logo-white

Korona løfter hyttemarkedet

– I kjølvannet av at hytteforbud ble opphevet i april har omsetningen og prisene på fritidsboliger i Norge skutt i været, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Saganeset - Solheimsdalen - Tjørhom - Sirdal - Agder
Fra Solheimsdalen i Sirdal (Foto: ©otoerres)

Eiendom Norge har i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom presentert nye tall for hyttemarkedet for fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter så langt i 2020.

Stor vekst i antall omsetninger

Tallene bekrefter i stor grad bildet som er kommet frem i mediene de siste månedene om rekordstor aktivitet.

Så langt i år har det blitt omsatt 6 276 fritidsboliger, noe som er hele 36,6 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.

– Denne veksten kommer på toppen av at vi de siste tre årene har hatt stabilt stor bruktomsetning i hyttemarkedet. I tillegg har det årlig blitt bygget rekordmange nye hytter, spesielt på fjellet, sier Lauridsen.

– Omsetningsveksten må sees i sammenheng både med null-renten og endrede reisevaner på grunn av pandemien. Mange har trolig både fremskyndet hyttekjøp og endret forbruksmønster. Penger som tidligere ble brukt på utenlandsreiser brukes nå på hytte, sier han.

Fjellkommunene opplever flest omsetninger, hvor det har blitt omsatt 3 034 fritidsboliger, en oppgang på 39,8 prosent. Det har blitt omsatt 1 130 fritidsboliger i innlandet, en økning på 32,3 prosent, mens det er blitt omsatt 2 208 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en økning på 33,6 prosent.

Prisene øker

Gjennomsnittsprisen på fritidsboliger så langt i 2020 har vært kr 2 482 969, noe som er en stigning på 6,1 prosent fra 2019.

Mesteparten av prisveksten er kommet fra april til august, og snittprisen er i august er 16,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Korona er blitt et markant skift for prisutviklingen for fritidsboliger. Utviklingen har vært moderat positiv de siste årene, men nå og særlig gjennom sommeren har prisene løftet seg. Oppgangen er drevet av prisene for sjøhytter som er historisk høy, sier Lauridsen.

Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3 154 635, det er en prisstigning på 13,2 prosent fra 2019

Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2 495 843, det er en prisstigning på 1,0 prosent fra 2019

Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1 360 328, det er en prisstigning på 1,7 prosent fra 2019

Økt salg av dyrere hytter

Det har blitt omsatt 508 hytter over kr 5 000 000, en økning hele på 66,5 prosent.

– Den økte antall omsetninger av hytter over fem millioner er betydelig, og det stemmer godt med tilbakemeldingene fra våre medlemmer etter hytteforbudet ble opphevet. Mange husholdninger har åpenbart rom for å anskaffe seg kostbare fritidseiendommer, sier Lauridsen.

Kystkommunene Færder (7 818 889), Lillesand (7 333 214) og Sandefjord (5 362 632) var kommunene med de høyeste fritidsboligprisene. Høyest av fjellkommunene var Øyer (4 598 774).

I gjennomsnitt tok det 75 dager å selge en fritidsbolig, men den typiske formidlingstiden var på 22 dager.

I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt på prisantydning.

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

DAT - ATR 42 - Florø - Lufthavn - Sunnfjord - Vestland fylke

FOT-rutene: Vil utrede hvordan flyrutetilbudet kan bli best mulig

(Foto: Kanchanara på Unsplash)

Kryptovaluta belønninger: En ny æra for casinolojalitet

Dronebilde tatt over  Oslo lufthavn (Foto: UAS Norway, Anders Martinsen)

Nye konserndirektører i Avinor

Opel Astra Sports Tourer er en rimelig familiebil som gjorde det godt i NAFs familibiltest (foto: NAF)

Seks av 10 barnefamilier vil ha elbil

Royal Beach Club Collection vil tilby en kombinasjon av opplevelser for alle, fra slående strender og bassenger til bassengbarer, en rekke spisesteder  som restaurant, bar og salong, samt et gatemarked pluss praktiske opplevelser som tequila smaksprøver og matlagingskurs (Foto: Royal Caribbean)

Lanserer ny destinasjon i Mexico: Royal Beach Club Cozumel