel ved en buffé

6. Drikk kun vann fra flaske

7. Unngå is og isbiter

8. Vask hendene ofte

9. Tørre varer som kaker, kjeks og brød er oftest sikkert.

Ref.

WHO, Weekly epidemiological record, 1st AUGUST 2014, No. 31, 2014, 89, 345-356 HER

WHO Fact Sheet Cholera HER

Kommentarer